Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Nykänen yllätti Toni Niemisen aikanaan saapumalla mitalikahveille – "Lapsuuden suurin sankari tuli tarjoamaan kättä"

Toni Nieminen muistaa Matti Nykäsen herkkänä ihmisenä, joka oli aina valmis auttamaan. Kuva: Mirja Hussain

Matti Nykäsen huippumenestykseen tottunut suomalaisyleisö sai Nykäsen perään heti uuden olympiavoittajan, Toni Niemisen. Nieminen juhli 16-vuotiaana 1992 Albertvillen talviolympialaisissa, kun taas Nykänen oli kahminut kolme kultaa Calgaryssä neljä vuotta aiemmin.

Ajatukset ovat olleet vähän siellä täällä. Tämä koskettaa aika monia. Toni Nieminen

Juuri olympiamenestys oli syy siihen, että kaksikon tarinat kohtasivat mitalikahveilla Lahdessa 1992. Nieminen oli seurannut Calgaryn kisoja "nenä kiinni televisiossa". Albertvillessä hän oli samassa roolissa kuin aiemmin Nykänen.

– Mitalikahvit oli iso tilaisuus ja Matti pamahti sinne yllätysvieraana paikalle ja oli yksi ensimmäisistä onnittelijoista. Olihan se itselle, 16-vuotiaalle jantterille aikamoinen elämys. Sellainen elämys, joka ei unohdu koskaan. Lapsuuden suurin sankari tulee tarjoamaan kättä ja onnittelemaan. Aika absurdikin tunne ja fiilis, Nieminen sanoo.

Vaikutusta ei voi liioitella

Toni Nieminen edustaa mäkihyppääjä sitä ikäluokkaa, jonka uraan Nykänen vaikutti erittäin suuresti. Vaikutusta 1980-luvun juniorihyppääjiin ei varmasti voi liioitella.

– Aika monelle suomalaiselle mäkihyppääjälle Matti on se syy, miksi mäkeen on menty. Kaikkihan me halusimme olla Matti Nykäsiä aikanaan.

Myöhemmin tiet kohtasivat aina silloin tällöin. Nykänen jopa valmensi Niemistä yhdellä leirillä Vuokatissa. Viime vuosina Nieminen kävi pari kertaa lapsuuden esikuvansa keikkoja kuuntelemassa.

– Viimeinen yhteydenotto Matin suunnalta tuli silloin, kun minulla oli omat mitalihässäkät. Matti oli yksi ensimmäisiä, joka soitteli ja kysyi, eikö me voida tehdä jotain. Tarjosi apua ja oli huolissaan. Se kuvastaa Mattia. Hän oli ihmisenä äärimmäisen herkkä ja sydämellinen kaveri. Jos kaveria pystyi auttamaan, hän antoi vaikka kalsarit jalastaan, jos se yhtään jeesas.

Nieminen joutui panttaamaan omat mitalinsa muutama vuosi sitten, ja mitalit myytiin panttihuutokaupassa. Sittemmin hän sai ne takaisin.

Nieminen sanoo, että monella on varmasti väärä kuva Matti Nykäsestä ihmisenä.

– Selvin päin aina Matti oli äärimmäisen kiltti ja sydämellinen ihminen. Se on ehkä monelta päässyt unohtumaan, jäänyt vähän tämän kaiken muun hässäkän taustalle. Se mitä on uutisoitu, on varmasti vähän vääristänyt sitä kuvaa, mikä Matti oli pohjimmiltaan.

Uutinen pysäytti aamukahvipöydässä

Toni Nieminen luki Nykäsen poismenosta maanantaina aamukahvipöydässä. Ensimmäinen ajatus oli epäusko.

– En voinut sitä oikein uskoa edes todeksi. Eilen illalla vielä selvittelin miehen yhteystietoja, ja tämän päivän agendalla oli saada mies puhelimen päähän. Kun uutinen pamahti silmille, oli pikkuisen ihokarvat pystyssäkin, Nieminen kuvailee.

– Koko aamun olen yrittänyt lähteä toimistolle, mutta eihän tästä mitään ole tullut. Ajatukset ovat olleet vähän siellä täällä. Tämä koskettaa aika monia. Se kertoo siitä, minkälainen vaikutus miehellä on ollut Suomessa saati kansainvälisesti.

Niin tiukasti Nieminen ja Nykänen eivät pitäneet yhteyttä, että Niemisellä ei ollut paikkansa pitävää puhelinnumeroa.

– Varmaan molemmat sen verran liikkuvaisia miehiä, että molemmilla on puhelinnumerot vaihtuneet, puhelimia hajoillut ja yhteystiedot kadonneet.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi