Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Seefeldin MM-hiihdot

Yhdeksän asiaa, joista Seefeldin vuoden 2019 MM-hiihdot jäävät muistiin

Iivo Niskasen mukaan lähti Seefeldistä MM-pronssi. Juha Mieto oli mukana 15 kilometrin kisan palkintojenjaossa. Kuva: Vesa Moilanen

Lähes kaksi viikkoa Itävallan Alppien suojissa innosti latujen varsille, mäkikatsomoihin ja stadioneille 204 400 katsojaa.

Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailut Seefeldissä jäävät muistiin seuraavista aiheista:

1 Vanhanaikaisena pidetty veridoping täyttää yhä pusseja.

Tapahtumat tosielämässä ovat jännityselokuvia hurjempia. Seefeld 2019 porautuu urheiluhistoriaan viranomaisten onnistuneesta Operaatio Suoneniskusta. Kun itävaltalaishiihtäjä Max Hauke jää kiinni piikki kyynärpäässään, on turha kiistää huippu-urheilun raakaa todellisuutta.

Hiihtomaailma Suomi sekä Norja mukaan lukien ovat kauhistelleet tapahtumia ja tyrmänneet kärähtäneiden keinot. Mutta miksi Therese Johaugin ”huulirasva” olisi jotenkin söpömpää dopingia kuin kuvat verisistä pusseista?

Dopingratsian jälkeen MM-kisojen toiseksi suurin puheenaihe oli Frida Karlssonin ilmiömäinen tykistys suoraan maailman parhaiden naishiihtäjien joukkoon. Kuva: Joe Klamar

2 Uusia juniorihuippuja. Frida Karlsson. Eveliina Piipolle paljon vastuuta.

Ruotsin ihmejunioria on syystä hehkutettu ja ihmetelty läpi FIS:n jäsenmaiden. 19-vuotiaan kolmen MM-mitalin juhlia pidetään jo Ruotsissakin yhtenä maan merkittävimmistä urheiluhistorian hetkistä. Karlsson on nykyhiihdon ihanne. Hurja hapenottokyky, voittajaluonne, eteenpäin vievä tekniikka ja pitkäraajainen kehonrakenne.

3 Suomen kapeus huippuhiihtäjien yhä laajenevassa joukossa.

Hiihtoliiton johto selittää Suomen yhden mitalin saalista huonolla tuurilla ja tolppalaukauksilla. Viiden mitalin tuuri on kuitenkin ansaittava. Kuinka paljon vaisuun läpi kauden kestäneeseen vireeseen vaikuttaa maajoukkueen valmennuksen vaihtuminen? Eteneekö hiihtäjien kokenein kaarti samalla pelikirjan sivulla Matti Haaviston kanssa vai omilla luvuillaan omien valmentajiensa kanssa?

4 Yhdistetyn paluu parrasvaloihin etenee tuskastuttavan hitaasti, mutta etenee.

Yhdistetyn Suomen maajoukkue on pyörinyt samojen hyvin keskenään hitsautuneiden urheilijoiden voimin eteenpäin jo pari viime vuotta. Petter Kukkosen ryhmä ei tehnyt odotettua menestysloikkaa Seefeldissä sitten edellisten arvokisojen.

5 Mäkimiesten kauden muutamia valonpilkahduksia ei Seefeldissä näkynyt.

Suomen mäkihyppääjät ovat vetäneet sivunäyttelijöiden rooleja MM-kisoissa jo turhan monen talven ajan, kun lajihistoria on kuitenkin yksi maailman merkittävimmistä. MM-Seefeld oli Lauri Hakolan valmennettavilta tuloksellisesti hyppy pohjamutiin.

6 Keliolosuhteet haastoivat urheilijoiden latukaluston.

Kun kisat kestävät lähes kaksi viikkoa, ehtii sääkin esittää jokaisen puolensa oltiinpa missä päin maailmaa tahansa. Tirolissa se tarkoitti pääasiassa talvipaahdetta, minkä joukkoon taivaalta tippui vettä kaikissa olomuodoissaan. Osa suomalaishiihtäjistä koki sohjon vesittäneen mahdollisuuden menestykseen, kun itse valitsemansa pari ei ollutkaan yhtä kilpailukykyinen kuin muilla mailla.

7 Kerttu Niskasen terveyden pettäminen h-hetkellä, ja pettyneen konkarin avautuminen.

Ylikuntoon ajautunut Vieremän Koiton urheilija on kilpaillut talven aikana vain yhdeksän kertaa. Matto on vedetty hänen jalkojensa alta monta kertaa. Sairastuminen MM-kisoissa ja startut jäivät puolitoipuneena yhteen. Odotti vielä paikkaa 30 kilometrin kisaan, mutta joutuikin purkamaan turhautuneena tuntojaan mediassa, kun oli eri mieltä Haaviston kanssa halukkuudestaan.

8 Isojen urheilijaegojen yhteenotot.

Kisat saivat räjähtävän startin, kun Johannes Höstflot Kläbo ja Sergei Ustjugov rähisivät heti sprinttipäivänä. Calle Halvarsson yritti tyrkkiä myös liekkejä isojen tähtihiihtäjien egohiilloksiin, mutta yleisön harmiksi venäläisen ja ruotsalaisen liekit sammuivat kunnon loppumiseen. Urheilufanit ja -lajit tarvitsevat kipinöitä. Latteuksia viljeleviä urheilijoita on maailma jo pullollaan.

9 Suomalaisten herääminen MM-hiihtoturismiin.

MM-pronssia Seefeldin laduilta Kuopioon vienyt Iivo Niskanen ihasteli suomalaiskannattajien määrää. Siniristilippuja todellakin heilui hyvin katsomoissa. Ja mikäs oli heiluttaa, kun tiivis stadionalue oli helppoa saavuttaa vähän kauempaakin. Yhteydet kisakylään toimivat, hintataso helli kukkaroa ja ilman pipoa tarkeni seurata fanitettaviensa edesottamuksia.

Seuraavan kerran pohjoismaisten hiihtolajien kannattajat kokoontuvat kansainvälisissä arvokisakuppiloissa Saksan Oberstdorfissa 23.2.–7.3.2021. Parhaat pelipaikat Etelä-Saksaan varataan jo nyt.

Outi Poikonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi