Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Venäjä näytti mahtinsa – alle 23-vuotiaat miehet ottivat neloisvoiton, naiset kultaa ja hopeaa

Venäjän hiihtäjät ovat juhlineet koko viime vuosikymmenen nuorten MM-hiihdoissa. Juniorimenestyjät myös nousevat sujuvasti yleisen sarjan huipulle.

Andrei Sobakarev (5) johdatti Venäjän miehet neloisvoittoon. Ivan Kirillov (7) kiri hopeaa ja Ivan Jakimushkin (3) pronssia. Kuva: Kai Sinervo

Venäläiset hallitsivat suvereenisti alle 23-vuotiaiden kisaviikon päättäneitä yhteislähtökilpailuja perjantaina nuorten MM-hiihdoissa Lahdessa.

Miesten perinteisen hiihtotavan 30 kilometrillä lopputulos oli täyspotti, kun Andrei Sobakarev, Ivan Kirillov, Ivan Jakimushkin ja Anton Timashov ottivat neloisvoiton ja naisten 15 kilometrillä Anna Zherebjateva sekä Lidia Durkina olivat kaksi parasta.

Venäläisten ylivoimainen panos ei sinänsä ollut yllätys. Itänaapurin juniorijärjestelmä on tuottanut koko viime vuosikymmenen nuorten MM-hiihdoissa menestyviä hiihtäjiä, jotka ovat saman tien siirtyneet myös yleisen sarjan menestyjiksi.

Nuorten MM-kisoista Venäjällä on eniten sijoituksia kymmenen parhaan joukkoon ja niitä on yli nelinkertainen määrä esimerkiksi Suomeen verrattuna

Kaikilla Venäjän nykyisillä huippuhiihtäjillä on nuorten MM-mitaleita ja osa on voittanut niitä aivan viime vuosinakin. Paras esimerkki on Pyenongchangin olympialaisissa neljä kilpailua ja neljä mitalia voittanut Alexander Bolshunov, joka on miesten maailmancupin kokonaistilanteessa toisena ja joka olisi ikänsä puolesta päässyt kilpailemaan vielä Lahdessakin.

Ilman Bolshunoviakin Venäjä oli Lahden MM-kisojen paras henkilökohtaisilla matkoilla, kun se voitti neljä kultaa, neljä hopeaa ja kolme pronssia. Norja sai saman verran (11) mitaleita, mutta norjalaiset hiihtivät vain kaksi kultamitalia.

Anna Zherebjateva kirkasi viime vuotisen MM-hopean kultaiseksi, Kuva: Kai Sinervo

"Nykäisin ja hajotin porukan"

Perjantain venäläismitalistit ovat niinikään läpimurtonsa kynnyksellä yleisessä sarjassa. Zherebjateva, 21, kirkasti nyt viime vuotisen MM-hopeansa kultaiseksi ja oli viime sunnuntaina Otepään maailmancupissa perinteisen kympillä jo kymmenes. Durkina, 21, puolestaan urakoi vuodenvaihteessa Tour de Skin ja oli Alpe Cermisin loppunousun päällä 19:ntenä.

Tämä oli taas yksi askel urallani. Kultamitalisti Anna Zherebjateva

Molemmat mitalistit olivat myös mukana kauden toistaiseksi ainoassa maailmancupin viestissä, kun Venäjä joulukuussa sijoittui Beitostölenissä Norjan jälkeen kakkoseksi ennen Suomea.

– Tein täällä sen minkä suunnittelinkin. Nykäisin ja hajotin porukan, ja sen jälkeen karkasin voittoon. Tämä oli taas yksi askel urallani, koska paransin viime vuodesta ja voitin kultaa, mestari totesi.

Takaisin Lahteen

Miesten mitalikolmikosta Sobakarev, 22, on sijoittunut jo kolme kertaa maailmancupissa top-kymppiin ja oli Tour de Skillä 23:s.

– Tavoitteeni oli menestyä täällä sprintissä ja 30 kilometrillä. Kun epäonnistuin sprintissä (9:s), hiihdin tänään vain voitosta. Säästelin matkalla voimiani ja uskoin loppukiriini, kertasi Sobakarev, joka suuntaa nyt korkean paikan leirille, josta palaa takaisin Lahteen Salpausselän kisoihin kahden viikon päästä.

Säästelin voimiani ja uskoin loppukiriini. Kultamitalisti Andrei Sobakarev

Kirillov, 22, on kiertänyt enemmän Itä-Euroopan cupin kisoja ja hiihtänyt maailmancupissa vasta kolme kertaa, mutta paras sijoitus on viime kaudelta Planicasta, missä hän hiihti viidenneksi.

Jakimushkin hiihti Lahdessa jo toisen pronssinsa, sillä hän oli kolmas myös keskiviikon vapaan hiihtotavan 15 kilometrillä. 22-vuotias Jakimushkin ei ollut asettanut itselleen mitään tavoitteita Lahteen, sillä hänellä oli U20- ja U23-sarjojen mitaleita ennestäänkin jo viisi.

– Nyt lähden käymään kotona, mutta tulen takaisin Lahteen kahden viikon päästä, hän suunnitteli.

Henning pelasti Saksan maineen

Katharine Henning pelasti perjantaina Saksan hiihtomaineen ja esti venäläisiä voittamasta kaikkia U23-sarjassa jaossa olleita yhteislähtömitaleita.

Saksa on perinteisesti menestynyt erinomaisesti nuorten MM-hiihdoissa, mutta nyt Henningin pronssi oli maan ainoa ainakin henkilökohtaisilta matkoilta. Loppuratkaisuissa hän jätti neljänneksi Venäjän Jana Kirpitshenkon.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi