Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Kommentti: Puheille katetta ampumahiihdon kentällä ja kabinetissa

Kuva: Marko Puumalainen

Norja hallitsee ampumahiihdon MM-kisoja, kuten se hallitsi Seefeldin MM-hiihtojakin. Ampumahiihtokisojen mitalitaulukon kolmen kärki on tällä hetkellä Norja, Saksa ja Ruotsi. Samat maat olivat mitalitaulukon kärjessä kun pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat päättyivät.

Suuret ovat olleet suuria Östersundissa, vaikka kansainvälinen lajiliitto IBU yrittääkin parhaansa mukaan taata mahdollisimman laajan kilpailun lajissaan. IBU on rikas liitto ja se pystyy antamaan taloudellista tukea pienille ampumahiihtomaille. Ukrainan Dimitro Pidrushni ja Bulgarian Vladimir Iljev ovat tietenkin itse tehneet suuren työn saavuttaakseen MM-mitalinsa, mutta IBU:n tuki on pönkittänyt heidänkin menestymismahdollisuuksiaan.

MM-kisojen alussa nimekkäät urheilijat puhuivat paljon siitä, kuinka ampumahiihdossa mitalisuosikkeja voi olla yhdessä kilpailussa parikymmentä. Puheille on saatu katetta. Esimerkiksi naisten pikamatkalla 23 ensimmäisen urheilijan joukossa oli edustettuna 16 maata.

Mitalit menivät tuttuihin maihin Slovakiaan, Norjaan ja Saksaan. Kärkipään sekuntitaistelussa olivat kuitenkin mukana myös Japanin, Latvian ja Viron edustajat.

IBU:n uusi puheenjohtaja Olle Dahlin toimi 15 vuotta ruotsalaisen ampumahiihdon johdossa. Uudessa asemassaan Dahlin esiintyy korrektisti, eikä hehkuta ruotsalaismenestystä. Hanna Öbergin maailmanmestaruus oli silti juhlapäivä hänellekin, sitä hän ei pystynyt salaamaan.

Olle Dahlin poikkeaa olemukseltaan ja käytöstavoiltaan kopeasta edeltäjästään Anders Bessebergistä. Norjalainen Besseberg hallitsi ampumahiihtoa itsevaltiaan lailla neljännesvuosisadan, kunnes romahti valtaistuimeltaan viime keväänä. Samalla alkoi uusi aika kansainvälisessä ampumahiihdossa.

Joviaali ja helposti lähestyttävä Dahlin tekee selväksi, että hänestä löytyy tarvittaessa myös ärhäkkyyttä. IBU:n talo oli törkyinen, mutta käynnissä on tehokas siivoustyö.

Petri Haapala
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi