Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Venlojen viesti ruotsalaisjuhlaa - maailmanmestari Tove Alexandersson ylivoimainen Hälvälän supikoissa

Voittajajoukkueessa juoksivat Tove Alexandersson (vas.), Julia Jakob, Magdalena Olsson ja Anna Mårsell. Kuva: Elena Liseytseva

Venlojen viestin ratamestari Ville Kauppi ounasteli Venlojen viestin ratkeavan loppukirikamppailussa. Siltä tilanne myös vaikutti vielä ankkuriosuudelle lähdettäessä. Sveitsiläisen Ol Norskan Sabine Hauswirth, oululaisen SK Pohjantähden Sofia Haajanen ja varsinaissuomalaisen MS Parman Maija Sianoja lähtivät maastoon ainoastaan 27 sekunnin sisällä.

Haajanen johti kilpailua vielä kolmen kilometrin kohdalla, mutta sitten takaa rynni keltainen vaara. Ennakkoon tiedettiin, että mikäli joukkueet haluavat voittaa, Stora Tunaan kannattaa kuroa paljon eroa ennen viimeistä osuutta. Ankkurina vaani moninkertainen maailmanmestari Tove Alexandersson. Lauantaina Hollolan supikoissa kolme minuuttia eroa ei ollut tarpeeksi.

MS Parmalle historian paras sijoitus

Maaliin borlängeläisseuran nelikko (Anna Mårsell, Magdalena Olsson, Julia Jakob, Tove Alexandersson) tuli lopulta lähes viiden minuutin marginaalilla ennen toiseksi tullutta ruotsalaisseura Göteborg Majornan sveitsiläisankkuri Judith Wyderiä.

Mynämäen Suunnistajien ja Liedon Parman fuusiosta syntynyt MS Parma oli parhaana suomalaisseurana lopulta kolmas. Maija Sianojan ankkuroima joukkue oli tyytyväinen seuran historian parhaaseen Venlojen viestin sijoitukseen.

– Todella iloiset tunnelmat, tavoittelimme sijoitusta kolmen parhaan joukkoon. Lähdössä tuli melkein liikuttunut olo, olin iloinen siitä kuinka hienosti tytöt hoitivat osuutensa ja kuinka hyvästä paikasta pääsin ankkuriosuudelle, Sianoja iloitsi maalissa.

– Itse osuus oli kyllä oikeaa henkisten ja fyysisten voimien kanssa kamppailua. Kuumuus teki matkan todella raskaaksi. Suunnistus sujui onneksi kuitenkin hyvin.

Joukkueessa juoksivat Sianojan lisäksi Anastasia Rudnaya, Tiia Istolahti ja Tuulia Viberg.

Stora Tuna voitti ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1985. Kuva: Elena Liseytseva

Haajanen pummasi pahasti

Yhtenä suurena ennakkosuosikkina kilpailuun ja kärjessä matkaan lähteneen SK Pohjantähden ankkuri Sofia Haajanen teki matkalla suuren virheen ja toi joukkueen maaliin lopulta sijalla 12. Nainen oli suoritukseensa hyvin pettynyt voiton livettyä käsistä.

– Tein alussa pienen koukun, mutta homma oli siinä vaiheessa vielä hallussa. Sitten näin Toven, joka meni aivan eri vauhtia kuin minä.

– En tiedä mitä 8-9 rastivälillä tapahtui. En yksinkertaisesti osannut rastille, en enää tiennyt mikä monttu on mikä, enkä sitten osannut paikantaa itseäni. Viime vuonna yksi neljästä naisesta juoksi hyvän suorituksen. Tänä vuonna kolme juoksi erinomaisesti ja minä surkeasti. Nyt olen urheilijana aika pohjalla, mutta ei täältä auta kuin lähteä konttaamaan ylöspäin, Haajanen harmitteli.

Jännittävien suunnistuskilpailujen suola piilee juuri ratkaisevissa virheissä ratkaisevilla hetkillä. Stora Tunan Tove Alexandersson piti pään kylmänä, oli täysin omaa luokkaansa, juoksi virheettömästi ja paljon kovempaa kuin kukaan muu.

– Minulla oli hyvä ja varma fiilis koko matkan ajan. Pidin maastotyypistä, se oli juuri sellainen kuin odotimmekin. Suunnistus tuntui helpolta, sain nautiskella. Illalla juhlitaan, Alexandersson iloitsi.

Rastivarsat paras päijäthämäläisjoukkue

25-vuotias Alexandersson on voittanut urallaan melkein kaiken, mutta lauantaihin saakka yksi uupuneista meriiteistä oli Venlojen viestin voitto.

Voitto oli ruotsalaisseuralle historian neljäs, mutta edellisestä Venlojen voitosta ehti vierähtää 33 vuotta. 80-luvulla kolme kertaa voittaneella joukkueella oli silloinkin oma supertykki, Annichen Kringstad. Alexandersson on kuitenkin meriittiensä puolesta omaa luokkaansa.

Toiseksi paras suomalaisjoukkue oli lopulta Koovee, joka oli seitsemäs.

Paras päijäthämäläisjoukkue puolestaan oli Rastivarsat, joka oli lopputuloksissa 115:s.

Aino Kattilakoski
aino.kattilakoski@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi