Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

25-vuotisjuhlaturnaus liikuttaa koripallokansaa – 550 ottelua ja yli 8 000 ruoka-annosta

Easter Tournamentin sydän löytyy Suurhallista. Siellä pelataan niin kilpasarjan pelejä kuin myös 7–8-vuotiaiden nassikoiden matseja, turnauspäällikkö Jimi Koskinen kertoo.

Perjantaina alkavaan Easter Tournamentiin on ilmoittautunut yli 200 joukkuetta. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahti Basketball Junioreiden järjestämä junnujen koristurnaus, Easter Tournament viettää juhlavuottaan. Korispiireissä jo legendan maineen saanut Pääsiäisturnaus on ehtinyt jo 25 vuoden ikään.

Vuosiin on mahtunut yhtä sun toista. On ollut huippuvuosia, jolloin joukkueita oli mukana reippaasti yli 250. Välissä on ollut vaikeampiakin jaksoja. Virheistä on kuitenkin otettu opiksi. Nyt turnaus on ollut taas elinvoimainen jo monta vuotta putkeen, eikä kasvu ole ainakaan laantumassa.

Tulevana viikonloppuna pelattavaan turnaukseen on ilmoittautunut mukaan 219 joukkuetta. Easter Tournament on Suomen kolmanneksi suurin junioreiden koristurnaus.

Talkooväki ei vilkuile kelloja

Easterin valttikortti on Suurhallin koko kompleksi. Sitä voi hyvällä syyllä kutsua turnauksen sydämeksi.

– Suurhallissa on kaikki tarpeellinen. Siellä pelataan niin kilpasarjan pelejä kuin myös 7–8-vuotiaiden nassikoiden matseja, turnauspäällikkö Jimi Koskinen sanoo.

Tämän vuoden turnauksessa on käytössä 19 pelikenttää. Niistä 12 on Suurhallissa, siis nykyisessä Lahti Energia -areenassa. Muita pelipaikkoja ovat keskustan ammattikoulu, Länsiharju, Metsäkangas, Jalkaranta ja yhteiskoulu. Säpinää ei tule puuttumaan.

– Olemme kasvattaneet turnausta viimeisen neljän vuoden aikana. Meillä on resursseja pitää tulevaisuudessa suurempikin turnaus, sillä mahdollisia pelipaikkoja on vapaana runsaasti. Mutta nyt menemme tällä sapluunalla. Tänä vuonna pelaajia on 2 100 ja turnausvieraita on yhteensä noin 3 000. Otteluita huhkitaan 550 ja ruoka-annoksia menee reilut 8 000. Vapaaehtoisia on hieman yli 250. Ulkomaalaisia vieraita on viidestä maasta. Kyllä tässä puuhaa riittää, Koskinen virnistää.

Koskinen on ollut vastuullisessa turnausroolissa jo sen verran pitkään, ettei viime hetkien peruutukset tai muut ongelmat nosta verenpainetta pilviin. Suhtautuminen mahdollisiin vastoinkäymisiin on muuttunut.

– Tietyt asiat sujuvat jo rutiinilla. Mutta totta kai se vähän aina harmittaa, jos viime tipassa joku joukkue peruu osallistumisensa tai muutama tuomari ilmoittaa vetäytyvänsä turnauksesta. Se teettää lisätöitä, mutta niistäkin selvitään. Kokemus auttaa siinä, ettei stressaa jokaisesta pienestä asiasta.

Vaikka turnaus ei ole vielä edes alkanut, Koskinen haluaa jakaa kiitosta vapaaehtoisille.

– Aika kliseinen sanonta kuuluu, että ilman talkooväkeä turnaus ei pyörisi. Vaikka sitä asiaa pohtii miltä kantilta tahansa, niin se on silkkaa faktaa. Monet ihmiset tekevät turnaushommia vielä omien töiden ohella. He eivät juuri kellojaan vilkuile. Pitää myös muistaa, että Pääsiäisturnaus on todella merkittävä tulonlähde seuralle, ja se jalkautuu seuran junnutyöhön.

Sarjapelit ohi, aikaa turnaukselle

Järjestävälle seuralle pääsiäisen myöhäinen ajankohta sopii kuin mämmi pääsiäispöytään. Kevät on ehtinyt jo sen verran pitkälle, että valtaosa liiton alaisista sarjoista on jo ehditty pelata loppuun. Se näkyy suoraan osallistujamäärässä.

– Mitä myöhemmin pääsiäinen on, sitä parempi meille. Vaikka meillä on nytkin 40 aikuisjoukkuetta mukana, niin eniten joukkuemäärä on kasvanut 7–10-vuotiaissa. Se on hienoa se, sillä Easter Tournament on kuitenkin pohjimmiltaan junioriturnaus, Koskinen sanoo.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi