Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Kukaan ei opettanut Äiteetä hiihtämään – hiihtomuseon uusi näyttely avaa sodan jälkeistä harjoittelukulttuuria

Lahden hiihtomuseossa avattiin sisua ja menestystä muisteleva näyttely.

Siiri "Äitee" Rantanen pääsi tutustumaan Lahden hiihtomuseon uuteen näyttelyyn. Kuva: Mirja Hussain

Ajat ovat muuttuneet huippuhiihdon ympärillä. Asia kävi selväksi Lahden hiihtomuseon uudessa Sisulla sankariksi -näyttelyssä. Sodan jälkeisten vuosikymmenten hiihtosaavutuksia esille nostava näyttely sai paikalla olleen Siiri "Äitee" Rantasen muistelemaan oman aikansa harjoittelukulttuuria ja ilmapiiriä maajoukkueessa.

Ilman näyttelyn teemaksi nostettua sisua Rantanen tuskin olisi pärjännyt kilpaurallaan. Arvostus naisten urheilua kohtaan oli Rantasen mukaan heikkoa 1950- ja 1960-luvun hiihtoympyröissä. Rantasella ei koskaan ollut esimerkiksi henkilökohtaista valmentajaa. Kovatahtoinen Rantanen opetteli hiihdon salat itse voitelusta lähtien.

– Aina sai olla pitämässä ääntä, jotta pärjäsi. Aluksi siinä oli Lydia Wideman, mutta hän jäi sitten pois ja minä jäin tytöistä vetämään porukkaa. Muut tytöt sitten kysyivät minulta aina, mitä tehdään ja miten puetaan. Eivät ne edes lähteneet tansseihin ilman minun lupaa, Rantanen naurahti.

Sisulla sankariksi -näyttelyssä päästään tutustumaan muun muassa 1950-, 1960- ja 1970-luvun hiihdon voimaharjoitteluun ja kisaravintoon. Kuva: Mirja Hussain

"Meille sanottiin, ettei teistä ole mihinkään"

Valmennuskulttuurin puuttuessa Rantanen hiihti ja harjoitteli oman päänsä mukaan. Maajoukkueen muille naishiihtäjille Rantanen oli omalla tavallaan esimerkki, jonka sanaa oli parempi totella.

Ei ollut lenkkareita, kun ei ollut rahaa, millä ostaa. Myökin oltiin vain työläisiä ja piti mökki maksaa ja töissä käydä.

Rantasen uran parhaana saavutuksena pidetään Cortinan vuoden 1956 olympialaisten viestikultaa. Naisten viestijoukkue ei juuri rohkaisua saanut ennen kisaa.

– Meille sanottiin, ettei teistä ole mihinkään. Meitä pidettiin huonoina, mutta tytöt hiihtivät hirmuisen hyvin. Eipä meitä onniteltu kunnolla edes maaliintulon jälkeen. Laitettiin vain huopa niskaan. Mietin, että siitäs saitte, Rantanen hymähti.

Hiihtomuseon uudesssa näyttelyssä pääsee arvokisamitalien lisäksi tutustumaan menneiden aikojen harjoittelupäiväkirjoihin ja vähitellen kehittyneisiin metodeihin. Rantasen harjoittelusta tehtyää pumaskaa on turha etsiä museon pohjakerroksesta.

– Eihän sitä tiedetty, miten pitäisi harjoitella, jotta pärjäisi. Minä olin vain niin innoissani hiihdosta. Ja juoksusta sekä pyöräilystä. Sieltä tuli niitä Suomen mestaruuksia ihan vain kun läksi juoksemaan. Ei ollut lenkkareita, kun ei ollut rahaa, millä ostaa. Myökin oltiin vain työläisiä ja piti mökki maksaa ja töissä käydä. Hankittiin aina raha, jotta pääsi linja-autolla kisoihin. Aina sitä onnistuttiin penniä venyttämään, Rantanen muisteli.

Nykänen hiihtourheilun Hall of Fame -galleriaan

Näyttelyn avaamisen yhteydessä paljastettiin kolme suomalaista talviurheilulegendaa, jotka valittiin hiihtolajien Nordic Ski Hall of Fameen.

Matti Nykänen valittiin uutena jäsenenä Nordic Ski Hall of Fameen. Kuva: Mirja Hussain

Jo valittujen 22 urheilijan sekaan pääsivät Hilkka Riihivuori, Helena Takalo ja Matti Nykänen. Valinnoista vastasivat Suomen hiihtoliiton, Lahden kaupunginmuseon, Suomen urheilumuseon ja Lahden kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunnan yhteinen raati. Paikalla ollut Rantanen on valittu kunniagalleriaan jo aiemmin.

–Jo viime kerralla mietimme Matin (Nykänen) valintaa, mutta totesimme, että uran loppumisesta on vielä niin vähän aikaa. Traaginen poismeno vaikutti omalta osaltaan valintaan, raadin puheenjohtaja Marko Varjonen perusteli.

Lauri Ilola
lauri.ilola@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi