Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Lahtelainen Johanna Forsström on Euroopan kovimpia voimanostajia – "Olen aina ollut kokooni nähden aika vahva"

Johanna Forsström on ollut aina liikunnallinen, mutta alkujaan hän lähti kuntosalille ulkonäköön liittyvistä syistä. Sittemmin tavoitteet ovat vaihtuneet arvokisamitaleihin.

Johanna Forsström on liikunta-alan ammattilainen, mutta omassa urheilussaan hän haluaa antaa vastuuta valmentajalle. Kuva: Suvi Lempinen

Puolitoista metriä täyttä voimaa. Jos Johanna Forsström häviää jotain pituudessa, hän on takuulla ottanut sen kiinni raudan kolistessa salilla. Jo aloitellessaan salitreeniä kymmenisen vuotta sitten hän laittoi tankoon enemmän rautaa kuin moni muu, isompikokoinen nainen. Nyt hän on voimanostossa ja penkkipunnerruksessa Euroopan vahvimpia naisia.

– Olen aina ollut kokooni nähden aika vahva. Olen jo lapsena vetänyt 20 leukaa varmaan 10-vuotiaana.

Voimanoston EM-kisoista Liettuasta hän palasi kuunvaihteessa Lahteen pettyneenä. Yhdeksäs sija 52-kiloisissa ei ollut sitä mitä hän haki, koska vuotta aiemmin hän saavutti EM-hopeaa 47-kiloisissa. Realistina hän myöntää, että selkävaivat estivät sekä jalkakyykyn että maastavedon vuoden ajan. EM-kisoihin valmistautumiseen kaikissa kolmessa lajissa jäi vain lyhyt aika. Tuloksena oli kyykky 120, penkkipunnerrus 85 ja maastaveto 130 kiloa.

– Ei voi olettaakaan, että näin lyhyen treenijakson jälkeen olisin saanut itsestäni parasta irti. Mutta se on aina urheilijalle vaikea asia käsitellä, kun oma tulostaso romahtaa. Tiesin, etten ole ennätyskunnossa, mutta kuvittelin, että olen paremmassa kunnossa, 30-vuotias Johanna Forsström sanoo.

Ero tulostasossa painoluokkien välillä on suuri, joten sijoitusten vertailu on vaikeaa. Lisäksi Forsström joutui pudottamaan aika paljon painoaan pienestä kropastaan mahtuakseen 47-kiloisiin. Se vaikuttaa myös suoritukseen.

– Jos tekee ison painonpudotuksen, joutuu varautumaan siihen, että tulostaso kärsii. Minulla on pudotettavaa 52:eenkin.

Lihasta ei saa tulla lisää

Pientä kokoa on kiittäminen sitä, että Johanna Forsström meni juniorivuosiensa yleisurheilu-uran jälkeen salille, vaikka pituus ei ollut määrännyt suuntaa aiemminkaan. Yleisurheilussa Forsströmin lajeja olivat pituushyppy, kolmiloikka ja pika-aidat.

– Olen aika lyhkäinen kolmiloikkaajaksi, mutta se kulki juniorina aika hyvin.

Kuntosalilta hän tavoitteli aluksi kuitenkin lähinnä ulkonäöllisiä seikkoja.

– Lähdin hakemaan hartialeveyttä ja uskottavuutta pieneen varteeni. Halusin saada lihaksia esille ja lihaserottuvuutta. Se oli ensisijainen tavoite silloin. Nyt olen siinä tilanteessa, että minulle ei saa tulla lihasta lisää, jotta pysyn omassa painoluokassani. Pitää kehittää vain voimaa ja hermotusta. Jos tulee lisää lihasta, minun täytyy nousta seuraavaan painoluokkaan, ja siellä tulee tietysti taas vahvempia naisia vastaan.

Tavoitteet ovat siirtyneet lihaksista arvokisamitaleihin. Unelmana on Euroopan tai maailman mestaruus. Kultaa ei vielä ole, muita EM-mitaleja kylläkin. Penkkipunnerruksen MM-kisoissa hän oli tänä vuonna neljäs. Ensimmäiset voimanoston MM-kisat ovat edessä todennäköisesti ensi vuonna Ruotsissa.

Forsström pitää voimanostossa ja penkkipunnerruksessa siitä, että lajeissa voi kilpailla vuosikymmeniä, jos vain paikat pysyvät ehjinä. Myös huipputuloksille on annettava aikaa.

– Missään nimessä ei voi sanoa, että kukaan saavuttaisi kolmekymppisenä huippuaan.

Kolme vuotta voimanostossa kilpaillut Forsström uskoo, että hänen parhaat tuloksensa syntyvät lähempänä 40:tä vuotta.

Urheilussa vastuu omalle valmentajalle

Forsström työskentelee liikunta-alalla yrittäjänä pääosin personal training -ohjaajana. Häneltä kysytään valmennusapua myös voimanostoon, mutta yleensä vastaus on silloin kieltävä.

– Olen yrittänyt pitää linjauksen, etten ota valmennettavia samaan lajiin, jossa itse kilpailen. Jos lopetan kilpailu-uran jossain kohtaa, voin sitten ottaa valmennettavia enemmän. En halua olla siinä pisteessä, että meillä on kisat samaan aikaan ja minun pitäisi toimia urheilijani valmentajana ja keskittyä omaan kisaani.

Johanna Forsström on onnekas tehdessään työtä, joka ei tunnu työltä.

– Pääsen tekemään ihmisten kanssa asioita, jotka ovat minulle itselleni tärkeitä. Olen miettinyt, teenkö tätä sitten, kun olen 40- tai 50-vuotias. En poissulje sitä, että lähtisin opiskelemaan vielä jotain, joka tukisi tätä alaa.

Vapaa-ajalla Forsström siirtyy valmennettavan rooliin.

– Haluan omassa urheilussani vierittää vastuuta pois. On vapauttavaa, että on joku, jonka kanssa pystyn keskustelemaan treenauksesta ja jota pystyn konsultoimaan. Haluan, että valmennus on vuorovaikutusta, mutta että joku muu ottaa siitä suuremman vastuun kuin minä.

Kuka?

Johanna Forsström

30-vuotias lahtelainen voimanostaja ja penkkipunnertaja.

Työskentelee liikunta-alalla, yrittäjä vuodesta 2011: personal training -ohjaaja, valmentaja, kouluttaja Spartan Academyssa.

Suorittanut liikunnanohjaajan amk-tasoinen koulutuksen Vierumäellä.

Saavutuksia: klassisen voimanoston EM-hopea -47 kg 2017 ja SM-hopea -52 kg 2017, klassisen penkkipunnerruksen EM-pronssi -52 kg 2017 ja SM-hopea 2016, SM-kulta 2017, maksimivoimapunnerruksen SM-kulta -52 kg 2014 sekä kolme SM-hopeaa 2015–17, toisto- ja voimaleuanvedon SM-kulta 2013.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi