Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Kolumni: Pyhä kahvi, tuo jokaisen joukkueen pukukopissa poriseva rekiöljy

Syksyllä 2010 matkustin reppuni kanssa kahdeksi kuukaudeksi Argentiinaan, Chileen, Uruguayhin ja Etelämantereelle, jalkapallourani päättymisen kunniaksi. Se oli upea retki, jonka kokemuksista ammennan edelleen elämääni voimaa, henkistä ja fyysistä.

Muistoja reissusta riittää. Yksi vahvimmin mieleen jääneistä on hetki uruguaylaisen Punta del Este -kaupungin rantatuolissa, kun imaisin ensi kerran matea, Atlantin aaltoja katsellen ja kuunnellen. Siitä lähtien, yli seitsemän vuotta, olen juonut matea lähes joka aamu. Suodatinkahvi on kuluttanut siitä lähtien vaihtopenkkiä.

Urheilua seuraaville jalkapallokuninkaalliset Lionel Messi, Luis Suarez ja Antoine Griezmann lienevät kuuluisimpia mateilijoita. Monesti heidän näkee saapuvan otteluun stadionille matekuppi kädessään.

***

Kahvinkeitin on yhtä varmasti jalkapallojoukkueen pukukopissa kuin autoja tervehtivä nainen Kärpäsenmäen bussipysäkillä.

Mate-juoma on Yerbamate-pensaan, latinaksi Ilex paraguariensis, kuivatuista lehdistä ja osittain myös varsista valmistettavaa haudutettavaa juomaa. Pensas kasvaa vain Etelä-Amerikan subtrooppisilla vyöhykkeillä Koillis-Argentiinassa, Paraguayssa, Boliviassa ja Etelä-Brasiliassa. Etelä-Amerikassa matea juo arviolta sata miljoonaa ihmistä, ja se on olennainen osa maanosan kulttuuria ja ihmisten kanssakäymistä. Maten juominen yhdessä ystävien kanssa on eteläamerikkalaisille kokonaisvaltainen rituaali.

Meille suomalaisille mate on vieraampi juoma. Suodatinkahvi on suomalaisuuden ytimessä. Lähes jokaisen työpaikan k-a-h-v-i-huoneessa porisee aamusta asti rekiöljy, jota sitten irvistellen juodaan vielä iltapäivälläkin - ja valitetaan vatsanväänteitä. ”Jostain pitää saada piristystä päivään”, sanotaan. Vain osa juo siis kahvia maun vuoksi, ja osa ”koska se on tapa”.

Sama tapa koskee urheilijoita ja urheilujoukkueita. Kahvinkeitin on yhtä varmasti jalkapallojoukkueen pukukopissa kuin se sympaattinen autoja tervehtivä nainen Lahden Kärpäsenmäen bussipysäkillä. Kahvi on osa suomalaisuutta ja kulttuuria: aamukahvi, kahvitauko, mitalikahvit, vaalikahvit, kahvi ja pulla kolme euroa. Mutta onko kahvi yhä parempaan pyrkivälle urheilijalle se paras vaihtoehto?

”Antioksidantit kuuluvat elimistön omiin puolustus- ja suojausmekanismeihin. Ne estävät haitallisten happiyhdisteiden, ns. vapaiden radikaalien muodostumista tai muuttavat niitä haitattomaan muotoon”, Heidi Ruottu kirjoittaa antioksidantit.com-sivustolla ja jatkaa: ”Liikunta lisää antioksidanttien tarvetta, koska liikkuessa elimistö tuottaa enemmän hapettajia.”

***

Vihreä tee tunnetaan antioksidanttirikkaampana juomana kuin kahvi, mutta matessa antioksidantteja on vielä 90 prosenttia vihreää teetä enemmän. Matessa on lisäksi muun muassa magnesiumia, proteiinia, rautaa ja vitamiineja. Henkiset vaikutukset ovat tietenkin subjektiivisia, mutta itse koen juoman vaikuttavan positiivisesti keskittymiskykyyn ja viheltelyherkkyteen, eli suomeksi: parempaan fiilikseen. Myös aineenvaihdunta toimii, sanoisinko, sujuvasti.

Urheilijan tulos muodostuu säännöllisestä ja laadukkaasta harjoittelusta, levosta ja ravinnosta sekä henkisistä ja sosiaalisista ominaisuuksista. Eikä samaan pyrkiminen tee pahaa meille kuntoilijoillekaan.

Kirjoittaja on viestintäalan yrittäjä ja entinen ammattilaisjalkapalloilija, joka löysi maten vasta urheilu-uransa jäähyväismatkalla.

Antti Pohja

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Tilaa ESS Verkko Plus 3 kk
vain 7,90 €/kk (norm. 14,50 €)

Tilaa tästä

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X