Aiheet
Urheilu

Urheilijoille oma väylä Lamkiin - "Olin aika väsynyt aina treeneissä"

Ensimmäiset urheiluväylän opiskelijat ovat aloittaneet opintonsa tänä syksynä. He saavat avuksi omat yhteyshenkilönsä.

Sami Aartolahden harjoittelulle jää nyt aikaa aiempaa enemmän. Kuva: Katja Luoma

Kiekonheittäjä Sami Aartolahti on tuore tieto- ja viestintätekniikan opiskelija Lahden ammattikorkeakoulussa. 24-vuotias Aartolahti on opiskellut jo aiemmin liikuntaneuvojaksi Pajulahdessa. Siellä urheileminen sujui opintojen ohella, mutta työmaailmassa oli toisin. Työn hankkiminen liikunta-alalla oli sirpaleista. Lisäksi Aartolahti työskenteli muun muassa varastolla.

– Pyrin järjestämään aikaa aina treenaamiselle, mutta kun oli työ fyysistä ja treenaaminen fyysistä, se ei soveltunut yhteen. Olin aika väsynyt aina treeneissä. Tuloksissa on jäänyt toivomisen varaa.

Vielä alle 22-vuotiaissa Aartolahti oli kotimaassa ikäluokkansa huipulla, mutta sen jälkeen on ollut pari hiljaisempaa kautta. Viime talvena hän heitti kuitenkin hallikisoissa SM-pronssille.

Liikunta-alan työtilanteen vuoksi Aartolahti on aloittanut tietotekniikan opinnot. Ammattikorkeakouluopintojen alku näyttää hyvältä. Osa opinnoista on itseopiskelua, jolloin urheilija voi päättää aikataulunsa itse.

– Nyt kun opiskelut alkavat, ei ole ylimääräistä fyysistä kuormitusta, niin voi odottaa jotain seuraavalle vuodelle, Aartolahti sanoo.

Räätälöityjä ratkaisuja

Lamkissa kehitettiin viime vuonna urheilijan oppimisväylää, jota tänä syksynä aloittaneet opiskelijat pääsevät ensi kertaa kokeilemaan. Palautteen ja kokemusten perusteella sitä kehitetään lisää.

– Kun rakensimme tätä, huomasimme, että mitään yhteistä mallia ei voi tehdä. Eri urheilulajeissa on erilainen kausijaottelu, mikä vaikuttaa siihen, mihin aikaan on kilpailukausi, milloin on harjoitukset ja kuinka pitkät ne ovat. Lisäksi meillä on mukana kaikkien alojen opiskelijoita, ja alat ovat ihan erilaisia. Siitä tulee yhdistelmiä, jotka ovat keskenään niin erilaisia, että valmista mallia ei voi tehdä vaan yksilökohtaisia ratkaisuja, lehtori Tatu Saarinen sanoo.

Ensi keväänä Lamk aikoo markkinoida toimintaansa lajiliitoille. Tähän mennessä sanaa on levitetty paikallisesti, niin Päijät-Hämeen seurafoorumissa kuin Päijät-Hämeen urheiluakate­mian kautta, jonka johtoryhmään Tatu Saarinen kuuluu.

Kaivataan yksilöllistä apua

Opiskelijoiden viesti urheilijaväylän kehittämisessä on ollut selvä: urheilijat kaipaavat yksilöllistä apua. Nyt Lamkissa on joka koulutusalalla urheilijoille oma yhteyshenkilö, lehtori, joka auttaa suunnittelemaan opintojen suorittamista urheilu-uran aikana.

Lahtelainen karateka Joni Kolari on opiskellut Lamkissa jo kolme vuotta. Valmistuminen fysioterapeutiksi siintää ensi keväänä, siinä missä opiskelukaverit valmistuvat jouluna. Hän olisi kaivannut tukihenkilöä opintojen aikana moneen kertaan, erityisesti opintojen alussa.

– On ollut haastavia aikoja, kun olen itse päätellyt, miten opinnoissa pitää edetä. Urheiluakatemia on auttanut, siitä iso plussa, Kolari sanoo.

Opintojen loppuaikakin on haastava. Kolari aloittaa jo ensi viikolla Berliinissä karaten olympiakarsinnat, jotka jatkuvat Tokion olympiakisojen kynnykselle asti. Lisäksi hän valmistautuu marraskuisiin MM-kisoihin. Samalla pitäisi tehdä opintojen lopputyötä ja miettiä tulevaisuuttakin. Tukihenkilölle olisi tarvetta yhä.

– Tarvitsen henkilökohtaista sparria kertomaan, miten minun kannattaa hänen mielestään lähteä hakemaan töitä, Kolari sanoo.

Lahden ammattikorkeakoulu

Urheilijaystävällinen väylä

Lamk on kehittänyt tavoitteellisesti urheileville opiskelijoille oman oppimisväylän. Keskeisintä siinä on henkilökohtainen tuki.

Uudessa toimintamallissa mukana ovat kaikki Lamkin koulutusalat.

Apuna kehitystyössä on ollut niin entisiä urheilija-opiskelijoita kuin urheiluseurojen väkeä.

Tavoite on, että urheilijat voivat yhdistää entistä joustavammin urheilun ja opinnot, hyödyntää urheilu-uran aikana syntyvää osaamista ja työllistyä aktiiviuransa jälkeen.

Jo aiemmin urheilevat opiskelijat ovat voineet suorittaa omaan urheilu-uraansa liittyviä tehtäviä 15 opintopisteen sportfoliona.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Lue seuraavaksi