Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Iivo Niskanen aloitti harjoituskautensa ylämäkirääkillä – "Lomalla käytiin myös pieni vuori kiipeämässä jalkaisin"

Suksimerkkiä vaihtanut hiihdon olympiavoittaja katsoo luottavaisena kohti tulevaa kautta.

Sateen kasteleman mäen liukkaus pääsi yllättämään Iivo Niskasen Suurmäen kiipeämisessä. Kuva: Lauri Ilola

Olympiavoittaja Iivo Niskanen avasi tulevaan hiihtokauteen tähtäävän harjoituskauden rutistamalla mehut kropastaan Red Bull 400 -kilpailussa Lahdessa. Lahden Suurmäen mäkimontussa yli tuhat osallistujaa kilpaili siitä, kuka kiipeää äkkijyrkän matkan nopeimmin.

Kilpailussa Niskanen selvitti alkukarsinnan kepeästi. Ennen finaalia sadekuuro kasteli rinteen ja yllätti Niskasen. Hiihtomestarin pito ei ollut tällä kertaa kohdillaan ja Niskanen putosi heti alussa kärjen kelkasta. Lopulta sijoitus oli 15:s.

– En ollut ihan varautunut tuollaiseen keliin. Olin alussa varmaan melkein viimeinen, oli tosi liukasta. Olisi varmaan pitänyt olla erilaiset kengät, Niskanen kertasi.

Niskanen on ollut kilpailu- ja harjoitustauolla pääsiäisestä lähtien. Tosin edes vapaalla jalat eivät säästyneet rasitukselta. Niskanen osallistui Islannin kevätlumilla 50 kilometrin hiihtokilpailuun.

– Lomalla käytiin myös pieni vuori kiipeämässä jalkaisin. Hyvin sain jalat kipeäksi ja tämän päivän jälkeen ne ovat varmaan kahta kauheammat, Niskanen virnisti.

Yhdistetyn maajoukkueen Ilkka Herola joutui perumaan osallistumisensa kilpailuun. Herolan kädessä olleet tikit ja Suurmäen kiipeäminen eivät olisi olleet täysin turvallinen yhdistelmä.

Välineitä testattu riittämiin

Niskanen on tullut tunnetuksi välinevalmistaja Rossignolin keulakuvana. Ensi kaudella moninkertainen arvokisamitalisti vaihtaa Fischerin talliin, ja uskoo kaluston olevan iskukykyisessä kunnossa heti kauden ensimmäisessä maailmancupin kilpailussa Rukalla.

Viime talven MM-kisoissa Seefeldissä Fischer putsasi palkintopöydän. Niskanen teki tilastoista omat päätelmänsä ja mielikuva on vahvistunut omilla kokemuksilla. Tähtäin on asetettu Pekingin olympialaisiin 2022.

– Uusia välineitä on testattu ihan niin pitkälle kuin lunta on riittänyt. Sen vuoksi siirtymäkausi on vähän siirtynyt myöhemmäksi. Olen luottavainen, sillä jo ensimmäisissä testeissä on ollut hyvää kalustoa. Suksivaihdon vuoksi ei tule ongelmia ensi kaudella, Niskanen lupasi.

– Varsinkin perinteisen puolelle löytyi jo hyviä pareja. Vaikka ei siellä huonoja olekaan niin pienet asiat ratkaisevat, onko kyseessä hyvä vai huippupari.

Jatkaa maajoukkueryhmässä

Krista Pärmäkoski ilmoitti vajaat kaksi viikkoa sitten jäävänsä pois Suomen hiihtomaajoukkueesta kesän ajaksi. Niskanen ei aio seurata Pärmäkosken esimerkkiä, vaan luottaa maajoukkueen uusien harjoitusmetodien kantavan hedelmää.

Suksivaihdon vuoksi ei tule ongelmia ensi kaudella. Hiihtäjä Iivo Niskanen

Maajoukkueleiritykset on Niskasen mukaan jo lyöty lukkoon ja henkilökohtaisia harjoitteita suunnitellaan valmentaja Teemu Pasasen kanssa. Tavoitteena on lisätä harjoittelun laatua määrän sijaan. Muutos aiempaan oli Niskasen mukaan koko joukkueen tahto.

– Pystytään tekemään monipuolista harjoittelua ja painopistettä on muutettu siihen suuntaan, että tehdään ryhmässä paljon enemmän kilpailunomaisia harjoituksia ja mennään kovaa. Uskon sen palvelevan koko joukkuetta, Niskanen näki.

Tuleva talvi on välikausi arvokisoista. Seuraavat hiihdon MM-kisat pidetään Saksan Oberstdorfissa vuonna 2021. Niskanen ja muut huiput voivat sen vuoksi keskittyä normaalia vahvemmin maailmancupiin ja yksittäisiin osakilpailuihin. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS varmistaa tulevan kisakauden kulun lähiviikkoina.

– Scandinavian Cup tulee nyt uutena ja se on Tour de Skin tapainen turnee. Yksittäiset kilpailut ja yksittäiset tourit kiinnostavat ja sitä kautta kokonaiskilpailu, Niskanen suunnitteli.

Lauri Ilola
lauri.ilola@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi