Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

"Kotikisat on iso etu, jos edun osaa käsitellä oikein" – Suomen naisten skeet-kisa meni pahasti alakanttiin Hälvälän maailmancupissa 

Miehet aloittivat lähes kärjen tahdissa.

Pekingin olympialaisissa 2008 skeetissä 17:nneksi sijoittunut Marjut Heinonen ja muut suomalaisnaiset jäivät takajoukkoihin Hälvälän maailmancupissa. Kuva: Antti Yrjönen

Skeetin finaali- ja olympiamaapaikat jäivät kaukaiseksi haaveeksi Suomen naisilta, kun Hälvälän haulikkoradalla ammuttiin keskiviikkona maailmancupin viimeistä edeltävää päivää.

Niina Aaltonen oli parhaana suomalaisena 33:s tuloksella 107, kun kuuden parhaan finaaliin vaadittiin 114/125 kiekon pudotus. Kokenut Marjut Heinonen oli 40:s kaksi pudotusta huonommalla tuloksella ja pahasti epäonnistunut Heidi Hämäläinen jäi alle sataan kiekkoon ja sijalle 62.

– Tulos oli tosi huono. Kun ei ole treenannut hyvin, ei tekemiseen löydy tarpeeksi itseluottamusta, harmitteli Aaltonen, jonka polvi leikattiin helmikuussa. Kausi on sen takia jäänyt pahasti vajaaksi.

– Minulta jäi kaikki leirit väliin ja olen kierrellyt vaan näitä Suomen kisoja.

Niina Aaltonen oli naisten kisan paras suomalainen, mutta piti suoritustaan "tosihuononen". Kuva: Antti Yrjönen

Jäikö kotikisoista mitään hyvää mieleen?

– Oli kiva osallistua, hän naurahti.

Naisten finaalin voitti Kiinan Meng Wei, joka hankki maalleen toisen olympiapaikan Tokion kisoihin. USA:n Caitlin Connor osui kakkoseksi ja Amber English kolmoseksi. Neljäs oli Italian Chiara Di Marziantonio ja kun USA:lla sekä Italialla oli jo täydet kaksi maapaikkaa, hankki viidenneksi sijoittunut Nele Wissmer olympiapaikan Saksalle.

Kärki vain kiekon päässä

Suomen miehillä kulki keskiviikkona huomattavasti naisia paremmin. Eetu Kallioinen ja Oskari Kössi ampuivat vain yhdet hudit ja ovat yhden kiekon päässä täydet 50 kiekkoa pudottaneista viidestä miehestä. Timo Laitisellekaan ei tullut kuin kaksi hutia ja hän jakaa 18. sijaa.

Lue myös: Orimattilalaiset Antikainen ja Mäkelä-Nummela osuivat suomalaisista parhaiten Hollolassa: "Tämä ei ole kaikista helpoin rata ulkomaalaistenkaan mielestä"
 

Kilpailun ulkopuolella ampuvista urheilijoista Lahden Ampumaseuran Tommi Takanen otti alas 47 kiekkoa, mutta olympiamaapaikan Suomelle jo aiemmin hankkinut Lari Pesonen hukkasi viisi kiekkoa.

– Oli sen verran kierroksia koneessa, että pääsi karkaamaan se yksi kiekko. Avauspäivä meni kuitenkin suunnitelmien mukaan. Hyvä startti, eikä yksi huti tuo mitään paniikkia torstaille. Huomiseen pääsee lähtemään samalla itseluottamuksella kuin tähänkin päivään, arvioi Kössi.

"Oli aika hienoa ampua kotikisoissa"

Kössi uskoo, että torstaina on peruskilpailussa enää varaa kahteen pummiin, jos mielii kuuden parhaan urheilijan finaaliin.

– Jos kelit säilyvät tällaisena, finaaliin tarvitaan 122 kiekon pudotus. Toisaalta täällä Hälvälässä voi tapahtuma sään suhteen mitä vaan, hän naurahti viitaten keskiviikkonakin iskeneisiin ukkoskuuroihin.

Skeet-ampujan mielestä kotikisoista on suuri hyöty, kunhan tilanteen vaan osaa ottaa oikein. Väärä asenne voi olla tuhoisa.

– Jos tutuille radoille lähtee ampumaan vähänkin huolimattomasti, on tulos huono. Fokuksen pitää olla tosi tarkasti siinä tekemisessä. Kotikisat on iso etu, jos edun osaa käsitellä oikein.

Oskari Kössin kierrokset nousivat loppua kohden ja päivän 45:s kiekko ei pudonnut. Kun muita huteja ei tullut, on Kössi avauspäivän jälkeen vain sen yhden kiekon kärkeä jäljessä. Kuva: Antti Yrjönen

Kössillä ei ole aiempaa kokemusta kotikisoista maailmancup-tasolla ja hän huomasi keskiviikkona, että suorittaminen vaatii ihan uudenlaista keskittymistä.

– Jos nostaa katseen taustasta ja vilkaisee taakseen, pitää äkkiä kääntää katse takaisin ampumasuuntaan. Katsomossa on mieletön määrä tuttuja, eikä sellaiseen ole tottunut maailmancupin kisoissa. Se pitää hallita.

Kotikisaetu syntyy tutuista radoista.

– Ampumaratoja ei kannata verrata keskenään. Jossain taustat voivat olla hyvin erilaisia viiden ampumapaikan välilläkin, voi olla vuoristomaisemaa ja sitten ei. Täällä on taustoissa vain vivahde-eroja. Ainakin tänään oli aika hienoa ampua kotikisoissa, kehui Kössi.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi