Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Roskaamisesta aikasakkoa vuonna 2020 – Finlandia-hiihto aikoo edelläkävijäksi

Jo helmikuussa kaikki jäte kerätään, lajitellaan ja kierrätetään perinteisessä massahiihtotapahtumassa. Geelipusseja ei enää heitellä ladun varteen ilman sanktiota. Tavoitteena on myös hiilivapaus.

Finlandia-hiihtoon starttaa tuhansia osanottajia, joilta jatkossa edellytetään myös jätteiden kierrätystaitoja. Kuva: Lauri Rotko

Ensi helmikuussa järjestettävästä Finlandia-hiihdosta tehdään mahdollisimman ympäristöystävällistä tapahtumaa, jossa kaikki viikonlopun aikana syntyvä jäte kerätään tarkasti talteen ja kaikki hyödynnettävä materiaali käytetään hyödyksi.

Kiertotalous merkitsee osanottajille esimerkiksi sitä, että jokaisella kuudella latuasemalla on erikseen keräyspisteet niin seka-, energia-, bio- kuin pahvi- ja kartonkijätteellekin.

– Me koulutamme talkooväen tarkempaan lajitteluun ja uskon, että myös hiihtäjät tottuvat siihen nopeasti, sanoo Finlandia-hiihdon markkinointipäällikkö Hannu Viitala.

Urheilun massatapahtumien ympäristövaikutukset nousivat puheenaiheeksi viime keväänä, kun julkisuudessa oli kuvia Ylläkseltä Leville hiihdetyn Ski Classic -hiihdon jäljiltä maastossa olevista roskista ja entinen mestarisuunnistaja Minna Kauppi otti sosiaalisessa mediassa tiukasti kantaa roskaamista vastaan. Esimerkiksi Valtteri Bottas ilmoitti, että hänen nimeään kantavassa Duathlon-tapahtumassa energiageelipussien heittämisestä luontoon seuraa aikasakko ja Lahti-Hollola Jukolassa suunnistajia vaadittiin jättämään geelipussinsa juottopisteillä oleviin keräysastioihin.

– Helmikuussa hiihtäjä selviää meillä vielä huomautuksella, mutta vuodesta 2020 lähtien tulee aikasakkoa, sanoo Viitala.

"Tahtotila ja osaaminen kohtasivat"

Massahiihdot ovat olleet ympäristön huomioimisen suhteen hieman jälkijunassa monen muun lajin massatapahtumiin, mutta Finlandia-hiihto aikoo nyt kerralla edelläkävijäksi.

Kyse on aatteellisesta valinnasta, kun vielä toistaiseksi siihen ei ole pakkoa.

– Keskustelimme jo vuosi sitten kiertotaloudesta Lassila & Tikanojan kanssa ja sitten tahtotila ja osaaminen kohtasivat, kertoo Viitala.

Hiilijalanjälki mitataan tarkasti

Hannu Viitala, Kari Stång ja Esko Saari uskovat hiilivapaaseen Finlandiaan vuonna 2020. Kuva: Sami Lettojärvi

Finlandia-hiihto ja Lassila & Tikanoja pyrkivät jatkossa täysin hiilineutraaliin tapahtumaan.

– Tavoitteenamme on olla vuonna 2020 ensimmäisenä massahiihtona täysin hiilivapaa, sanoo Viitala.

Ensi helmikuun Finlandian jätehuollon hiilijalanjälki mitataan tarkasti. Mittauksissa huomioidaan kaikki mahdollinen jätteiden jatkokäytöstä jätteiden keräilyautojen ajomatkoihin, polttoainekulutukseen ja päästöihin.

– Nyt tehdään pohjalaskenta ja syntyneet päästöt neutralisoidaan osana niin sanottua päästökauppamekanismia, selvittää Lassila & Tikanojan asiakkuuspäällikkö Kari Stång.

L&T on tehnyt samanlaisen laskelman päästöistä esimerkiksi Lahden MM-hiihdoissa.

Stångin mukaan päästökauppa on sekä vaikutuksiltaan että kustannuksiltaan tehokas tapa mitätöidä päästöjä, joita ei voida välttää. Kun hankitaan markkinoilta päästöoikeuksia, niitä ei voida enää päästää ilmakehään missään päästökauppaan kuuluvassa eurooppalaisessa laitoksessa.

– Meillä tämä ei nosta kustannuksia, mutta saamme siitä käytännön hyötyä ja ennen kaikkea ympäristö hyötyy, muistuttaa Finlandia-hiihdon järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Esko Saari.

Reitin pidennys suunnitteilla

Tiistaihin mennessä helmikuun 23. ja 24. päivinä järjestettäviin Finlandia-hiihdon tapahtumiin oli ilmoittautunut hieman yli 1 500 osanottajaa, mikä on parisataa enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vuosi talvena ilmoittautuneita oli kaikkiaan noin 4 000.

– Meillä on 15. joulukuuta maksukynnys, jonka jälkeen osanottomaksu nousee. Uskoisin, että viimeistään ensi viikolla ilmoittautumisiin tulee piikki, arvelee Saari.

Järjestäjien usko lumisiin talviin ei horju ja siksi Hollolan päässä on kartoitettu uusia latupohjia, jotta hiihtomatka voitaisiin pidentää yli 60 kilometriin.

– Pellot ovat vähälumisina talvina ongelma ja niiltä reittiä ollaan siirtämässä metsään, selvittää Saari.

Tämän talven ohjelmasta jää pois 100 kilometrin kilpailu ja sen tilalle tulee 20 kilometrin perinteisen hiihtotavan matka, joka on saanut hyvän vastaanoton. Finlandian yhteydessä kilpaillaan sunnuntaina myös Finlandia Fatbike, joka on läskipyörien SM-kilpailu.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi