Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Avantouinti, sauvakävely ja ladulla sata pyllähdystä - maahanmuuttajat ihastuivat suomalaisiin perinnelajeihin

Vierumäen urheiluopiston liikunnanohjauksen peruskurssi järjestetään ensimmäistä kertaa pelkästään maahanmuuttajille suunnattuna. Osallistujat uskovat, että liikunnalla on suuria mahdollisuuksia kotouttamistyössä.

Sal Ghazi (vas.), Mazhar Elbanna ja Elisa Coelho de Rezende Leinonen vetivät kuntonyrkkeilyharjoitusta maahanmuuttajien liikunnanohjauskurssilla. Kuva: Sami Kuusivirta

Oletko koskaan kuullut kenenkään alle nelikymppisen ylistävän sauvakävelyn ihanuutta?

Nyt kuuluu, monestakin suusta. Tämä porukka koostuu nimittäin maahanmuuttajista, eikä kukaan kertonut heille etukäteen, että sauvakävelyä pidetään Suomessa ikäihmisten tai vähintään keski-ikäisten harrastuksena.

– Se oli niin kivaa. Todella suomalainen laji, egyptiläinen Mazhar Elbanna hehkuttaa.

Meneillään on maahanmuuttajille suunnattu liikunnanohjauksen peruskurssi Vierumäellä. Elbanna on yksi sen 15 osallistujasta. Maantieteellistä edustusta on kaikista maanosista paitsi Pohjois-Amerikasta ja Australiasta.

Kurssi kestää tammikuusta toukokuuhun, ja lähijaksoja on yksi viikonloppu joka kuussa. Koulutus käydään suomeksi.

Ei pää- vaan lisäammatti

Harva kurssin osallistujista tähtää päätoimiseksi liikunnan ammattilaiseksi, mutta kurssilla opituista taidoista voi olla muuta hyötyä työelämässä ja elämässä ylipäätään. Kurssi myös tukee liikunta-alan jatko-opintoihin etenemistä.

– Tämä avaa ovia. Olen aiemmin ohjannut pilatesta ja senioriliikuntaryhmiä. Täällä ollessani olen sanonut, että haluaisin ehkä toimia ryhmäliikuntaohjaajana. Täällä sain mahdollisuuden ohjata tanssia, ja se meni hyvin, kertoo brasilialainen Elisa Coelho de Rezende Leinonen.

Sen ei tarvitsisi olla pääammatti, vaan lisäammatti, ehdottaa kurssin vetäjä Iina Mannonen. Kaksi ja puoli vuotta Suomessa asunut Coelho de Rezende Leinonen opiskelee tällä hetkellä lähihoitajaksi.

– Niin, voisi olla töiden jälkeen vapaa-ajalla ohjaajana vaikka kerran viikossa, täydentää irakilainen Sal Ghazi.

Sekin auttaa, jos tulee samanlaisesta kulttuurista, vaikka kieli ei olisi sama. Mazhar Elbanna

Puhelias Ghazi on kurssista silminnähden innoissaan. Liikunnan lisäksi on opetettu muun muassa ravitsemusasioita. Hauskuus ja hyöty yhdistyvät.

– Yleensä ollaan niin kiireisiä, mutta sitten kun saa tuollaisen hetken kävellä metsässä, puhdas ilma tulee sisään. Se tekee onnelliseksi ilman mitään erityistä syytä, Ghazi sanoo.

Kurssille valikoitunut porukka on kokeilunhaluista ja ennakkoluulotonta. Kotimaissaan he eivät ole tottuneet yhtä laajaan liikuntamuotojen kirjoon kuin Suomessa. Nyt on käyty avannossa, ja murtomaahiihto on palautteen perusteella ollut yksi suosituimmista ohjelmanumeroista.

Ghazi innostui niin, että aikoo hankkia omat sukset.

– Sinulla ei ollut vaikeaa. Minä kaaduin sata kertaa, Elbanna sanoo väliin nauraen.

– Mutta se oli silti niin loistavaa ja hauskaa, hän jatkaa.

Sal Ghazilla, Mazhar Elbannalla ja Hossein Atayilla oli hauskaa viivajuoksuharjoituksessa. Keskellä ohjaajat Iina Mannonen ja Noora Katalkin. Kuva: Sami Kuusivirta

Resursseja on, ohjaajia ei

Liikunta tarjoaa suuria mahdollisuuksia kotouttamistyöhön. Sen tietää varsinkin Elbanna, joka on toiminut Suomen Punaisella Ristillä lasten ja nuorten erityisohjaajana pakolaisille.

– Varsinkin yksin tulleilla alaikäisillä on joskus masennus- ja stressioireita. Liikunta on hyvä avain heidän auttamiseensa, jotta olisi parempi olla.

Sitaatti

Moni maahanmuuttaja ei tiedä tarjolla olevista liikuntatuista. Harrastus- ja liikuntarahaa olisi saatavilla, mutta moni menee kuntosalille ja maksaa sen omasta pussistaan.

– Resursseja on, mutta ohjaajia tarvitaan, Elbanna näkee.

Haastateltu kolmikko arvioi, että jotkut maahanmuuttajat saattaisivat osallistua ohjattuun liikuntaan paremmin, jos ohjaajinakin olisi maahanmuuttajia. Kielimuuri saattaa torpata aikeet ryhmäliikuntaan osallistumisesta.

– Sekin auttaa, jos tulee samanlaisesta kulttuurista, vaikka kieli ei olisi sama, Elbanna sanoo.

Harjoituksia edelsi asiaankuuluvat lämmittelyt ja venyttelyt. Kuva: Sami Kuusivirta

Opit nettivideolta

Juttua riittäisi, mutta kurssilaiset pitää päästää suorittamaan ohjelmaansa. Ghazin, Coelho de Rezende Leinosen ja Elbannan tehtävänä on toimia alkavan kuntonyrkkeilysession vetäjinä.

Kun lämmittelyt on vedetty, kolmikko pääsee vauhtiin. Ghazi selittää kiivaalla puherytmillä ohjeita, Coelho de Rezende Leinonen ja Elbanna näyttävät malliliikkeitä kurssitovereille. Oikeaa, vasenta, suoraa, koukkua. Välillä lyödään, välillä otetaan vastaan.

Ohjauksessa on innostava ote. Onko nyrkkeily Ghazille ennestään tuttu laji?

– Ei ole. Katsoin netistä videoita, sitten osasin jo tarpeeksi. Olen nopea oppimaan.

Mikä?

Liikunnanohjauksen peruskurssi maahanmuuttajille

Liikunnanohjauksen peruskurssi on Vierumäen urheiluopiston avoimeen tarjontaan kuuluva neljän kuukauden kurssi, joka järjestetään vuosittain.

Tänä vuonna kurssi on järjestetty myös erikseen maahanmuuttajille räätälöitynä. Kesto on tammikuusta toukokuuhun. Viikonlopun kestäviä lähijaksoja on kerran kuukaudessa.

Jokaisella lähijaksolla on oma teemansa. Huhtikuun jaksolla se oli terveysliikunta.

Kurssilla on 15 osallistujaa, ja edustettuna on kymmenen eri kansalaisuutta neljästä eri maanosasta. Heidät valittiin noin 50 hakijan joukosta.

Kurssi saa tukea opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Kurssia vetää yksi urheiluopiston työntekijä. Muina suunnittelijoina ja ohjaajina toimii joukko liikunta-alan opiskelijoita, jotka kerryttävät opintojaan tukevaa työelämäkokemusta.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi