Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Vapaaehtoistyö on ollut Seija Wahlsténin henkireikä jo 50 vuotta – jopa puolison menettämisen hetkellä

Lahden Seudun Ravinaiset palvelee talkootyöllä Jokimaan tallikahviossa raviväkeä maltillisin hinnoin. Tänä vuonna yhdistys täyttää jo 44 vuotta. Seija Wahlstén on Ravinaisten perustajajäseniä.

Seija Wahlstén on usein raveissa, joko tallikahviossa töissä tai itse raveja seuraamassa. Hän oli pitkään Lahden Seudun Ravinaisten puheenjohtaja. Kuva: Jani Keronen

Tänä vuonna tulee 50 vuotta siitä, kun Seija Wahlstén lähti 22-vuotiaana vapaaehtoistöihin Jokimaan raveihin. Ravit veivät naisen mukanaan, ja Wahlstén oli muutamaa vuotta myöhemmin perustamassa Lahden Seudun Ravinaisia. Siitäkin tulee jo 44 vuotta. Vapaaehtoistyö on osoittautunut vuosien varrella todelliseksi henkireiäksi.

– Yhteisöllisyys on hienompi juttu kuin raha olisi, Seija Wahlstén sanoo.

Kuten sukunimi vihjaa, Seija Wahlsténin mies oli ravivaljasliike Wahlsténin veljeksiä. Miehensä kautta myös Seija Wahlsténista tuli raviharrastaja. Omia hevosia ei ole ollut pitkään aikaan, ei sen jälkeen, kun puoliso Paavo Wahlstén menehtyi tapaturmaisesti 29 vuotta sitten. Silloin Ravinaiset oli Seija Wahlsténille tärkeä voimavara.

– Olen saanut sieltä paljon voimaa kaikkeen mitä on tapahtunut. Harvojen kanssa voi puhua ihan noin vain kaikesta, mutta siellä on hyvät ystävät, joiden kanssa voi puhua, ja pitää hauskaakin, Seija Wahlstén sanoo.

Kahviovuorojen "vapaailtoinakin" hän saattaa jutustella muiden ravinaisten kanssa kahviossa tai seurata raveja yleisön joukossa.

"Töissä" raveissa, sitten yövuoroon

Kun lapset olivat pieniä, Seija Wahlsténin äiti hoiti lapsenlapsiaan, jotta tytär pääsi töihin raveihin.

Töistä puhuminen antaa kuitenkin hieman väärän kuvan, koska työ tallikahviossa ei ole Seija Wahlsténista koskaan tuntunut työltä. Tallikahviossa kuluu aikaa silti vähintään tavallisen työpäivän verran. Ennen iltaraveja naiset saapuvat varhain päivällä laittamaan voileipiä, paistamaan pullia ja lämmittämään keittoa.

– Vaikka olin koko ravi-illan siellä ja menin sitten yöksi töihin, en pitänyt tallikahviossa olemista työnä. Jos olisin pitänyt, en ehkä olisi tehnyt sitä näin kauan, Seija Wahlstén sanoo.

Työuransa hän teki Fazerin leipomossa. Eläkkeellä ollessa vapaaehtoistyön merkitys on yhä kasvanut.

– Se on ollut henkireikä moneen asiaan. Jaksaakin paremmin, kun on tässä iässä illan poissa kotoa, hän sanoo.

Työ ei lopu, vaan Wahlstén odottaa jo kovasti ensi kesän Kuninkuusraveja.

Perustajajäsenistä on yhä mukana toiminnassa myös Eila Lehtovaara.

Jäseniä paljon, aktiiveja vähemmän

Ravinaisten sydän on tallikahvio, jossa Liisa salminen, puheenjohtaja Elina Syrjä ja Kerttu Virtanen laittavat tarjottavia valmiiksi ennen ravien alkua. Heistä tuorein ravinainen on Liisa Salminen, hänkin on ollut jo kymmenen vuotta mukana. Kerttu Virtaselle ravinais-vuosia on kertynyt 47. Kuva: Jani Keronen

Lahden Seudun Ravinaiset syntyi 44 vuotta sitten muutaman aktiivisen naisen voimin. Hieman aiemmin ravinaiset olivat toimineet Lahden Hevosystäväinseuran alaisuudessa. Oman yhdistyksen perustamiseen vaikutti muun muassa osan naisista halu osallistua ravinaisten omiin lähtöihin.

Nykyisin jäseniä on yli sata, joista parikymmentä osallistuu aktiivisesti vapaaehtoistöihin. Ravinaiset pyörittää Jokimaan ravipäivinä tallialueella tallikahviota sekä makkarakioskia. Jäsenistä monet kuuluvat ravinaisiin kannatusmielessä ja ovat alueen hevosväkeä. Aktiivitoimijoilla hevostaustaa ei läheskään aina ole.

– Tallikahviossa tarvitaan osaavia tekijöitä. Meillä liki puolella ei ole hevostaustaa vaan halu tehdä talkoohommaa ja touhuta keittiössä ja sitä kautta on tullut hevosurheiluun, puheenjohtaja Elina Syrjä sanoo.

Ravinaiset pyörittää Jokimaan ravipäivinä tallialueella tallikahviota sekä makkarakioskia.

Nuorten vähäinen kiinnostus vapaaehtoistyöhön näkyy myös ravinaisissa. Yhdistykseen tulee vuosittain muutama uusi jäsen, mutta heistä harvat ovat aktiivisia talkootöissä. Elina Syrjä luottaa silti yhdistyksen tulevaisuuteen.

– Kyllä nuoriakin lähtee mukaan, hän sanoo.

Ravinaisten yhdistykset voivat hyvin eri puolilla Suomea, vaikka toiminta vaihtelee suuresti ja esimerkiksi Vermossa ja Teivossa tallikahviot ovat siirtyneet ravinaisilta yrityksille.

– Ei se, saadaanko tuloja riittävästi, tunnu vaikuttavan yhtään ravinaistoimintaan, Elina Syrjä sanoo.

Tampereelta kotoisin oleva Syrjä toimi aikanaan ensin Pohjois-Hämeen Ravinaisissa, kunnes muutti Lahden seudulle 1990-luvun alussa.

Tallikahvio on Lahden Seudun Ravinaisten sydän. Talkootyöllä hinnat pysyvät maltillisina. Hintoja saatetaan joutua nostamaan, jotta tulos ei käänny suorastaan tappiolle. Vaikka kahvio ei ole taloudellisesti kultakaivos, on se kultainen tukijalka toiminnalle.

– Sen ansiosta pystymme järjestämään jäsenille tapahtumia, Elina Syrjä sanoo.

Ravinaiset tukee raviurheilua järjestämällä loimilähtöjä ja lasten tapahtumia.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi