Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Kansainvälisen ampumahiihtoliiton puheenjohtaja Dahlin kuuraa ”koko talon”

Uudet tuulet puhaltavat kansainvälisessä lajiliitossa ruotsalaisjohtajan aloitettua työnsä viime syksynä. "Kaikki aikaisemmin tehdyt vääryydet on oikaistava."

"Ei riitä, että istumme vain pöydän takana ja kuuntelemme tietoja korruptiosta ja doping-epäilyistä. Meidän on toimittava nyt", sanoo IBU:n puheenjohtaja Olle Dahlin. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Viime syksynä Kansainvälisen ampumahiihtoliiton (IBU) puheenjohtajaksi valittu ruotsalainen Olle Dahlin on ollut tuttu näky Östersundin stadionilla MM-kisojen aikana. Puheenjohtajan myhäilevä olemus vakavoituu, kun haastattelussa nousee esiin IBU:n synkkä menneisyys.

Dahlin, 64, julisti valintansa jälkeen puhdistavansa IBU:n ja kansainvälisen ampumahiihdon. Hänen sanomansa ei ole muuttunut talven aikana.

– Meidän on puhdistettava koko talo. On saatava asiat kuntoon, jotta meillä olisi tulevaisuutta. Kaikki aikaisemmin tehdyt vääryydet on oikaistava, Dahlin sanoo.

Puheenjohtaja käytti kovaa tekstiä MM-kisojen aikana kokoontuneen IBU:n johtokunnan kokouksessa.

– Nyt on noustava esiin ja näytettävä johtajuutta. Ei riitä, että istumme vain pöydän takana ja kuuntelemme tietoja korruptiosta ja doping-epäilyistä. Meidän on toimittava nyt.

Dahlinin käynnistämää siivoustyötä tekemään on asetettu riippumaton tarkastuskomissio.

Paljon työtä edessä

Dahlinin edeltäjä, norjalainen Anders Besseberg ja IBU:n saksalainen pääsihteeri Nicole Resch joutuivat huhtikuussa 2018 keskelle korruptiosyytösten vyyhtiä. Taustalla oli Venäjän valtiojohtoinen dopingskandaali, ja Bessebergin ja Reschin väitettiin ottaneen venäläisiltä vastaan suuria lahjuksia. Poliisin tekemä ratsia IBU:n päämajaan sekä Bessebergin kotiin Norjassa horjuttivat kansainvälistä ampumahiihtoa.

– Se oli järkyttävää aikaa. Mutta samalla tuli kuitenkin esiin se voima, mikä ampumahiihdolla urheilulajina on. Urheilu on vahva kivijalkamme, ja ilman sitä meille olisi käynyt vielä huonommin.

Suurten taloudellisten tukijoidensa ansiosta IBU on vahva liitto. Ampumahiihdolla on myös vankka asema suosittuna televisiolajina.

– Taloudellinen pohjamme on hyvin vakaa, ja päätuotteemme eli ampumahiihto voi hyvin. Nyt on kuitenkin rakennettava luottamusta erityisesti urheilijoiden suuntaan.

Ranskalainen ampumahiihtosuuruus Martin Fourcade ei ole pitänyt mielipiteitään piilossa, ja hän joutui sanasotaan venäläisten kanssa Hochfilzenin MM-kisoissa 2017.

– Fourcade on yksi niistä urheilijoista, jotka ovat nousseet esiin puolustamaan omaa lajiaan. Meillä on paljon urheilijoita, jotka ovat puhuneet vahvasti puhtaan urheilun puolesta. Kunnioitan heitä suuresti.

Urheilijoiden ääni pääsee nykyään paremmin kuuluville IBU:ssa. Yhdysvaltalainen Clare Egan on urheilijamandaatilla mukana johtokunnassa.

– Olen hyvin iloinen siitä, että IBU:n kongressi päätti ottaa urheilijan mukaan täydellä äänestysoikeudella. Se tukee läpinäkyvyyttä.

"Kaisassa on paljon karismaa"

Kontiolahti on Östersundin tavoin pitänyt pintansa kovassa kilpailussa. Paikkakunnan vahvuudet ovat kokemus ja lumivarmuus. Kontiolahti järjestää maailmancupin osakilpailun maaliskuussa 2020. Sitä seuraavan maailmancup-kauden avaus järjestetään myös Kontiolahdella syksyllä 2020.

Kontiolahti otti pikavauhdilla järjestettäväkseen Tjumenista Venäjältä siirretyn osakilpailun kaksi vuotta sitten. Se oli osoitus pohjoiskarjalaisten päättäväisyydestä ja kyvykkyydestä.

– Kontiolahti on hyvä kilpailupaikka. Siellä on kokenut organisaatio ja paljon hyviä vapaaehtoisia. Siellä järjestetään aina hyviä kisoja.

Kaisa Mäkäräinen on Suomen MM-joukkueen johtohahmo Östersundissa. Dahlinin ilme kirkastuu, kun Mäkäräisen nimi mainitaan.

– Kaisa on yksi lajin supertähdistä. Hänessä on paljon karismaa. Kaisa on meille hyvin tärkeä urheilija, hän tuo ampumahiihtoa esille julkisuudessa, Dahlin sanoo.

Petri Haapala
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi