Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Heinolalaisen maantiepyöräilijä Pyry Pohjantähden vauhti kiihtyy entisestään – "Vaikea kevät kasvatti nälkää ja halua näyttää"

Pyry Pohjantähden kaulaan ripustettiin jälleen maantiepyöräilyn SM-kultamitali.

Tuore Suomen mestari Pyry Pohjantähti nauttii aika-ajon puritaanisesta luonteesta. Kuva: Janne Pussila

Heinolalainen maantiepyöräilijä Pyry Pohjantähti ajaa tällä hetkellä kovempaa kuin koskaan.

– Onhan se hieno fiilis, kun kaikki tehty työ näkyy vauhdissa. Tehot ovat kasvaneet syksystä 10–12 prosenttia, Pohjantähti sanoo hymy huulillaan.

Vauhtiaan lisännyt Pohjantähti voitti perjantaina alle 19-vuotiaiden maantiepyöräilyn aika-ajon Suomen mestaruuden vakuuttavan esityksen jälkeen.

– Olen treenannut paljon, testannut ajoasentoa ja valmistautunut henkisesti hyvin, joten luotin omaan tekemiseeni, ikänsä puolesta vielä ensi vuonnakin samassa sarjassa ajava Pohjantähti kertoo.

Porvoon Akillesta edustava Pohjantähti ajoi Kurikan Jurvassa käydyssä kisassa 25 kilometrin reitin aikaan 32.31,86.

Pohjantähden keskinopeus reilun puolen tunnin kisapuristuksessa oli 46,1 kilometriä tunnissa. Vastaavaa lukemaa ei ole aikaisemmin Suomessa tässä sarjassa nähty. Kisareitti oli edestakainen, joten tuuli- tai myötämäkituloksesta ei voida puhua.

– Kisa meni hyvin. Kauden eka tempo, joten lähdin liian varovaisesti. En uskaltanut lähteä heti kovaa, mutta käänteen jälkeen paluumatka oli jo parempi. Olin kääntöpaikalla 15 sekuntia kärkeä jäljessä, mutta maalissa 15 sekuntia kakkosta edellä. Viisi kilometriä ennen maalia oli sellainen fiilis, että jos joku tulee kovempaa niin hattua nostan, Pohjantähti sanoo.

Maantiepyöräilyn aika-ajo on tinkimättömän raaka laji, missä jokainen kilpailija ajaa ilman peesimahdollisuutta vain kelloa vastaan. Aika-ajoa sanotaan totuuden kilpailuksi, sillä siinä ei voi kaivella tekosyitä.

– Aika-ajossa mennään ihan äärirajoilla, eikä apuja saa mistään, mikä siinä viehättääkin. Toiset inhoavat ja toiset rakastavat aika-ajoa, minä rakastan.

Aika-ajossa myös kivunsietokyky nousee tärkeään rooliin, sillä puoli tuntia täysillä ajamista sattuu ketä tahansa.

– Jos vertailee pyöräilyn eri osa-alueita, niin aika-ajon treenaaminen on ylivoimaisesti rankinta. Olen ajanut tänä vuonna paljon kovempia harjoituksia, mitä tuo kisa oli. Treeneissä se on välillä sellaista kärsimystä, mutta kilpailuissa lataus on niin kova, että se ei tunnu niin pahalta.

Pohjantähti tavoittelee nyt paikkaa nuorten EM-kisoihin. Kuva: Janne Pussila

Pohjantähden kausi muuttui perjantaina kertaheitolla positiiviseksi, sillä alkukausi ei sujunut lainkaan suunnitelmien mukaan. Siitepölyallergia lähes pysäytti nuoren pyöräilijän menon keväällä ja suunniteltuja harjoituksia sekä kilpailuja jäi väliin.

– Sain ajettua toukokuussa vain kymmenen lenkkiä ja tärkeitä kisoja meni sivu suun, mikä oli harmillista. Toisaalta vaikea kevät kasvatti nälkää ja halua näyttää, joten sitä kautta se saattoi tuoda mukanaan hyvääkin. Kaiken tuon valossa tämä voitto oli minulle erityisen tärkeä.

Varsinkin junioreissa menestystä saavuttavat urheilijat niputetaan usein helposti vain lahjakkaiksi, mitä Pohjantähti ei allekirjoita.

– Lahjakkuus on hankalasti määriteltävä asia. Onhan minullakin ominaisuuksia, mitkä auttavat pyöräilyssä, kuten korkea hapenottokyky, mutta olen treenannut kovaa ja halunnut tehdä näitä asioita. Lopulta se päivittäinen työ ratkaisee.

Pohjantähti tekee päivittäistä työtä pyörän päällä mieluiten omissa oloissaan ja omalla tavallaan.

– Olen huomannut, että jaksan ja haluan tehdä asioita, jos saan tehdä niitä omilla ehdoillani ja itseäni varten ilman, että kukaan sanelee, mitä pitäisi tehdä. Urheilun täytyy olla nautittavaa ja asioita pitää tehdä itseään varten, niin jotain voi saavuttaakin. Tässä lajissa ei tarvitse välittää muiden tekemisistä.

Pohjantähti sanoo, että hänellä ei ole minkäänlaista ongelmaa yhdistää kova treenaaminen, lukio-opinnot ja sosiaaliset suhteet.

– Kaikki nuo palvelevat toisiaan ja pitävät mielen virkeänä. Moni jättää koulunkäynnin kokonaan ja keskittyy vain vaikkapa kavereiden kanssa kikkailuun tai urheiluun, mikä on jokaisen oma asia, mutta minulla toimii parhaiten tällainen tasapaino, niin homma pysyy rentona eikä lähde lapasesta.

Janne Pussila
janne.pussila@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi