Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Tee kovasti töitä ja oikeita valintoja, viestitti liigamaalivahti lahtelaisille lukiolaisille

Jääkiekkomaalivahti Sami Rajaniemi ei ollut mikään junioritähti. Joskus vahtiin uskoi vain vahti itse. Yksi uran synkimmistä vaiheista oli Pelicansissa vajaa neljä vuotta sitten.

Rajaniemi luennoi Lyseon lukiolaisille kouluvierailulla keskiviikkona. Kuva: Sami Lettojärvi

Urheilijan polku huipulle voi olla mutkikas ja yllätyksiä täynnä. Jääkiekkomaalivahti Sami Rajaniemi ei ollut mikään junioritähti, mutta on raivannut tiensä lajin kansalliselle huipulle. Joskus vahdin mahdollisuuksiin on uskonut vain vahti itse.

– Toiset kehittyvät myöhemmin kuin toiset. On vain luotettava itseensä. Valmentajien ei ole helppo tunnistaa late bloomereita (myöhään kypsyviä), Rajaniemi sanoi.

Hän kävi keskiviikkona puhumassa urheilijapolustaan Lahden lyseon urheilulinjan oppilaille.

Vaikka urheilulinjalle tulee jääkiekkomaalivahteja vuosittain, on “Raju” Emil Larmin ja Karri Rämön ohella ainoa Lahdessa urheilulukiossa opiskellut liigassa pelannut vahti.

Bussissa ajattelin, että syvemmälle ei pääse. Jääkiekkomaalivahti Sami Rajaniemi

Ylivieskasta, Pohjois-Pohjanmaalta, lähtöisin oleva Rajaniemi aloitti Salpausselän urheilulukiossa syksyllä 2008. Koulu sujui erinomaisesti, mutta kaukalossa oli vaikeampaa.

Lukion kolmanneksi vuodeksi tarjolla oli kolmosveskarin rooli Pelicansin A-nuorissa, joka olisi käytännössä tarkoittanut pelaamista alemmalla tasolla Vierumäellä.

Taas oli vaihdettava maisemaa, jotta unelma pääsarjassa pelaamisesta pysyisi hengissä.

Sami Rajaniemi kävi Lahdessa lukiota kaksi lukuvuotta ja edusti myöhemmin Pelicansia Liigassa, mutta ura lähti urkenemaan muualla. Kuva: Sami Lettojärvi

Mustapekka jäi käteen

Urheilussa asiat voivat ottaa uuden suunnan nopeasti. Rajaniemi sai siitä hyvän opetuksen Lahdessa syksyllä 2015.

Hän pelasi ensimmäistä kertaa urallaan ykkösvahtina SM-liigassa, kun Pelicansin ykköseksi kaavailtu Janne Juvonen loukkaantui.

– Pelasin mielestäni hyvin. Niko Hovinen hankittiin toiseksi maalivahdiksi, mikä oli ymmärrettävä siirto. Asiat menivät mutkikkaiksi vasta, kun Juvonen, jonka annettiin ymmärtää olevan koko kauden sivussa, palasikin yllättäen takaisin. Joukkueessa oli kolme maalivahtia, ja minulle jäi käteen mustapekka.

Toistaiseksi viimeisen ottelunsa Pelicansissa Rajaniemi pelasi Lappeenrannassa 22.11.2015 SaiPaa vastaan.

– Minut vaihdettiin kesken pelin maaliin ja pois. Bussissa ajattelin, että syvemmälle ei pääse. On vain yksi tie, ja se on ylöspäin.

Onnen käänsi puhelu Oulusta.

– Nupe (Pasi Nurminen) kysyi, että lähdetkö. Kärpät oli maalivahdin tarpeessa. Olen kiitollinen Nupelle siitä, että hän antoi minun lähteä.

Rajaniemi pelasi Kärpissä hyvällä tasolla 27 ottelua. Kausi päättyi pronssimitaliin.

– Marraskuun synkkyydessä en olisi voinut mitenkään kuvitella, mitä keväällä tapahtuu. Urheilijan täytyy osata elää hetkessä, koska huomisesta ei voi tietää.

Uhrauksia pitää tehdä

Rajaniemi teroitti kouluvierailullaan, että onni pitää ansaita. Hyviä asioita tapahtuu vain sitä kautta, että urheilija hoitaa oman tonttinsa viimeisen päälle.

– Silloin urheilija mitataan, kun kukaan ei ole näkemässä. Päivittäin on mahdollisuus tehdä useita valintoja, jotka vievät tavoitetta kohti tai pois siitä. Voit valita, että katsotko illalla leffan tai näpräätkö kännykkää sen sijaan, että nukkuisit kunnon yöunet. Jätätkö aamupalan syömättä siksi, ettei oikein ole nälkä?

Aina ei ymmärrettävästi jaksa tai huvita.

– Sellaisina hetkinä ajattelen, että mun pahin kilpailija kuitenkin jaksaa ja tekee, ja minunkin pitää jaksaa.

Harjoittele kovasti ja tee tavoitettasi lähemmäksi tuovia valintoja. Siinä Rajaniemen teesit nuorille urheilijoille.

– Kukaan ei tee tärkeimpiä asioita sun puolesta. Joudut tekemään kovia uhrauksia, mutta kun ne teet, ei tarvitse kolmekymppisenä miettiä, että entä jos.

Kuka?

Sami Rajaniemi

Jääkiekkomaalivahti. Edustaa Liigassa Mikkelin Jukureita, jonka kanssa sopimus ensi kevääseen.

Syntynyt 20. 8. 1992 Oulaisissa.

Aloitti jääkiekkoilun viisivuotiaana Ylivieskan Jääkarhuissa.

Junioriuran seurat: Ylivieskan Jääkarhut, Teräs-Kiekko, Laser HT, Kiekkoreipas, JYP, A SM-liiga. Pelasi yhden alle 20-vuotiaiden maaottelun.

Miesten sarjoissa: Liigassa (JYP, Pelicans, Kärpät, Jukurit) 202 runkosarjaottelua ja 14 pudotuspeliottelua. SM-pronssia JYPistä 2014–15 ja Kärpistä 2015–16. Pelannut myös Mestiksen D Teamissa, JYP-Akatemiassa, TUTOssa ja Peliitoissa.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi