Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Suunnistuksen suosio ei näy liiton kassassa – iltarastien suosio räjähti Lahden seudulla

Suunnistusliitto on ahdingossa, kun kilpailulisenssit eivät käy kaupaksi ja kisojen osanottajamäärät laskevat vuosi toisensa perään. Kuntorastien suosio sen sijaan jatkaa kasvuaan.

Helena Kämäräinen (oik.) ilmoittautui Matti Sikiölle HU-46:n kevään ensimmäisillä Sunnuntairasteilla. Rastilippu-palvelun kautta ilmoittautuneita oli ensimmäisellä kerralla viisi. Kuva: Sami Kuusivirta

Suunnistus on liikuntamuotona ja urheilulajina erikoisessa tilanteessa. Suunnistuksen harrastajia on enemmän kuin koskaan, lajin näyteikkuna Jukolan viesti on suositumpi kuin koskaan ja lajin tv-näkyvyyskin on kattavampi kuin aiemmin.

Positiivinen pöhinä lajin ympärillä ei kuitenkaan kanna Suomen suunnistusliittoon asti. Liitolla menee taloudellisesti huonosti ja talouden negatiivinen kehitys on jatkunut jo vuosia. Viime vuoden tilinpäätös romahti edellisvuoden kahden tuhannen euron plussalta 123 000 euroa alijäämäiseksi.

Ahdingon syyt ovat selvillä, mutta keinot tilanteen korjaamiseksi kiven alla.

– Keskeiset asiat, joista saamme tuottoja, ovat pienentyneet: lisenssit, kilpailijamaksut ja Suunnistaja-lehden tuotot, selvitti toimitusjohtaja Mika Ilomäki maaliskuussa, kun alijäämäinen tulos tuli julki.

Keskeiset asiat, joista saamme tuottoja, ovat pienentyneet.

Talouden paikkaamiseksi liitto esimerkiksi lomauttaa tämän vuoden aikana koko henkilökuntansa kuukaudeksi.

Suunnistus on suositumpaa kuin koskaan. Kuntorasteilla se näkyy, mutta kilpailutapahtumissa ei. Kuva: Sami Kuusivirta

Kisat pienempiä kuin ennen

Kilpailulisensseistä ja kisajärjestäjien maksamista kilpailijamaksuista saadut tuotot ovat olleet Suunnistusliiton talouden perusta.

Kansallisissa kisoissa kirjattiin vielä vuonna 2010 lähes 125 000 kilpailusuoritusta, kun kokonaismäärä nyt on jo alle 100 000. Vastaavasti vuonna 2010 kilpailulisenssi oli vielä lähes 15 000 suunnistajalla, mutta viime vuonna heitä oli enää vähän yli 10 000.

Kisoja kyllä järjestetään edelleenkin, viime vuonna jopa enemmän kuin koko vuosikymmenellä, mutta kilpailutapahtumat ovat aiempaa pienempiä. Sekin näkyy kilpailumaksuissa, joita peritään portaittain tapahtuman koon mukaan. Maksua ei mene lainkaan alle 150 osallistujan kisoista. 150–300 suunnistajan kisoissa se on kymmenen prosenttia ja esimerkiksi yli 700 osanottajan kisoissa 18 prosenttia.

Positiivista kehitystä viime vuonna tapahtui seurojen jäsenistön määrässä, joka palasi vuosikymmenen alun tasolle ja on nyt noin 40 000. Seurojen jäsenistä kuitenkin vain joka neljäs hankki lisenssin ja kävi kilpailuissa. Suurimmalle osalle lajin harrastajista riittävät kuntorastitapahtumat.

Esko Parikka valmistautui Sunnuntairasteille ja Seppo Jokipelto otti vastaan ilmoittautumismaksuja. Kuva: Sami Kuusivirta

Uusi palvelu kerää faktaa

Kuntorastien suosio jatkoi tasaista kasvuaan. Vielä vuonna 2007 kokonaiskävijämäärä oli alle 300 000, mutta on kasvanut sen jälkeen tasaisesti vuoteen 2017, jolloin suunnitussuorituksia kirjattiin ennätysmäärä 415 000. Viime vuonna luku tosin tipahti 404 000:ään.

– Kyse on ainakin osittain tilastollisesta harhasta, joka johtui siitä, että viime vuonna otettiin käyttöön Rastilippu.fi-palvelu, jonne tiedot jäävät talteen eri tavalla kuin ennen. Vielä ensimmäisenä vuonna sieltä jäi pois muun muassa ilman aikaa suunnistaneita, selvittää liiton viestintäpäällikkö Pirjo Valjanen.

Rastilippu-palvelun avulla liitto haluaa kerätä todellista faktaa myös ei-kilpailevista harrastajista sekä heidän määrästään. Käyttäjille palvelu etsii tiedot lähimmistä kuntosuunnistustapahtumista ja sen kautta voi ilmoittautua ja maksaa suorituksensa etukäteen. Palvelusta löytyvät myös kaikkien sitä käyttävien seurojen tapahtumien tulokset.

Lahden seudulla uusi ennätys

Palvelun ensimmäisen vuoden tilastoharhan puolesta puhuvat myös Päijät-Hämeen Suunnistuksen alaisten seurojen iltarastien kävijämäärät. Uusi ennätyslukema on 25 375, jossa on reilun 3 000 osanottajan lisäys edellisvuoteen. Lahden Suunnistajat -37:n Päijäthämäläiset iltarastit oli 6 069 osanottajallaan koko maan top-kympissä.

– LS-37:ssäkin oli havaittu, että osa osanottajista ei ollut kirjautunut mukaan, huomauttaa Päijät-Hämeen Suunnistuksen sihteeri Sisko Anttila.

Suureen kasvuun löytyy osaselitys viime kesän lähes 20 000 osanottajan Lahti-Hollola Jukolasta, sillä iltarasteilla käytiin kauempaakin harjoittelemassa kesäkuun tapahtumaa varten.

– Suppamaastoissa iltarasteja järjestäneiden seurojen osanottomäärissä kasvu oli näkyvintä, sanoo Anttila.

LS-37:n jälkeen eniten osanottajia kokosivat Hollolan Urheilijat -46:n Sunnuntairastit (4 045), Lahden Taimen Torstairastit (3 581) ja Rastivarsojen Orimattilan iltarastit (3 045). Kuntorastitapahtumia oli 278.

Koko maassa kuntorastitapahtumia järjestettiin viime vuonna 4 166, joka on kaikkien aikojen ennätys.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi