Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Purnuvuori tarjosi monen vaikeustason reittejä yösuunnistajille

Kilpailu toimi harjoituksena SM-yösuunnistusta varten.

Päijät-Hämeen alueen yösuunnistusmestaruudet ratkottiin Purnuvuoren maastossa. Lähtöpaikka sijaitsi harjun päällä. Kuva: Osmo Kuisma

Purnuvuoren hiihtokeskus Hartolassa osoittautui myös hyväksi suunnistuskilpailujen pitopaikaksi. Itä-Hämeen Rasti järjesti avoimet Päijät-Hämeen alueen yösuunnistuksen mestaruuskilpailut Purnussa perjantai-iltana.

– Täällä on erittäin hyvät puitteet suunnistuskilpailujen järjestämiselle. On suuret pysäköintialueet, valaistu maalialue, kahvila- ynnä muut palvelut. Onhan tämä aivan toista kuin jossain pimeällä pellolla tai metsässä, totesi kilpailunjohtaja Jeremias Sankari.

Sankarilla onkin paljon henkilökohtaista kokemusta suunnistuskilpailuista.

– Tänä kesänä olen yrittänyt käydä kaikilla kuntorasteilla. Kilpailuja olen käynyt Kainuun Rastiviikon ja Jukolan. Yleensä viikonloppukisat ovat papin työaikana, mutta yösuunnistuksissa käynti onnistuu helpommin. Yösuunnistus on erilainen laji sikäli, että siinä pitää olla erittäin tarkkana, että pysyy kartalla, Sankari sanoo.

Kilpailun vanhin osanottaja Kyösti Suokas löysi kaikki rastit, vaikka hänen otsalamppunsa sammui. Vanha kettu oli varustautunut varalampulla. Kuva: Osmo Kuisma

Päävastuun Purnun yösuunnistuskisoista kantoi ratamestarina toiminut Pasi Valkonen. Oikeana kätenä hänellä oli Lauri Valkonen.

– Purnun maastoihin on helppoa laatia eri vaikeustason ratoja. Lyhyiden ratojen suunnistajille vaativin nousu on meno lähtöpaikalle, Pasi Valkonen totesi kilpailijoiden tehdessä lähtöä maastoon.

– Lyhyet radat ovat melko helpossa maastossa harjun päällä sekä alamäkeä maalia kohti. Pitkät radat ovat paljon vaativampia. Vaikeinta on reitin eteläosassa oleva kivikkoisempi maasto. Mutta jos oikein pahoihin paikkoihin joutuu, silloin reitinvalinnat eivät ole parhaita mahdollisia.

Maastosta palanneiden kilpailijoiden antama palaute on jokseenkin ratamestarin odotusten mukaista, mutta hajontaakin kommenteissa oli. Monet kiittelivät hyvistä radoista ja muista järjestelyistä.

Lahden Suunnistajien Aki Saari voitti miesten pääsarjan mestaruuden Purnuvuorella käydyissa Päijät-Hämeen alueen yösuunnistuksissa. Kuva: Osmo Kuisma

Jotkut valittivat ratojen vaikeutta, ja keskeyttämisiä tapahtui. Pitkien ratojen kiertäjät totesivat järjestään, että vaativaa oli. Näin myös miesten pääsarjan voittanut Lahden Suunnistajien Aki Saari.

– Tämä oli minulta keskinkertainen suoritus. En ole vähään aikaan suunnistanut pimeässä, joten tein yösuunnistukselle epätyypillisiä ratkaisuja, hän sanoi.

– Yritin suunnistaa suoraviivaisesti, mikä ei tässä maastossa ollut helppoa. Olisi pitänyt tehdä varmempia reitinvalintoja. Mutta tämä oli erittäin hyvää harjoitusta SM-yösuunnistuksiin.

Kokemusta SM-yösuunnistuksia ajatellen tuli hakemaan myös joukko Päijät-Hämeen alueen ulkopuolisia suunnistajia. Vahva edustus oli muun muassa Anttolan Urheilijoista.

Vaatimattomammin tavoittein pimenevään, joskin täysikuun kelmeästi valaisemaan metsään lähteneille suunnistajille kilpailu oli pieni seikkailu. Niin myös kilpailun vanhimmalle osanottajalle, sarjassa H80 suunnistaneelle Hollolan Urheilijoiden Kyösti Suokkaalle.

– Otsalamppuni sammui kesken kaiken. Mutta 82-vuotiaana en ole eilisen teeren poika näissä asioissa. Olin ottanut mukaan myös varalampun. Kaikki rastit löytyivät senkin valossa, eikä tässä iässä vauhtikaan hidastu, vaikka valotehoa on hiukan vähemmän, Kyösti Suokas totesi.

Kokenutta suunnistajakaartia Purnun kilpailussa edusti myös Eero Leppäkorpi. Hän olikin ainoa Itä-Hämeen Rastia edustanut aluemestari. Muut isäntäseuran suunnistajat kunnostautuivat järjestelytehtävissä.

Osmo Kuisma
osmo.kuisma@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi