Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu
Aino
Kattilakoski
aino.kattilakoski@ess.fi

Kommentti: Venlojen viestin voittoon vaaditaan maailmanluokan ankkuri

Voittoisassa Stora Tuna -joukkueessa kilpailivat Tove Alexandersson (vas.), Julia Jakob, Magdalena Olsson ja Anna Mårsell. Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Venlojen viestin voittoon vaaditaan maailmanluokan ankkuri. Stora Tunan Tove Alexandersson on sitä. Häntä voi verrata jopa sveitsiläiseen Simone Niggliin. Andersson on ehkä Niggliäkin parempi?

Nigglin ura on ollut pitkä. Hän oli mukana Turun suunnistajien ankkurina, kun joukkue voitti Venlojen viestin Asikkalassa vuonna 2002. Lauantaina Niggli toi lopulta kuudenneksi sijoittuneen Ol Norskan kärjessä vaihtoon kolmannelta osuudelta.

Simone Nigglillä on 23 maailmanmestaruutta. Tove Alexanderssonilla on viisi MM-kultaa, kuusi hopeaa, kolme pronssia, neljä EM-kultaa, kaksi hopeaa, kaksi pronssia. Hiihtosuunnistuksessa hänellä on kahdeksan MM-kultaa, yksi hopea ja yksi pronssi. Lisäksi hän on nuorten sarjassa voittanut neljä MM-kultaa, kaksi hopeaa ja kaksi pronssia. Ikää hänellä on 25 vuotta. Niggli on 40-vuotias.

Monet huippusuunnistajat harjoittelevat paljon juoksemalla. Tove Alexandersson harjoittelee hiihtämällä paljon. Hiihto monipuolisena lajina on tunnetusti ystävällisempää jaloille kuin juoksu. Alexandersson on all around -suunnistaja, eli menestyy kaikilla matkoilla sprintistä pitkään matkaan. Lauantaina Hälvälässä huippukuntoinen Alexandersson oli muihin nähden ylivoimainen ja osuusajoissa vajaat viisi minuuttia seuraavaa nopeampi.

Suomalaisjoukkue on viimeksi voittanut Venlojen viestin Hyvinkäällä 2010 ja sitä edellisen kerran Lapualla 2007. SK Pohjantähdelle voittoa on tarjottu useammankin kerran. Lappeenrannassa Marika Teini taisteli voitosta, kunnes virhe ankkuriosuuden loppupuoliskolla tiputti joukkueen lopulta kolmanneksi. Hälvälässä Pohjantähden Sofia Haajanen pääsi ankkuriosuudelle kärjessä.

Mutta kun ei, niin ei.

Hälvälässä oli lauantaina myös suuren katastrofin ainekset. Kilpailupaikalle pariinkin kertaan iskenyt pyörre jäi onneksi vain poikaseksi. Ilmojen teille lähti vain muutamia kymmeniä karttoja. Jos pyörre olisi ollut voimakkaampi ja iskenyt rakennelmiin, tuho olisi ollut väistämätön. Nyt selvittiin säikähdyksellä ja sydämentykytyksillä.

Muuten sää helli suunnistajia ja maasto ei tainnutkaan olla niin vaativaa kuin monet pelkäsivät. Kaiken kukkuraksi ratamestarin ihanneaika alittui jopa kahdella kymmenellä minuutilla. Se on paljon.

Juttua muokattu 16.6. kello 21.45. Korjattu tieto suomalaisjoukkueen Venlojen viestin voitosta Lapualla 2007.

Aino Kattilakoski
aino.kattilakoski@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi