Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

"Suurella sydämellä ja hienolla asenteella" – Nuorten MM-kisojen vapaaehtoisten sitoutuneisuus yllätti pääsihteeri Aino-Kaisa Saarisen

Nuorten MM-hiihtojen järjestelyt menivät nappiin ja Aino-Kaisa Saarisella oli kiitollinen tehtävä: "Otin vastaan paljon kiitoksia ja sain jakaa niitä eteenpäin tekijöille".

Salpausselän kisat ovat jo ovella ja väliaikaisrakentamisen päällikkö Juha Vanhanen tutkivat sunnuntaina, kuinka hiihtäjät pääsevät tulevissa kisoissa lämmittelyladulta lähtöalueelle. Kuva: Katja Luoma

– Tavoitteita ei vain saavutettu, ne ylitettiin.

Aino-Kaisa Saarinen sädehti sunnuntaina iltapäivällä kilpaa napakan pakkaspäivän auringonpaisteen kanssa. Keväällä hiihtouransa lopettaneen Saarisen tulikaste uudella uralla ja uudessa tehtävässä alkoi olla takanapäin ja nuorten MM-hiihtojen sekä kahden viikon päästä järjestettävien Salpausselän kisojen pääsihteeri oli otettu saamastaan palautteesta.

– Minun tehtäväni on parina viime päivänä ollut hyvin kiitollinen. Olen saanut ottaa vastaan paljon kiitoksia ja jakaa niitä eteenpäin tekijöille ja muille asianosaisille, hän totesi.

Hollolalainen Saarinen sanoo aina tienneensä, että kisojen järjestäminen ja siinä onnistuminen on erittäin tärkeä asia suurelle joukolle vapaaehtoisia ihmisiä Lahden alueella.

Tehtäväni on parina viime päivänä ollut hyvin kiitollinen. Pääsihteeri Aino-Kaisa Saarinen

– Vaikka tiesin, silti se yllätti. Vapaaehtoisten kisaorganisaatiossa kaikki on tehty suurella sydämellä ja hienolla asenteella. Ja kun nämä olivat minun ensimmäiset kisani, niin ihmiset ovat halunneet auttaa minua, kun en ole jostain selvillä. Tämä on ollut ihan mahtavaa. Koen, että olen oikeassa paikassa.

Toki hän myöntää, että suurten tapahtumien järjestelyissä tulee aina eteen myös "jotain pientä säätöä".

– Se kuitenkin kuuluu tämän kokoisten tapahtumien luonteeseen, mutta mitään häiritsevää ei ole tullut eteen.

Silmäkulma kostui venäläiskehuista

Nuorten MM-hiihdot eivät ole mikään yleisötapahtuma tai paikka tehdä kovaa taloudellista tulosta. Saarisen mukaan se ei kuitenkaan saa näkyä järjestelyissä.

– Sanoin ensimmäisessä joukkueenjohtajien kokouksessa viikko sitten, että meillä on sama tavoite kuin teillä. Teemme kaikkemme sen eteen, että järjestämme urheilullisesti hyvät kisat ja että urheilijat pääsisivät kisoissa omaan kauden parhaaseen tulokseensa.

Kisaviikon aikana hän ei kuullut yhtään negatiivista kommenttia Lahden Hiihtoseuran kisatapahtumien järjestelyistä. Lauantaina maastohiihtojen päätyttyä hän kuuli, kuinka italialaiset olivat käyneet teknisten asiantuntijoiden kopilla erikseen kiittämässä.

– Ja kun olin itse TD-kopilla, sinne tulivat venäläiset kehumaan. Kyllä siinä tuli tippa linssiin, kun tällaista kuulee joukkueilta, hän tunnusti.

Neljän toimijan yhteistyö sujui

Ylittyneisiin tavoitteisiin kuului myös 3–5-luokkalaisten lasten näkyminen ja kuuluminen arkipäivinä.

– Halusimme liikuttaa lapsia ja heitä kävi 1 500, joka oli meille maksimi. Paikat varattiin alle viikossa, eikä kirpsakasta pakkasesta huolimatta kukaan perunut tuloaan. Kun lapset liikkuivat suksien kanssa kisa-alueella hymyssä suin, monet ulkomaalaiset tulivat kysymään, että miten te tämän teitte, naureskeli Saarinen.

Hienoinen yllätys pääsihteerille oli myös se, kuinka kitkattomasti neljän eri toimijan yhteistyö kisajärjestelyissä toimi.

Lahden kaupunkihan vastaa suorituspaikoista, Lahti Events, jossa Saarinen työskentelee, yleisistä kisajärjestelyistä, Lahden Hiihtoseura vastaa kilpailutapahtumien läpiviennistä ja Suomen hiihtoliitto omistaa kisojen oikeudet.

– Yhteispeli oli saumatonta.

Yleisön laatu korvasi määrän

MM-kisoihin oli vapaa pääsy, mutta jostain syystä ilmaiskisatkaan eivät saaneet lahtelaisia isoin joukoin liikkeelle. Sosiaalisessa mediassa ja nettisivustojen kommenttipalstoilla ihmeteltiin jonkin verran tapahtuman kevyttä markkinointia. Saarisen hyvä selitys on se, ettei ilmaistapahtuman isompaan markkinointiin ollut varoja, eikä mihinkään tempauksiin olisi liiennyt vapaaehtoisiakaan.

MM-viikon vapaasta sisäänpääsystä kerrottiin kyllä myös Etelä-Suomen Sanomien useimmissa ennakkojutuissa.

Onneksi yleisön kohdalla laatu korvasi määrän. Jos pääkatsomon täyttöastetta ei nähnyt, metelistä päätellen sen olisi voinut kuvitella olevan täynnä.

– Tavoite oli se 500 katsojaa per päivä. Ehkä jonain päivänä jäätiin sen alle, mutta oli meillä yli tuhattakin katsojaa. Ja onneksi katsojat olivat sitäkin äänekkäämpiä ja fanaattisempia, sillä urheilijoilta tuli kiitosta hyvästä tunnelmasta verrattuna aiempiin nuorten MM-kisoihin.

Televisiointiin ei voinut vaikuttaa

Eivät järjestäjät toki negatiiviseltakaan palautteelta välttyneet, mutta se tuli televisioinnista, johon lahtelaisilla tai Hiihtoliitolla ei ollut mahdollisuutta vaikuttaa.

– Yleisradiolla on nykyisin niin paljon tarjontaa, että se ei ottanut kisoja ohjelmistoonsä, ei edes huippuhetkien koostetta. FIS kuitenkin edellyttää, että kisat kuvataan "jollakin tavalla" ja syksystä lähtien mietittiin eri vaihtoehtoja.

Lopulta kisat oli mahdollista katsoa maksullisena verkossa suoratoistopalvelun kautta.

– Se oli täysin Hiihtoliiton juttu. Lahti tai Events ei joutunut maksamaan televisioinnista mitään, korostaa Saarinen.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi