Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Viikonlopun vieras

Hollolalainen kahden lapsen isä Niklas Ojalainen siirtyi täyspäiväiseksi e-urheilijaksi 32-vuotiaana – "Yleensä pelaaja lopettaa, kun tulee perhettä"

Niklas Ojalainen pelaa työkseen taktista räiskintäpeliä. Täyspäiväiseksi ammattilaiseksi hän siirtyi tänä keväänä.

Niklas Ojalainen sanoo, että perheelle ja parisuhteelle jää kilpapelaajana enemmän aikaa. Myyntityöt Ojalainen lopetti keväällä. Kuva: Katja Luoma

Hollolalainen Niklas Ojalainen teki tänä keväänä kovan ratkaisun. Hän jätti vakituisen päivätyönsä, ja hankkii elantonsa tietokonepelaamisella.

Pimeään Ojalainen ei hypännyt. Hän on kuulunut taktisen räiskintäpelin Rainbow Six: Siegen maailman parhaimmistoon siitä lähtien, kun pelissä on kilpailtu.

– Ajattelin, että tämä kortti on katsottava nyt, jos sen haluan joskus katsoa. Tulotaso ainakin aluksi laskee, mutta saan tehdä töitä kotona pitkälti omilla ehdoillani. Tarvittaessa uskon pääseväni takaisin myyntihommiin, hän sanoo.

Ojalainen, joka pelimaailmassa tunnetaan nimellä "Willkey", on saksalaisen Mousesports-tiimin Rainbow Six: Siege -joukkueen kapteeni. Joukkue kilpailee pelin kovimmassa sarjassa Pro Leaguessa. Sarjaa pelataan Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Latinalaisessa Amerikassa sekä Aasian ja Tyynenmeren alueella. Pelaajat ovat ammattilaisia.

Niklas Ojalaisen joukkue voitti puolitoista vuotta sitten Pro Leaguen finaalin. Palkintosumma oli tuolloin 75¿000 dollaria. Kuva: Katja Luoma

– Pelaajat tienaavat noin 2 000–7 000 euroa kuussa. Haitarin yläpäässä ovat jenkit, Euroopassa ollaan toisessa päässä. Liigassa parhaat pelaajat eivät tienaa eniten. Markkinatalous ratkaisee kuukausipalkan, ja Jenkeissä on suurimmat markkinat.

Kuukausitienestin päälle tulevat mahdolliset palkintorahat.

– Suurimmat palkinnot jaetaan Major-turnauksissa, joita pelataan kaksi vuodessa. Helmikuussa Montrealissa palkintopotti oli kaksi miljoonaa dollaria.

Montrealin Six Invitational -turnauksen voittanut G2 Esports -joukkue kuittasi 800 000 Yhdysvaltain dollaria eli noin 700 000 euroa. Joukkueessa pelasi kaksi suomalaista: Joonas ”jNszki” Savolainen ja Juhani ”Kantoraketti” Toivonen.

Pelin henki on tulos tai ulos

Pro Leaguessa pelataan pienemmistä summista. Kun Ojalaisen joukkue (ENCE eSports) voitti puolitoista vuotta sitten Brasilian São Paulossa Pro Leaguen finaalin, pääpalkinto oli 75 000 dollaria.

– Toukokuussa finaali pelataan Milanossa, mutta sinne ei päästy, kun runkosarja on mennyt niin heikosti. Liigapaikka kuitenkin pysyy. Se on tärkeää työpaikan säilyttämisen kannalta.

Kilpapelaamisessa tulos ratkaisee. Vuoden aikana pelataan kaksi sarjakautta.

– Pelin henki on tulos tai ulos. Kauden aikana on kaksi siirtoikkunaa, joiden aikana pelaajia saa vaihtaa.

Joukkue koostuu viidestä pelaajasta sekä managerista ja vastustajan pelitapaa vakoilevasta analyytikosta.

Lue myös: "Ihmiset alkavat ymmärtää, että pelialalla voi tienata" - Jere "sergej" Salo tähtää ammattilaiseksi lahtelaisen digipeligurun johdolla
 

Ojalainen on Mousesportsin tärkein yksittäinen pelaaja, in-game leader.

– In-game leader johtaa peliä kentällä. Hän päättää, kuka joukkueen pelaajista menee minnekin. Minulla on joukkueesta pelillinen vastuu. Lisäksi teen pr-töitä ja pidän yhteyttä Saksan-organisaatioon.

Saksalaisessa joukkueessa ei pelaa yhtään saksalaista. Ojalaisen lisäksi pelaavaan kokoonpanoon kuuluvat Alex "SlebbeN" Nordlund, Ville "SHA77E" Palola ja Jouni "Bounssi" Salo sekä belgialainen Santiago "Gomfi" de Meulenaere. Joukkueen manageri on suomalainen ja analyytikko tanskalainen.

– Suomi on Rainbow Sixin Pro Leaguessa ykkönen pelaajien määrässä per capita. Liigassa pelaa seitsemän suomalaista, joista kaikki yhtä lukuun ottamatta ovat pelanneet alaisuudessani.

Pelitreeniä seitsemän tuntia päivässä

Niklas Ojalaisen normipäivä alkaa herätyksellä aamulla puoli kahdeksalta.

– Laittelen lapset kouluun, ja neljästi viikossa fillaroin salille. Salitreenin ja tankkauksen jälkeen vuorossa on henkilökohtainen pelitreeni, joka kestää nelisen tuntia.

Iltapäivällä, kun lapset tulevat koulusta, on isä kotona odottamassa.

– Sitten safkataan ja tehdään läksyt. Iltaseitsemältä on tunnin joukkuepalaveri, jonka jälkeen harjoitellaan joukkueena kolme tuntia. Päivässä pelitreeniä tulee seitsemän tuntia.

Niklas Ojalainen harjoittelee päivässä seitsemän tuntia. Osa ajasta menee omatoimiseen harjoitteluun, osa joukkueharjoituksiin. Kuva: Katja Luoma

Ojalainen sanoo olevansa uuteen elämäänsä tyytyväinen.

– Nyt jää aikaa perheelle ja parisuhteelle. Aluemyyntipäällikkönä ajoin 60 000 kilometriä vuodessa ja treenasin samalla. Kuljetin läppäriä mukana ja harjoittelin hotellihuoneissa.

Euroopan Pro Leaguen ottelut pelataan perjantaisin kello 20–24 Suomen aikaa. Pelaajat osallistuvat peliin etänä. Pelejä voi seurata twitch.tv:stä ja YouTubesta.

Kevätsarja päättyy huhtikuun lopussa. Sen jälkeen on parin kuukauden tauko. Seuraava kausi käynnistyy heinäkuussa.

Kilpapelaaminen ei aina ole kivaa

Vaikka suomalaisten kilpapelaajien voittamista palkintopoteista uutisoidaan kiitettävästi, saa Ojalainen tämän tästä vakuuttaa, että kilpapelaaminen maailman huipulla on ihan oikea ammatti.

– Meillä oli juuri kuudennen luokan luokkakokous. Siellä asiaa ihmeteltiin, ja kyseltiin myös, että pidänkö kilpapelaamista urheiluna. Kilpapelaaja on kilpapelaaja. Useimmille kilpapelaajille ei ole merkitystä, onko pelaaminen urheilua vai ei.

Ajattelin, että tämä kortti on katsottava nyt, jos sen haluan joskus katsoa. Kilpapelaaja Niklas Ojalainen

Ojalaisen mielestä on tärkeää erottaa tavoitteellinen kilpapelaaminen ja hupipelaaminen toisistaan.

– Harrastepelaaminen on kivaa ja rentouttavaa. Se on maailma, mihin voi poistua rankan työpäivän jälkeen tuulettamaan vinttiä. Kilpapelaaminen on työtä. Se ei ole aina kivaa, mutta treeni on tehtävä silloinkin, kun ei huvita.

Kilpapelaamisen maailmanlaajuisen liikevaihdon on laskettu olevan vuositasolla lähemmäs miljardi euroa. Katsojia otteluilla on satoja miljoonia.

Tuoreen Sponsor Navigator -tutkimuksen mukaan 18–29-vuotiaat suomalaismiehet ovat kiinnostuneempia kilpapelaamisesta kuin jääkiekosta.

Ala kasvaa voimakkaasti. Ojalainen uskoo kilpapelaamisen tarjoavan tulevaisuudessa työpaikkoja myös muille kuin pelaajille.

– Ihan samalla tapaa sinne tulee työpaikkoja kuten jääkiekon taustalle. Varmasti syntyy myös sellaisia tehtäviä, joita emme osaa vielä kuvitella.

Sarjan vanhin pelaaja

Yksi kilpapelaamisen suosion syistä on Ojalaisen mukaan sen tasa-arvoisuus. Kilpapelaaja ei tarvitse maailman huipulle päästäkseen poikkeuksellista hapenottokykyä tai huippunsa viritettyjä lihaksia.

– Kysymys on lähinnä siitä, kuinka nopeasti aivosi ruksuttavat. Nopeita refleksejä tarvitaan myös, mutta niitä pystyy treenaamaan. Naiset ovat tässä lajissa miesten kanssa aidosti samalla viivalla.

Kuva: Katja Luoma

Hyvästä fysiikasta on silti etua.

– Pää toimii paremmin, kun kroppa on kunnossa. Nuorempana minullakin oli se vaihe, että limu ja karkki maistui pelaamisen ohella. Se näkyy vyötäröllä edelleen.

32-vuotiaana Niklas Ojalainen on Rainbow Sixin Pro Leaguen vanhin pelaaja.

– En tiedä ketään, joka olisi yli 30-vuotiaana siirtynyt ammattilaiseksi. Yleensä pelaaja lopettaa, kun tulee perhettä tai muut asiat alkavat kiinnostaa. Pelaan niin kauan kuin pärjään, ja sen jälkeen toivon löytäväni ammatin kilpapelaamisen kulisseista, hän sanoo.

Kilpapelaaja

Niklas ”Willkey” Ojalainen

Syntynyt Lahdessa 22. tammikuuta 1987.

Asuu Hollolan Tiilikankaalla. Perheeseen kuuluu puoliso sekä 8-vuotias poika ja 7-vuotias tytär.

Pelannut tietokonepelejä seitsenvuotiaasta. Kilpaillut myös World of Tanks -pelissä. World of Tanksin Euroopan mestari 2012.

Kirjoittanut ylioppilaaksi Kannaksen lukiosta.

Tietoliikennetekniikan insinööriopintoja Lahden ammattikorkeakoulussa.

Suomen Teollisuusmerkintä oy:n entinen aluemyyntipäällikkö.

Tehnyt myös myyntiedustajan, myyjän ja sopimussotilaan töitä.

Harrastaa pc-pelaamista, moottoripyöräilyä ja jääkiekkoa.

Sotilasarvoltaan vääpeli.

Täydennä virkkeet

Pelaaja jatkaa kuutta ajatusta

Tärkeintä minulle on perheeni terveys ja hyvinvointi. Kun pysymme terveinä, on kaikki muu huomattavasti helpompaa.

Olen tyytyväinen itseeni, kun onnistun. Tämä voi tapahtua isänä, kumppanina, työelämässä tai harrastuksissa. Onnistumiset ruokkivat onnistumisia ja pitävät yllä positiivista kierrettä.

Ärsyttävintä on epäonnistumiset. Aika pitkälti edellinen käänteisesti. Myös lahtelainen liikennekulttuuri ärsyttää.

Kilpapelaamisessa huipulle aikovan on syytä olla realisti. Kilpailu on kovaa. Rainbow Sixillä on maailmanlaajuisesti 35 miljoonaa pelaajaa, ja seitsemän suomalaista pelaa sitä ammatikseen. Koulutus tai ammatti on hyvä olla, jos pelaajaura ei urkene.

Pelaat liikaa, jos se rajoittaa elämääsi tai saa sinut luistamaan töistä tai koulusta.

Parasta Hollolassa on sen tarjoamat palvelut ja ympäristö lapsiperheille. Lahtelaisena tuntui pahalta muuttaa Hollolan puolelle, mutta totuus on, että Hollola pesee Lahden 100–0 lapsiperheen näkökulmasta.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi