Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Lahden Kalevan Viantie on tehnyt rohkeita päätöksiä nyrkkeilyuransa eteen: "Ehkä muuten en olisi uskaltanut jäädä pois töistä"

Eva Wahlströmiä Katie Taylorin kohtaamista varten sparrannut Anni Viantie on vaihtanut olympiasarjaan eli 60 kilon painoluokkaan. Tavoite ei ole vielä Tokion olympialaisissa, vaikka hän haluaakin otella Mira Potkosen kanssa.

"Nyt pystyn olemaan pois töistä silloin, kun minun tarvitsee", keikkatyöläiseksi siirtynyt nyrkkelevä sairaanhoitaja Anni Viantie sanoo. Kuva: Katja Luoma

29-vuotias Anni Viantie aloitti nyrkkeilyn "vanhemmalla iällä", 23-vuotiaana. Hän nousi nopeasti Suomen arvokisaedustajaksi ja on sittemmin tehnyt elämässään muutoksen toisensa jälkeen nyrkkeilyuran vuoksi. Hän ei puhu uhrauksista vaan elämän organisoimisesta.

Nyrkkeilymenestyksen tausta on uinnissa, karatessa ja lentopallossa. Viantie on harrastanut 6-vuotiaasta asti liikuntaa ja kilpaurheilua, kaikkia lajejaan vähintään ihan hyvällä menestyksellä. Karaten ansiosta hän tiesi olevansa hyvä kamppailulajeissa.

– Karate oli nähty. Siinä saa vain käyttää kättä ja jalkaa poskella, ei saa lyödä läpi. En ikinä oikeastaan oppinut sitä. Hävisin ja minut jopa diskattiin, kun löin läpi, Viantie myöntää.

Kolmivuorotyöstä ylikuntoon

Helpolla Viantie ei ole silti päässyt. Vuonna 2016 Viantie edusti Suomea EM-kisoissa, voitti PM- ja SM-kultaa. Viime vuonna, uransa toisesta Suomen mestaruudesta huolimatta hän oli lähellä jopa nyrkkeilyn lopettamista.

Sairaanhoitajana työskentelevä Viantie myöntää yrittäneensä olla yli-ihminen, joka pystyy tekemään kolmivuorotyötä, harjoittelemaan paljon ja ajamaan harjoituksiin koti-Kouvolasta Lahteen.

– Tuli ylikunto, sydän hakkasi ja meni yöunet.

Ongelmat paranivat keskittymällä jaksamiseen ja terveyteen. Tämä vuosi on ollut jälleen hyvä, vaikka SM-kisoissa kulta karkasi hajaäänin Anette Valtaselle.

Viantie siirtyi viime maaliskuussa keikkatyöläiseksi ja työskentelee nykyisin parina kolmena päivänä viikossa.

– Se vaati, että uskalsin luottaa siihen, että minulla on aina töitä. Toisaalta minulla on takaovi koko ajan. Voin ilmoittaa tänään Ruotsiin ja minulla on huomenna töitä. En jää tyhjän päälle. Ehkä muuten en olisi uskaltanut jäädä pois töistä, Viantie viittaa parin vuoden takaiseen aikaan, jolloin hän työskenteli ja harjoitteli Ruotsissa.

Sairaanhoitoalalla ei katsota hyvällä poissaoloja urheilun vuoksi.

– Nyt pystyn olemaan pois töistä silloin, kun minun tarvitsee.

– Se on selkeästi kantanut hedelmää, kun olen satsannut tähän.

Nyrkkeily on käytännössä koko elämä. Kotona on toki kaksi koiraa, kaksi kissaa ja "ukko".

– Eipä elämään muuta mahdu. Olen joutunut organisoimaan elämääni uusiksi myös siten, etten jaksa nähdä ketään viikonloppuisin tai treenien jälkeen. Ei ole sosiaalista elämää nyrkkeilyn ulkopuolella. Se on valinta, eikä se harmita.

Wahlströmiä sparraamassa riskien uhallakin

Viantie on oppinut kantapään kautta huomioimaan oman jaksamisensa. Tosin hän lähti kiireestä huolimatta Eva Wahlströmin sparraajaksi Katie Taylorin kohtaamista varten. Wahlström ja Taylor ottelevat lauantaina New Yorkin Madison Square Gardenissa MM-titteliottelussa. Tapahtuma alkaa paikallista aikaa iltapäivällä.

Maaottelumatka Ruotsiin, Wahlströmin sparraaminen Helsingissä pariin otteeseen ja työt Kouvolassa ottivat koville, ja niiden jälkeen iskikin flunssa.

– Niin käy, kun ei kuuntele itseään. Otin sen riskinkin, koska Evan matsi on tärkeä. Vaikka tulen itse kipeäksi, ihan sama, minulla on kilpailukausi mennyt.

Viantie ja Wahlström ovat tutustuneet ja ystävystyneet nyrkkeilyn pienissä piireissä. Tänä syksynä Viantie sparrasi Wahlströmiä ensin Firuza Sharipovan kohtaamista silmällä pitäen.

– Eva pyysi minua leirille sparraamaan ja tekemään tekniikkaa, koska olen tekninen nyrkkeilijä, ja niin on myös Wahlström ja Sharipova. Se matsi peruuntui, mutta hän katsoi olevan riittävän hyvä myös Taylor-matsia varten, koska olen nopeakätinen.

Joulukuun alussa Anni Viantie voitti Ruotsi-maaottelussa vuoden 2015 nuorten MM-hopeamitalistin. Se oli tärkeä matsi. Kuva: Katja Luoma

"Mira on kova kuin hitto"

Ammattilaiseksi Viantie ei aio. Uran päätavoite on vuoden 2024 olympiakisat. Niiden vuoksi hän vaihtoi syksyllä painoluokkaa 64:stä 60 kiloon, eli olympiasarjaan.

Tokion 2020 kisoja hän pitää epärealistisena tavoitteena. Ne tulevat liian nopeasti, ja Tokion paikan ottaa 60 kilon ykkösnimi Mira Potkonen, Viantie myöntää. Potkosen kanssa otteleminen on yksi tärkeistä tavoitteista seuraavien kahden vuoden aikana ennen kuin Potkonen lopettaa.

– Sen haluan tehdä ehdottomasti. Olemme treenanneet yhdessä. Hän on kova kuin hitto. Sitä kovempaa saa hakea.

Viantie on otellut kahdesti 60-kiloisissa, mutta painoluokan vaihtaminen ottaa aikansa.

– Olen aika raamikas kuuteenkymppiin. Monet siellä ovat vähän pienempikokoisia kuin minä. Minulla on ulottuvuusetu, 171-senttinen Viantie sanoo.

Tavoitteista tässä on kyse. Viantie ei nyrkkeile sen vuoksi, että hän nauttisi kehässä olemisesta, vaan koska hän ei halua jossitella vanhempana.

– Kai se jonkinlaisen luonteen vaatii. Jos menee kilpailuotteluun, niin eihän se kivalta tunnu. Siellä vetää aina maksimisuorituksen.

– Tiedän, että olen hyvä ja minussa on potentiaalia, miksi en hyödyntäisi sitä? En halua olla siinä tilanteessa, että lopetan nyt ja mietin joskus vuosien päästä, olisinkohan voinut pärjätä.

Seuraavan kerran Viantie nousee kehään tammikuussa TUL-turnauksessa.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi