Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Lahti-Hollola Jukolan talous nousee vahvasti plussalle

Kaikki ennätykset rikkoneella suunnistuksen suurtapahtumalla yksinkertainen menestysresepti: talkootyö, hyvä suunnittelu, tiukka kulukuri ja kilpailuttaminen.

Hälvälän lentokentällä järjestetty Lahti-Holla Jukola rikkoi ennätyksiä viime kesäkuussa. Kuva: Aku Isotalo

Viime kesäkuussa Hälvälän vanhalla lentokentällä järjestetty suunnistuksen Lahti-Hollola Jukola oli menestys niin järjestelyiltään kuin taloudellisestikin. Jättitapahtuman lopullinen taloudellinen tulos ei ole vielä tiedossa, mutta pitkään on ollut selvillä, että tulos tulee olemaan vahvasti plus-merkkinen. Hollolan Urheilijat -46 ja Lahden Suunnistajat -37 tulevat saamaan suururakastaan kelpo korvauksen tulevien vuosien toimintansa turvaksi.

Kaikki ennätykset rikkoneen Jukolan on kerrottu yltävän positiiviseen tulokseen, joka on "muutaman euron" verran talkootyötuntia kohden. Talkootunteja tapahtuman eteen tehtiin noin 130 000. Lisäksi tuloksen on ennakoitu olevan Jukolan historian paras.

– Tilinpäätös on edelleen kesken. Näin suuren tapahtuman kirjanpidossa riittää selvitettävää ja kun kaikki tehdään talkoilla, sattuu lipsahduksiakin, joiden korjaamiseen menee oma aikansa, perustelee kilpailunjohtaja Jorma Aherto lopullisten lukujen viipymistä.

Lipsahduksia ei kuitenkaan ole tapahtunut talouskurissa, eikä kirjanpidosta ole löytynyt mörköjä, vaan päinvastoin.

Ammattilaiset talkoilla mukana

Ennätysosanotto toi järjestäjille vahvan tulovirran, mutta sekään ei yksin riitä takaamaan suunnistustapahtuman taloudellista onnistumista, jos kulukuri pettää, eivätkä menot ole hallinnassa.

Kaukametsäläisten varapuheenjohtaja Esko Junttila on viiden vuoden ajan ollut viestijärjestäjien apuna Jukolan viestin omistaja- ja taustayhteisön talousvastaavana. Hänen mukaansa Lahti-Hollolassa onnistuminen lähti projektin johtamisesta ja hyvästä suunnittelusta.

– Lähtökohtana on aina se, ettei tapahtuma saisi tuottaa tappiota ja seuroille pitäisi jäädä jotain käteenkin.

– Lahti-Hollolassa onnistuttiin esimerkiksi yhteistyökumppanuuksien luomisessa ja -kumppanien hankinnassa. Yleensä se jää yhden tai kahden henkilön varaan, mutta nyt oli kymmenkunta henkeä, jotka alusta alkaen miettivät parhaita vaihtoehtoja ja lähtivät sitten nöyrästi kumppaniehdokkaiden luokse, vertaa Junttila.

Säästöjä syntyy, kun kaiken voi tehdä rauhassa. Kilpailunjohtaja Jorma Aherto

Rakentaminen ja huolto aiheuttavat Jukolan viestin järjestelyissä suurimmat kustannukset, mutta jos suunnittelussa onnistutaan, tuovat ne myös suurimmat säästöt.

– Lainaamisen ja vuokraamisen sekä hankintojen kilpailuttamisen onnistumisen merkitys on suuri. Lahti-Hollolassa oli saatu vielä eri alojen ammattilaiset talkoilla mukaan, kehuu Junttila.

Rakentamisessa suuria säästöjä

Onnistuneita kumppanuuksia ja ammattilaisten talkooapua rakennustöissä ja hankinnoissa korostaa myös Jorma Aherto.

– Yhteistyökumppanuuksissa ei ollut kyse vain rahasta, vaan erilaisten palveluiden tuottamisesta, hän korostaa.

– Esimerkiksi kilpailukeskuksen rakentamisessa säästimme varmaan kolmanneksen, kun saimme tavaroita lainaksi ja käytimme kierrätysmateriaaleja. Sama pätee sähkö- ja vesihuollon rakentamiseen, joissa erinomaisten kumppanien avulla kulut jäivät murto-osaan siitä, jos kaikki olisi pitänyt toteuttaa ostopalveluina, sanoo Aherto.

Järjestäjillä oli kaikkiaan 175 sopimusta eri toimijoiden kanssa.

– Koska kaikki tarpeet oli hyvissä ajoin tiedossa, pystyimme kilpailuttamaan kaiken tarvitsemamme. Säästöjä syntyy, kun kaiken voi tehdä rauhassa, mutta silloin ollaan heikoilla jäillä, jos paniikissa joutuu tekemään viime hetken hankintoja, tietää kilpailunjohtaja Aherto, jolla oli entuudestaankin vankka kokemus järjestelyistä, sillä hän on aiemmin kuulunut Jukolan viestin johtoryhmään.

Suunnistus

Lahti-Hollola Jukola 2018

Maailman suurin suunnistuksen viestikilpailu ja Suomen suurin vuosittainen aikuisväestön liikuttaja.

Järjestettiin Hollolan Hälvälän lentokentällä 16.–17. kesäkuuta. Vastuujärjestäjinä Hollolan Urheilijat -46 ja Lahden Suunnistajat -37.

Mukana ennätykselliset 19 835 osanottajaa, 1 901 Jukolan viestin ja 1 632 Venlojen viestin joukkuetta.

Viikonlopun aikana Hälvälässä oli yhteensä noin 50 000 kävijää, enimmillään noin 40 000 Venlojen viestin aikaan lauantaina.

Talkoorekisterissä oli 2 044 henkeä, jotka tekivät yhteensä noin 130 000 talkootuntia.

Suurin urakka oli kilpailukeskuksen pystyttäminen, joka vei kuusi viikkoa. Purku tapahtui kahdessa viikossa.

Tapahtuman kokonaisbudjetti oli ennakkoon 2,2 miljoonaa euroa.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi