Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

”Olen kisatilanteessa aina parhaimmillani” – Jesse Ahokkaan kilpailuhermot ovat rautaa

Keilailun lahtelaislupaus hakee 18-vuotiaiden MM-kisoista kultaa. Kahden käden heittotyyli on nuorison suosima.

Jesse Ahokas nostettiin miesten maajoukkueryhmään helmikuussa. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahtelaisen keilailulupauksen Jesse Ahokkaan, 17, ura on ollut vahvassa nousukiidossa. Viimeiseen vuoteen on mahtunut menestystä, mutta Ahokkaan maha on kaikkea muuta kuin täynnä. Intohimoisella asenteella lajiinsa suhtautuva nuorukainen janoaa lisää jalometallia ensi viikolla Pariisissa alkavista 18-vuotiaiden MM-kisoista, jotka ovat ensimmäiset laatuaan. Suomen joukkueen täydentävät Pyry Puharinen, Peppi Konsteri ja Mila Nevalainen.

Viime kesänä Ahokas oli mukana 21-vuotiaiden MM-kisoissa Amerikassa. Ahokas oli kisojen toiseksi nuorin osallistuja. Hän pokkasi kisoista MM-hopeaa joukkuekisasta ja henkilökohtaisessa kilpailussa hän sijoittui viidenneksi.

Juhlipa Ahokas viime vuonna myös kahta junnujen EM-kultaa. Helmikuussa hänet nostettiin miesten maajoukkueryhmään. Kesällä odottaa täysi-ikäisyys.

Sanoo asiat suoraan

Ahokkaan itseluottamus hipoo pilviä. Nuoren miehen päättäväisyys on sillä tasolla, että monet, jotka eivät häntä tunne, saattavat helposti pitää häntä jopa hieman ylimielisenä. Siitä ei kuitenkaan ole kysymys.

– Tykkään sanoa asiat suoraan. Nyt kun homma on kulkenut hienosti jo pidemmän aikaa, luotto omaan tekemiseen on noussut entisestään. Lähden kisoihin hyvällä itseluottamuksella. Tavoite on voittaa kultaa, Ahokas kiteyttää.

Suurin talentti on se, että Jesse tykkää harjoitella. Valmentaja-isä Jarmo Ahokas

Ahokas kävi hiomassa arvokisakuntoaan helmikuussa Dohan ystävyysturnauksessa. Siellä keilat saivat sen verran kovaa kyytiä, että MM-tavoite vain vahvistui.

Ahokkaan pääpaino on nyt täysin urheilussa, vaikka opiskelu kulkee yhä rinnalla. Kunnianhimoisen urheilijan tavoite on päästä kolmen neljän vuoden aikana Yhdysvaltoihin ammattilaiseksi.

– Työnteko maistuu. Minulla ei ole ollut motivaation kanssa pienintäkään ongelmaa.

Jesse Ahokkaan tavoite on pelata Yhdysvalloissa ammattilaisena. Kuva: Sami Kuusivirta

Fiilis ei löydy treeneissä

Yksi asia, joka erottaa Ahokkaan muista – etenkin suomalaisista – ovat kilpailuhermot. Ahokas saa hyvin usein kisatilanteessa itsestään parhaan irti. Se ei ole kovin yleistä suomalaisurheilijoiden keskuudessa – lajista riippumatta.

– Kisassa saan aina erityisen fiiliksen päälle. Vaikka yrittää saavuttaa treeneissä samanlaisen meiningin, niin se ei tahdo millään onnistua, Ahokas kuvailee.

Ahokkaan isä Jarmo toimii poikansa henkilökohtaisena valmentajana sekä myös maajoukkueen päävalmentajana.

Isän mielestä pojalla on yksi ominaisuus ylitse muiden.

– Suurin talentti on se, että Jesse tykkää harjoitella.

Pienestä asti kahdella kädellä

Vaikka kaksikon matka on sujunut tähän asti onnellisten tähtien alla, alkaa Jesse Ahokas olla siinä iässä, että hän kyseenalaistaa asioita koko ajan enemmän ja enemmän. Jesse kysyy paljon keilailusta ja on ylipäätään kiinnostunut kaikesta lajiin liittyvästä.

– Kaveri kasvaa ja kehittyy koko ajan. Samalla myös kriittisyys lisääntyy. Se on ihan terve ilmiö. On meillä arjessa hetkiä, kun poika kysyy, että oletko sä enemmän isä vai valmentaja, Jarmo Ahokas sanoo.

Vaikka välillä kipinät hieman sinkoilevatkin, on yhteistyössä selvä päämäärä. Jesse Ahokas on heittänyt pikkupojasta asti kahdella kädellä. Heittotyyli alkaa vallata lajin huipulta lisää tilaa. Syy on selvä.

– Kun heittää kahdella kädellä, palloon saa enemmän pyörintää ja vauhtia. Pallo on tehokkaampi, Jarmo Ahokas kuvailee.

Junioreista noin puolet heittää kahdella kädellä. Tytöt eivät vielä heitä, sillä tyyli vaatii aika paljon voimaa.

– Haluaisin kuitenkin tähdentää, että yhden käden tyylillä voi edelleen pärjätä.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi