Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Jokaisen mehun, makkaran ja lipun takana on joku – yleensä nainen

Urheilutapahtumat pyörivät vapaaehtoisvoimin – ja vahvasti naisvoimin. Lahden Hiihtoseuran naisosasto huolehtii ruokapalveluista LHS:n tapahtumissa. Reippaan Naiset myyvät lippuja FC Lahden kotipeleihin.

Reippaan Naisia on enää 13. Puheenjohtaja Anitta Hukka tuli mukaan 1990-luvulla, jolloin pelaavien junnujen äideistä nykyistä huomattavasti useampi liittyi Reippaan Naisiin. Kuva: Sami Kuusivirta

Tiedätkö, kuka ojentaa sinulle mehua hiihtokisan maalissa ja myy sinulle makkaran Salpausselän kisoissa? Lahden Hiihtoseuran (LHS) naisosasto varmistaa, että tarjoilut toimivat Hiihtoseuran tapahtumissa, oli kyse sitten piirikunnallisista kisoista tai Finlandia-hiihdosta, voileivästä mäkihyppääjien lämpiössä, ruokajakelusta toimitsijoille tai kahvitarjoiluista vaikkapa medialle.

Aikanaan naisosasto pyöritti Salpausselän kisoissa yleisölle yhtä jos toista ruokapalvelua, nykyisin vain makkarakioskeja. Pääosin Salppurin yleisöpalveluista huolehtivat nykyisin eri yritykset. Pienet kisat hoituvat muutaman naisen voimin, mutta Salpausselän kisoihin tarvitaan eri tarjoilutehtävin yhä jopa 40 vapaaehtoista. Yleensä kaverit tuovat toisiaan ja osa saapuu vuosittain muiltakin paikkakunnilta. Naisosasto pyrkii saamaan uusia tekijöitä myös nuorten urheilijoiden äideistä.

Tällä hetkellä vapaaehtoistyöt löytävät vielä aika hyvin tekijänsä, mutta tulevaisuus huolestuttaa naisosaston puheenjohtaja Anja Rehulaa.

– Mukana on edelleen heitä, jotka ovat olleet mukana 40–50 vuotta. Nykyään osa uusista on vuoden kaksi mukana, mutta kymmenen vuoden putki on haasteellisempaa. En tiedä, miten toimintaa voisi markkinoida nuorisolle. Tämä on ilmaista tekemistä yhteisen asian eteen, Anja Rehula sanoo.

Se on kuitenkin asian ydin.

– Yleensä ihmiset, jotka lähtevät vapaaehtoistöihin, ovat samanhenkisiä. Sieltä tulee ystäviä. Välillä on tosi rankkaakin, mutta sitten toteamme yhdessä, että jes me selvittiin, Rehula sanoo. Hän tuli mukaan 13 vuotta sitten ilman kytköksiä LHS:aan.

Tuotto menee LHS:n nuorisotyölle.

Reippaan Naisilla juhlavuosi

Naiset tekevät paljon talkootyötä urheilussa. "Jalkapalloäidit" perustivat oman yhdistyksen vuonna 1994. Toiminta alkoi jo 1979 Reippaan alaisuudessa naisjaostossa, joten Reippaan Naiset juhlii tänä vuonna 40-vuotista taivalta.

Jäseniä on nykyisin vain 13. He muodostavat sitäkin tiiviimmän ja sitoutuneemman ryhmän, sanoo puheenjohtaja Anitta Hukka. Hän tuli mukaan 1996, kun poika pelasi jalkapalloa ja sanottiin, että joukkueesta jonkun täytyi mennä naisjaostoon.

– Silloin meitä oli tosi paljon: pojat pelasivat ja äidit olivat Reippaan naisissa, Hukka muistelee.

– Olemme yrittäneet haalia uusia jäseniä, mutta kaikilla on menonsa. Tämä on kiva harrastus, eikä tämä ole sitovaa. Lipunmyyntiin ei ole pakko osallistua, Hukka jatkaa.

Reippaan Naiset tekee varainkeruuta, jotta he voivat tukea FC Reippaan juniorityötä, erityisesti vähävaraisia perheitä. Päätyö on hoitaa FC Lahden kotipeleissä lipunmyynti. Lisäksi naiset ovat pitäneet kirpputoreja, osallistuneet Ravintolapäivään ja työskentelevät vuosittain Lahti Soccerin keskusvarastolla. 1990-luvun lopulla silloinen puheenjohtaja Helena Juutilainen teki Reippaalle ympäristöohjelma ja jokaiselle joukkueelle tuli ympäristövastaava. Nykyisin jätteiden lajittelu ja ympäristöasioista huolehtiminen ovat jo arkipäivää, toisin oli silloin.

Reippaan Naiset järjestää 40-vuotisjuhlakonsertin 30. tammikuuta. Konsertilla tuetaan Tukikummit-säätiötä.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi