Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

"Tässä stadionin ympäristössä on tullut jokunen tunti harjoiteltua" – Verneri Suhonen osaa nuorten MM-sprinttiradan ulkoa

Rovaniemelle muuttaneelle lahtelaishiihtäjälle kelpaa kotikisoista vain mitali. Myös Seefeldin MM-hiihdot kiinnostavat, sillä sprinttiryhmässä on vielä tilaa.

Verneri Suhonen kotistadionillaan, joka sai sopivasti luonnonlumipeitteen ja jossa reilun kuukauden kuluttua hiihdetään MM-mitaleista. Kuva: Sami Lettojärvi

Verneri Suhonen katselee lumista Hiihtostadionia ja hiihtäjän mieleen palaavat miellyttävät muistot viime maaliskuun alun Salpausselän kisoista.

– Se oli tähänastisen urheilu-urani hienoimpia päiviä. Katsomossa oli paljon kavereita ja tunnelma oli uskomaton, kun menin huoltorekalta stadionille ennen erävaiheen alkua, muistelee Suhonen, 21.

Hollolan Urheilijoita edustava lahtelainen hiihti vapaalla hiihtotavalla käydyn sprintin aika-ajossa sijalle 21 ja oli lopputuloksissa 27:s, joka on edelleen hänen paras sijoituksensa maailmancupissa.

– Osaan sprinttiradan ulkoa, sillä tässä stadionin ympäristössä on tullut jokunen tunti harjoiteltua, hän naurahtaa.

Osaamiselle on taas käyttöä reilun kuukauden kuluttua, sillä maanantaina 21. tammikuuta Hiihtostadionilla kilpaillaan perinteisellä hiihtotavalla käytävässä sprintissä U23-sarjan MM-mitaleista.

– Mitalia lähden hakemaan, ainoastaan ne kiinnostavat, sanoo Suhonen, joka kaksi vuotta sitten oli alle 20-vuotiaiden MM-sprintin viides ja viime talvena alle 23-vuotiaissa yhdeksäs.

"Äidin lihapatojen ääreen kiva tulla"

Suhonen pääsi vasta maanantaina ”korkkaamaan” Lahden ensilumenladun, sillä hän muutti viime heinäkuun lopussa Rovaniemelle uuden valmentajansa Ville Oksasen perässä.

Kaikki on mahdollista, kun kaikki menee kohdilleen. Hiihtäjä Verneri Suhonen

– Valmentajan vaihdos oli muuton yksi syy, kovat harjoituskaverit yksi ja myös Rovaniemen lumivarmuus. Ja onhan se vaihteluakin, sillä ehdin harjoitella Lahdessa tosissani seitsemän vuotta. Äidin lihapatojen ääreen on kuitenkin aina välillä hienoa tulla, sanoo Östersundin Skandinavian cupista joulun viettoon Lahteen tullut Suhonen.

Hän kilpailee seuraavan kerran loppiaisviikonloppuna Vuokatissa, missä järjestetään Skandinavian cupin osakilpailu. Nuorten MM-joukkue valitaan heti Vuokatin kisojen jälkeen 7. tammikuuta.

Hiihtotekniikat kehittelyssä

Uuden valmentajan ohjauksessa Suhosen harjoitusmäärät ovat pysyneet suunnilleen samoissa kuin ennenkin, mutta harjoitusten sisältö on muuttunut.

– Siinä puhutaan aika laajasta kokonaisuudesta, mutta on keskitytty esimerkiksi hiihtotekniikoiden kehittämiseen ja sitä varten on hiihdetty paljon matolla.

Alkukauden tulokset eivät ole oikein vastanneet odotuksia, mutta kun mukana on ollut huonoa tuuriakin, ei Verneri Suhonen ole valmis hautaamaan haavetta pääsystä myös Seefeldin MM-joukkueeseen tällä hetkellä varmoilta näyttävien MM-edustajien Ristomatti Hakolan ja Joni Mäen seuraksi.

Viime talvena Suhonen hankki ensimmäisen maailmancupin pisteensä juuri Seefeldin sprintistä.

– Rukan avaus meni nahkeasti, kun olin sairas juuri ennen kisoja. Nahkeasti meni viime perjantaina Östersundissakin, kun jäin karsinnassa 38:nneksi. Siinä sai hetken keräillä itseään suorituksen jälkeen. Onneksi sain moodin päälle ja 15 kilometriä oli varmaan elämäni paras normaalimatkan hiihto. Olin kolmanneksi paras suomalainen ja jäin vain puolisen minuuttia pistesijasta.

MM-kotikisoissa hän mielisi kilpailemaan sprintin lisäksi myös vapaan hiihtotavan 15 kilometrin väliaikalähtökilpailun.

Vapaa varmempi hiihtotapa

Verneri Suhonen on tehnyt uransa tähän asti parhaat kilpailutuloksensa vapaan hiihtotavan sprinteissä, mutta on ollut perinteiselläkin finaalissa Suomen cupissa.

– Kaikki on mahdollista, kun kaikki menee kohdilleen, mutta sanotaan näin, että vapaa on toistaiseksi varmempi hiihtotapa.

Nuorten MM-kisoissa hiihtotapa on perinteinen, mutta Seefeldissä vapaa, kuten Salpausselän kisoissakin reilut kaksi viikkoa nuorten kisojen jälkeen 9. helmikuuta.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi