Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Uintivalmentajan potkut kuohuttavat Lahden Uimaseurassa – "Emme voineet pitää näin raskaita henkilöstökuluja"

Aktiivijäsen avautui Facebookissa. Potkujen lisäksi hiertää huoli seuran taloudesta ja viestinnästä.

Ari Palve valmensi Lahden Uimaseurassa yli seitsemän vuotta. Kuva: Mirja Hussain

Lahden Uimaseuran aktiivi Satu Jämsä arvosteli seuraansa kovin sanoin valmentaja Ari Palveen irtisanomisesta, joka tapahtui viime joulun tienoilla. Samalla Jämsä esitti huolensa seuran taloudesta. Seuran kauden 2018–2019 budjetti on Jämsän kirjoituksen mukaan 88 000 euroa alijäämäinen, vaikka aiempina vuosina seura on kyennyt pinnistämään plussalle. Lisäksi Jämsä väitti Palveen erottamisen olleen laiton, mikä lisää korvauskuluina seuran menoja entisestään.

Jämsä kirjoitti aiheesta Facebookissa maanantaina.

Palve sai tiedon irtisanomisesta joulukuun puolivälin tienoilla. Kokenut uintivalmentaja ei voi tässä vaiheessa ottaa kantaa irtisanomisen tarkempiin syihin. Menestyksestä asia ei jäänyt Lahden Uimaseurassa kiinni, Palve alleviivaa. Palve on tuonut seuraan useita SM-mitaleita ja on aiemmin valmentanut muun muassa Tanskan uintimaajoukkueessa ja Espoossa Cetusin päävalmentajana.

– Sain seuralta irtisanomisilmoituksen 13.12. ja irtisanomisen syyt olivat tuotannolliset ja taloudelliset. Muuta en voi oikein asiasta kertoa, Palve sanoi.

Palve ei ehtinyt olla työttömänä edes kuukautta. Valmennustyöt jatkuivat pikatahtia uudessa ympäristössä, sillä Uintiklubi Turku pestasi Palveen seuran päävalmentajaksi maaliskuun alussa. Kyseessä on yksi Suomen suurimmista kilpauintiseuroista Suomessa. Turkulaisseurassa on noin 180 lisenssiuimaria, Lahden Uimaseurassa heitä on noin 70.

– Tämä on ollut iso muutos lyhyessä ajassa. Olemme perheen kanssa muuttaneet Turkuun noin puolitoista viikkoa sitten. Lahdessa tuli valmennettua noin 7,5 vuotta ja lähtö oli tietysti alkuun shokkiuutinen. Uimareilta olen onneksi saanut täyden tuen, Palve kehui.

"Ikäviä päätöksiä piti tehdä"

Lahden Uimaseurassa valmentajan irtisanominen on vaatinut kilpauimareiden harjoittelun uudelleen järjestämistä. Kaksi ryhmää on yhdistetty ja heidän valmentamisestaan vastaa valmennuspäällikkö Aaro Rahomäki.

Lahden Uimaseuran puheenjohtaja Sami Kallinen on harmissaan asian ympärille nousseesta kuohunnasta. Kallinen haluaa tyynnytellä puheita seuran tulevaisuudesta alijäämäisen budjetin takia.

– Se on totta, että seuralla on vahvasti alijäämäinen budjetti. Rollot oli seuralle iso tapahtuma. Plussalle siitä jäätiin, mutta jo edellinen johtokunta on päättänyt ottaa saaduista tuloista investointivarauksen tulevaisuutta varten. Ranta-Kartanon projekti on meille hyvin tärkeä asia ja haluamme olla siinä jollain tapaa mukana, Kallinen valotti.

Kallisen mukaan tämän hetken tiukka taloudellinen tilanne ei heijastu tulevaisuuteen. Säästöjä oli Kallisen mielestä pakko tehdä ja ainoa mahdollinen paikka oli karsia kilpauinnin valmennuksesta.

– Kilpauimareiden määrä on vähenemään päin ja ikäviä päätöksiä piti tehdä. Päätimme vähentää yhden kilpavalmentajan, sillä emme halunneet karsia harrastuspuolelta. Nykyhetkessä emme voineet pitää näin raskaita henkilöstökuluja, Kallinen kertoi.

Kallinen vakuutti samaan hengenvetoon Lahden Uimaseuran tulevien budjettien näyttävän paremmilta kuin nyt pahasti alijäämäiseksi jäänyt. Seura tekee Kallisen mukaan töitä tunnettuuden, tapahtumien ja kumppaniverkoston kehittämiseksi. Meneillään oleva tilikausi on Kallisen mielestä edennyt lupaavasti.

Väitettä laittomasta irtisanomisesta Kallinen ei allekirjoittanut.

– Ei missään nimessä ollut laiton, vaan yhdessä puhuttiin näistä asioista Arin kanssa ja halusimme korvata menneistä vuosista ja siitä työstä, jonka Ari on seuralle tehnyt, Kallinen kertoi.

Toiveissa avoimempi toimintatapa

Facebookissa Lahden Uimaseuraa kritisoinut Jämsä kertoi julkaisunsa syyksi huolen seuran puolesta. Jämsän mielestä seurajohdon ja -aktiivien kommunikointi on puutteellista. Jämsä on Lahden Uimaseuran pitkäaikainen aktiivi.

– Ari Palveen irtisanominen tuli ihan puskista, eikä meille kerrottu, että seuran taloudellinen tilanne vaatii tällaisia toimia. Se oli iso järkytys ja asian ympärillä ollut kiire tuntui oudolta. Olemme olleet aiemmin yhteydessä johtokuntaan, mutta siellä ei olla suhtauduttu tiedusteluihin vakavasti, Jämsä kertoi.

Palveen irtisanomisen lisäksi Jämsä halusi ottaa esille uimaseuran reilusti miinusmerkkisen budjetin. Jämsä kertoi saaneensa runsaasti viestejä muilta aktiiveilta Facebook-kirjoituksen jälkeen. Kirjoituksen julkistamista hän on miettinyt vuoden alusta lähtien.

– Muutkin kuin minä ovat hämmennyksen vallassa seuran toiminnasta. Nyt ei ole selvää tietoa, pitääkö olla huolissaan seuran toiminnasta ja sen tulevaisuudesta. Me vanhemmat olemme kuitenkin seuran pääasiallinen tulonlähde, Jämsä huomautti.

Jämsä kaipaa seuran johtokunnan ja aktiivien välille parempaa viestintää.

– Tässä on tapahtunut selkeä tapakulttuurin muutos viimeisen puolen vuoden aikana. Aiemmin oltiin avoimempia, nyt viestit kulkevat tosi suppean porukan kesken, eikä meillä ole esimerkiksi enää sisäistä viestintäkanavaa, Jämsä kritisoi.

Lauri Ilola
lauri.ilola@mediataloesa.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi