Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Koripallo ja salibandy ovat Lahdessa salivuororuletin pyörityksessä

Koripallo- ja salibandyseurat joutuvat jatkuvasti väistelemään muita tapahtumia – ja toisiaan. Väärässä hallissa harjoitellessa pystyy tekemään vain kevyempiä treenejä, jotteivät "isot äijät juokse seinää päin".

Seurapomot Roope Suonio, Jari Koskinen ja Jimi Koskinen kiittelevät seurojen ja lajien jouhevaa yhteistyötä hankalassa tilanteessa. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahti Basketballin miesten edustusjoukkue on saanut valmistautua maanantaina alkaviin 1A-divisioonaan finaaleihin kotipesässään Suurhallissa ilman häiriöitä. Runkosarjakauden ajan näin ei ollut, vaan joukkue on joutunut veivaamaan harjoitusohjelmaansa useaan kertaan.

Ongelma on niin krooninen, että asianosaiset seurat ovat jo tottuneet siihen. Kaupungissa on liian vähän täysimittaisia kenttiä salibandylle ja koripallolle, ja salivuorot ovat tiukassa. Ottelutapahtumat siirtävät harjoituksia ja aiheuttavat dominoefektiä.

– Jos jollain on peli, joltain muulta menee vuoroja. Se on meille haasteellista, koska kotikulmilla ei ole hirveästi korvaavia paikkoja, Lahti Basketballin toiminnanjohtaja Roope Suonio tiivistää.

Siirtoja tulee myös urheilun ulkopuolisista syistä, kun Suurhallissa järjestetään muita tapahtumia. Myös koulujen saleissa juniorivuorot joutuvat joskus väistymään.

– Esimerkiksi ylioppilaskirjoitukset aiheuttavat jonkin verran haasteita. Toimintaan tulee poikkeuksia useaksi viikoksi. Sitten on ollut joitakin nyrkkeily- ja painikisoja, luettelee Lahti Basketball Junioreiden toiminnanjohtaja Jimi Koskinen.

Ei voi ottaa sitä riskiä, että isot äijät juoksevat seinää päin. Lahti Basketballin toiminnanjohtaja Roope Suonio

Pelicans SB:n nimellä toimivan Päijät-Hämeen Salibandyseuran toiminnanjohtaja Jari Koskinen arvioi, että lokakuulta maaliskuulle oli 60–70 sellaista päivää, jolloin seura joutui rukkaamaan vuoroja normaalista viikkokalenterista poikkeavaksi.

Koulujen saleista vain pieni apu

Moni koulu on ollut viime vuosina remontissa ja niiden liikuntasalit sitä myötä suljettuina. Remonttien valmistuessa seurat saavat aina helpotusta paineeseensa.

Länsiharjun koulun uusi sali saa kiitosta koripalloväeltä. Juniorijoukkueille salista on ollut iso apu. LaBan edustusjoukkuekin on joitakin kertoja treenannut Länsiharjussa, mutta miesten kilpatason joukkueelle turva-alueet ovat siellä riittämättömät. Kivikovat seinät tulevat äkkiä vastaan, kun satakiloiset köriläät ajavat täysillä korille.

Länsiharjun uusi sali on viihtyisä mutta treenipaikkana puutteellinen, sanovat Lahti Basketballin Roi Byman (oik.) ja Otto Aalto. Kuva: Juha Peurala

– Suurhallissa turva-alueet ovat sellaiset kuin pitää, muissa ei. Se vaikuttaa siihen, millaisen harjoituksen siellä voi pitää. Jos Pajulahdessa ei ole päästy siihen halliin, jossa turva-alueet on kunnossa, on voitu pitää lähinnä henkilökohtainen taitoharjoitus. Ei voi ottaa sitä riskiä, että isot äijät juoksevat seinää päin, Suonio havainnollistaa.

LaBa on käynyt myös katsastamassa Orimattilan uuden areenan. Heinolassakin on tuore halli vaihtoehtona.

– Emme ole joutuneet perumaan harjoituksia, mutta ohjelmaa on jouduttu kiepsauttamaan, että on voitu harjoitella hyvin. Parinkymmenen henkilön siirtäminen on aina oma numeronsa ja myös taloudellinen juttu, Suonio sanoo.

Ei kenenkään vika

Tilanne ei ole kenenkään vika, kaikki haastatellut seuratoimijat korostavat. Tiloja ja vuoroja ei vain ole tarpeeksi.

– Liikuntatoimi tekee loistavaa työtä. Nyt saamme ilmoituksista muutokset suoraan sähköpostiimme. Aikaisemmin tätä ei ollut käytössä, PHSB:n Koskinen sanoo.

– Olemme saaneet ne vuorot, jotka olemme anoneet. Tietenkin kaikki haluaisivat prime time -ajan kuuden ja kahdeksan väliltä illalla, mutta siihen ei ikinä päästä, hän jatkaa.

Tieto kulkee osapuolten välillä.

– Onni on, että ollut hyvä yhteishenki muiden seurojen kanssa. On pystytty sumplimaan ihan kivasti, LaBan Suonio sanoo.

Tietenkin kaikki haluaisivat prime time -ajan kuuden ja kahdeksan väliltä illalla, mutta siihen ei ikinä päästä. Päijät-Hämeen Salibandyseuran toiminnanjohtaja Jari Koskinen

Pelipaikkana Suurhalli saa kiitosta käyttäjiltään, vaikka monenmoisiin kompromisseihin pitää taipua.

– Se on tosi makea, hieno halli. Samanlaisen viestin saimme myös liigajoukkueelta (Salon Vilppaalta), joka maaliskuussa vieraili täällä Suomen cupin ottelussa, Suonio kertoo.

– Puutteitakin on, etenkin yleisön palvelemisen osalta. Tiedostamme ne, ja yritämme korjata.

Tiettyjä puutteita on urheilullisestakin näkökulmasta. Jos pääareenalla on koripallon divisioonaottelu käynnissä ja samaan aikaan seinän toisella puolella pidetään salibandyharjoituksia, ei valmentajan ääni kanna treeneissä kovin kauas.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi