Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

"Ihmiset joskus ihmettelevät, että enhän minä edes näytä vahvalta" – sysmäläinen Laura Koskenniemi on Suomen vahvimpia naisia

Aki Lehtinen seuraa vierestä, kuinka Laura Koskenniemi kierittää pyöräkuormaajan rengasta Sysmässä sijaitsevan Lehtisen kuntosalin pihamaalla. Koskenniemen ennätys renkaan tyntämisessä on 340 kiloa. Kuva: Mirja Hussain

Laura Koskenniemi taputtelee magnesiumpölyä käsiinsä, levittää käsivarret valtavan kivenmöhkäleen ympärille ja nostaa kiven ilmaan. Kilpailutilanteessa käsiin olisi laitettu pihkaa, jotta käsien pito olisi parempi. Kuvaaja räpsäisee kuvan ja Koskenniemi laskee kiven varovasti takaisin kuntosalin lattialle. Sama toistuu hiekkasäkin kanssa.

Sysmässä asuva Koskenniemi kilpailee lauantaina Suomen Vahvimman Naisen SM-tittelistä Lahdessa järjestettävässä Power Expossa. Kilpailuja edeltävällä viikolla urheilijan on levättävä, eikä raskaita treenejä saa enää suorittaa. Lehtijuttua varten Koskenniemi on suostunut poikkeuksellisesti esittelemään viikonloppuna kilpailussa suoritettavia lajeja.

Suomen Vahvin Mies ja Nainen tunnetaan tavan kansan keskuudessa niinä henkilöinä, jotka hinaavat henkilöautoa pelkän ruumiinsa voimalla. Lisäksi kilpailuihin kuuluu lajeja, kuten farmarikävely tai renkaan pyörittäminen.

 Näyttäähän se paremmalta, kun ilmaan nostetaan auto eikä vain pelkkä tanko. Valmentaja Aki Lehtinen

– Vahvin kilpailut ovat saaneet alkunsa kylistä, joissa etsittiin sitä kylän vahvinta, siksi myös lajit ovat osaltaan sellaisia, kuin tukinnosto tai säkkien siirto. Toki lajit ja niissä käytetyt välineet ovat kehittyneet vuosien saatossa, sanoo Koskenniemen valmentaja Aki Lehtinen.

Lehtisen mukaan voimaa, nopeutta ja kestävyyttä yhdistelevässä voimalajiharjoittelussa on kyse tavoitteellisesta urheilusta, johon yhdistyy showmainen kilpailutilanne.

– Näyttäähän se paremmalta, kun ilmaan nostetaan auto eikä vain pelkkä tanko, Lehtinen sanoo.

Vuodessa lajin huipulle

Yksi lauantain vahvin kilpailun lajeista on farmarikävely, jossa kilpailijat kantavat molemmilla käsillään kuvan mukaisia, mutta suurempia sakkeleita. Sakkelin paino on kilpailussa 80 kiloa yhtä kättä kohden. Kuva: Mirja Hussain

Noin kaksi vuotta sitten Koskenniemi hakeutui Lehtisen omistamalle kuntosalille, sillä hän halusi päästä eroon raskauskiloistaan. Itsekin voimalajeissa menestynyt sekä niitä kymmeniä vuosia harrastanut Lehtinen esitteli voimalajiharjoittelun Koskenniemelle.

– Aloin perehtyä lajiin ja innostuin siitä, Koskenniemi kertaa.

Treenattuaan Lehtisen kanssa vuoden päivät, Koskenniemi osallistui Lahden Power Expossa järjestettyyn Suomen Vahvin Nainen kilpailuun ja pokkasi itselleen SM-hopeaa, vaikka vastassa oli lajin pitkäaikaisia kilpailijoita. Sittemmin Koskenniemi on kuulunut lajin kärkikymmenikköön.

Lehtisen mukaan kuka tahansa ei voisi Koskenniemen suoritukseen päästä.

– Kun aloitimme Lauran kanssa yhteistyön, hänen pohjakuntonsa oli jo valmiiksi todella hyvä, eli saatoimme siirtyä melkein suoraan kovaan treenaamiseen. Mutta tekihän Laura ihan järkyttävän kovan työn ensimmäisenä vuotenaan, Lehtinen sanoo.

Parhaimmillaan Koskenniemi harjoittelee 14 tuntia viikossa. Neljä kertaa viikossa hän treenaa eri lihasryhmiä ja kerran viikossa voimalajiharjoittelua. Myös ruokavalion on oltava tiukka, sillä kaloreita on kerryttävä päivässä noin 3000. Pelkkää rahkaa ei Koskenniemen kaappi silti sisällä.

– Tärkeintä on, että ruokavalio on monipuolinen. Pizzaakin löytyy jääkaapista, hän sanoo.

Tavoitteellista urheilua perheen ehdoilla

Hiekkasäkkien kantaminen paikasta toiseen kuuluu Suomen Vahvin Nainen ja Mies kilpailun lajeihin. Laura Koskenniemi kantaa kuvassa harjoitussäkkiä, joka on 80 kiloa. Lauantaina kilpailussa säkkejä on useampia ja osion voittajan ratkaisee nopeus. Kuva: Mirja Hussain

Koskenniemen mukaan voimalajiharjoittelussa häntä kiehtoo jatkuva kehityksen mahdollisuus sekä itsensä voittaminen. Mitaleillakaan ei ole Koskenniemelle niin väliä, kunhan lajia saisi harrastaa mahdollisimman pitkään ja hän pysyisi terveenä.

– Olen kolmen lapsen yksinhuoltaja, joten urheilu on minulle myös omaa aikaa. Lajia on kuitenkin harrastettava perheen ehdoilla, mutta vielä toistaiseksi se on onnistunut hyvin, Koskenniemi sanoo.

Vaaleatukkainen ja urheilullinen Koskenniemi on näyttävä nainen. On vaikea uskoa, että viime kesänä hän teki henkilökohtaisen ennätyksensä, kun hän pyöräytti ympäri 340 kilon painoisen pyöräkuormaajan renkaan Sysmän Vahvin kilpailussa.

– Kyllä ihmiset joskus ihmettelevät, että enhän minä edes näytä vahvalta. Mielestäni se on enemmän hauskaa kuin loukkaavaa, Koskenniemi tuumaa.

Myös Lehtinen nyökyttelee Koskenniemen kommentille. Hänen mukaansa voimalajiharjoittelussa ei ole kyse siitä, kenellä on kaikista isoimmat muskelit.

– Lihakset kyllä kasvavat lajin harjoittamisen myötä, mutta enemmän painotus on siinä kuinka vahva se lihas on. Pienikokoinen kisaaja voi päästä hurjiin tuloksiin. Laji on täynnä mustia hevosia, Lehtinen selittää.

Lajissa vähän avoimia harjoittelupaikkoja

Kivennosto on yksi perinteisiä Suomen Vahvin Mies ja Nainen lajeja. Koskenniemen mukaan kiveä nostaessa on oltava tarkkana, sillä hauikseen kohdistuu lajissa valtavaa rasitusta ja hauislihas voi revetä helposti. Kuva: Mirja Hussain

Suomessa voimalajiharjoittelulla on vielä suhteellisen pieni yhteisö. Lehtisen mukaan lajin kiinnostus on kuitenkin nousussa, mikä näkyy kilpailujen kasvavissa katsojamäärissä. Kesän aikana lajia voi seurata Lehtisen arvion mukaan noin 50:n eri voimamieskilpailun verran, joista yksi on perinteinen Sysmän Vahvin kilpailu 27. heinäkuuta.

Lehtisen mukaan lajin harrastettavuutta hankaloittaa se, että avoimia harjoittelupaikkoja on vähän. Vielä pari vuotta taaksepäin myös Lehtisen kuntosali oli yksityisessä käytössä. Nyt "Aki's Gym" nimeä kantavalla kuntosalilla treenataan muiden lajien ohella myös ohjattua voimalajiharjoittelua.

Kun harjoittelupaikka löytyy, voi Koskenniemen mukaan voimalajiharjoittelun aloittaa matalalla kynnyksellä. Mitään välineitäkään ei tarvitse aluksi ostaa, vaikka nykyään hänen kotoaan löytyy harjoittelua varten hankitut pari kiveä ja pyöräkuormaajan rengas.

– Monesti voimalajiharjoittelua saatetaan karttaa, koska ajatellaan, että ei ole tarpeeksi vahva. Lajia voi kuitenkin harjoittaa oman vahvuuden mukaan ja sitä vahvuutta kehittäen, Koskenniemi kannustaa.

Viikonloppuna kilpaillaan vahvimman paikasta

Koskenniemen kilpailua sekä muiden kilpailijoiden taistelua Suomen Vahvimman Naisen tittelistä voi seurata maksuttomassa Power Expossa Lahden Messukeskuksessa tämän viikon lauantaina kello 16.30. Suomen Vahvimman Miehen karsintakilpailu käydään Power Expossa lauantaina kello 11 alkaen ja finaali sunnuntaina kello 12.

Laura Koskenniemi sanoo nauttivansa voimalajiharjoittelusta, sillä siinä voi jatkuvasti kehittää itseään. Kuva: Mirja Hussain
Messut ja kisat

Power Expo

Maksuton voimailutapahtuma Lahden Messukeskuksessa tulevana lauantaina ja sunnuntaina.

Kilpailujen lisäksi tapahtumassa on messualue.

Viikonlopun aikana Messukeskuksessa mittelöidään Suomen Vahvin Mies ja Nainen 2019 SM-mitaleista sekä Voimanoston SM-mitaleista. Lisäksi tapahtumassa kilpaillaan Voimanoston syksyn MM-kisapaikoista. Kolmantena lajina tapahtumassa nähdään thainyrkkeily.

Auki lauantaina kello 10–20 ja sunnuntaina kello 10–17. D-halli auki molempina päivinä jo kello 9, sillä Voimanosto kilpailut alkavat jo silloin.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi