Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Kouluratsastaja "otti ja lähti" Ruotsiin ja valitsi sen jälkeen nettilukion

Herkkä Patu-ruuna on vienyt Vilma Kivikosken ikäluokan SM-tasolle, mutta saa ratsastajansa välillä itkemäänkin.

Vilma Kivikoski ja Palazzo eli "Patu" valmistautuvat nousemaan ensi kaudella vaativa A -tason luokkiin. Kuva: Mirja Hussain

Viime syksynä Vilma Kivikoski teki nopean ratkaisun. Silloin 17-vuotias kouluratsastaja "otti ja lähti" Ruotsiin, kuten hän itse kuvailee. Lukion käynti Vääksyssä jäi, ja mukaan hän otti hevosensa Palazzon eli "Patun."

– Koulunkäynti tökki. Kysyin valmentajalta, joka asui Ruotsissa, voisinko tulla Ruotsiin harjoittelemaan ja samalla tehdä töitä, Kivikoski kertoo.

Puolessatoista viikossa hän oli Ruotsissa, jossa hän työskenteli talven ajan silloisen valmentajansa Omppu Saarisen valmennustallilla. Se oli opettava ja rankka kokemus.

– Kun tulin kotiin, taisin nukkua viikon. Päivät oli pitkiä ja työt raskaita, ja sitten vielä treenasin Patun kanssa. Mutta se oli opettavaista, sain varmuutta vieraiden hevosten ratsastamiseen.

Suomeen palattuaan hän palasi koulunpenkille, tällä kertaa nettilukioon. Nyt hän rytmittää päiväänsä opinnot, harjoittelun Patun kanssa sekä hevosalan työt. Valmentajaksi on vaihtunut Linnea Grünn.

"Tipuin joka kerta"

Jakki, vanha kouluhevonen, teki seitsemisen vuotta sitten Vilma Kivikoskesta kouluratsastajan. Kolmevuotiaana ratsastuksen aloittanut Kivikoski halusi esteratsastajaksi, niinpä hän tavoitteli sitä Jakin kanssa.

– Yritin hypätä sillä, mutta tipuin joka kerta, hän naurahtaa.

Joka päivä Patu on erilainen ratsastaa. Ratsastaja Vilma Kivikoski

Seuraava hevonen oli estehevonen, jonka Kivikoski nosti kuitenkin kouluratsastuksessa helppo A -luokkiin. Kun tavoitteet kasvoivat, löytyi Patu.

Ratsukon yhteinen taival on kestänyt jo neljä vuotta. Patu on osoittautunut kehittyvänsä pidemmälle kuin ostaessa odotettiin. Kesällä, viimeisenä juniorivuonnaan Kivikoski ja Patu saivat tarvittavat kvaalit ja paikan ikäluokan SM-kisoihin.

18-vuotias ratsastaja siirtyy ensi kaudella junioreista nuorten luokkiin, ja Patu osaa jo lähes kaiken tarvittavan. Loppu hiotaan talven aikana, eikä ensimmäisenä vuonna nuorissa tavoitella vielä kärkikahinoita.

– Patu alkaa olla sitä tasoa, mitä nuorten luokissa vaaditaan, mutta varmuutta tarvitaan lisää.

13-vuotiaalla ruunalla on ollut terveysongelmia, minkä vuoksi harjoittelussa on ollut taukoja. Oma osansa tekee ratsun hieman hankala luonne.

– Patu on äijä, mutta hirveän herkkä. Joka päivä se on erilainen ratsastaa. Koskaan ei ole tylsää, Kivikoski muotoilee.

"Joka päivä erilainen" tarkoittaa, että tie tähän on ollut pitkä ja opettavainen eikä helpoimmasta päästä.

– On ollut aika paljon alamäkiä ja on tullut joskus itkettyäkin treeneissä, kun on vähän vaikeaa.

Haaveena ammattilaisuus

Ruotsista tie toi Pyyrylän tilalle, jossa Jakki oli aikanaan asunut. Oli selvää, että harjoittelu tällä tasolla vaatii Suomen talvessa maneesin. Ennen Ruotsin-reissua Kivikoski harjoitteli Patun kanssa ilman maneesia, ja talvella hevonen oli kuljettava harjoituksiin maneesille monta kertaa viikossa.

– Se oli tosi rankkaa ja rajoitti vähän treenaamista, mutta Patu tykkää mennä enemmän kentällä kuin maneesissa. Oli keli ihan mikä tahansa.

Kova ja jäinen maa ei kuitenkaan sovi harjoitteluun.

Nykyisin Kivikoski on myös Pyyrylän työntekijä. Hän tekee tallitöitä ja ottaa vastaan ratsastus- ja valmennusasiakkaita Pyyrylään. Tällä hetkellä asiakkaita on lähiseudun eri talleilla.

Tie haaveeseen eli ammattiratsastajaksi on alkanut.

– Se on haave, että voisi elättää itsensä ratsastamalla, mutta hevosalalla palkka on mitä on. Toinen vaihtoehto on kouluttautua niin, että voi harrastaa laadukkaasti. Haluan käydä lukion varmuuden vuoksi.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi