Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Vierumäen tuore toimitusjohtaja: Monipuolisuus on vahvuutemme, mutta se voi olla myös uhka

Peter Gabrielsson uskoo, että jo ensi vuosi on voitollinen. Huippu-urheilun ulkopuolelta löytyy myös vetovoimaisia alueita. "En usko siihen, että johtaja yrittäisi yksin keksiä ratkaisuja."

Peter Gabrielsson lähtee muuttamaan tappiollista liiketoimintaa plussalle. Kuva: Janne Pussila

Miljardööri Mika Anttosen sijoitusyhtiö Keelestä tuli Vierumäki-yhtiöiden suurin omistaja lokakuun alussa.

Silloin myös uusi toimitusjohtaja Peter Gabrielsson aloitti virallisesti työnsä.

Gabrielsson oli kuitenkin mukana jo kesällä, kun kauppaa hierottiin, joten hän tiesi numeroiden valossa tarkkaan, mihin oli lähtemässä.

Numerot olivat karuja, sillä Vierumäen yhtiöt tekivät viime vuonna 1,9 miljoonan euron tappiot 33 miljoonan euron liikevaihdolla. Velkaa on noin 30 miljoonaa.

Käytännössä voidaan sanoa, että Anttosen sijoitus pelasti koko Vierumäki-yhtiöt.

Peter Gabrielsson sanoo, että monipuolinen lajivalikoima voi olla jopa liian laaja. Kuva: Janne Pussila

– Eihän omistajan vaihtuminen poista haasteita tai ongelmia, mutta mitä olen ihmisten kanssa täällä puhunut niin taloudellinen tilanne aiheutti epävarmuutta. Ihmiset vaikuttavat nyt odottavan innostuneilta, Gabrielsson kertoo.

Gabrielssonin mukaan kurssin kääntämiseksi ei ole tarvetta hätäratkaisuihin. Pääomistaja Anttonen ilmoitti julkisesti heti alkuun, että hän ei odota Vierumäeltä suuria voittoja ja osinkoja. On kuitenkin itsestään selvää, että tappiollinen toiminta on käännettävä plussalle.

– Meillä on tavoitteet, joiden toteutumista pitää pystyä mittaamaan. Jos haluaa hirveän nopeasti muuttaa suuntaa, ovat keinot usein sellaisia, mitkä eivät ole pitkällä tähtäimellä oikeita päätöksiä. Rakennamme juuri ensi vuoden budjettia ja tavoitteenamme on tehdä tulosta. Puhumme kuitenkin vain muutaman prosenttiyksikön parannuksesta kannattavuuteen.

Vierumäki-yhtiöiden palveluja käyttää vuosittain noin 400 000 asiakasta. Gabrielsson uskoo, että tulos saadaan voitolliseksi jo olemassa olevalla palveluvalikoimalla.

– Markkinat ovat parantuneet, mutta Vierumäen käyttöaste ei. Meidän täytyy miettiä tuotteistamista uudella tavalla jokaisessa asiakassegmentissä. Meidän täytyy helpottaa tuotteidemme ostamista ja paketoida niitä paremmin.

Painopisteiden uudelleenkartoitus

Gabrielsson korostaa, että Vierumäen valikoima on niin laaja, että vastaavaa ei löydy muualta Suomesta. Vierumäen lajikirjo ja harrastusmahdollisuudet voivat olla jopa liian mittavat.

– Meillä voi harrastaa lähes lajia kuin lajia. Monipuolisuus on vahvuutemme, mutta tietyssä mielessä se voi olla myös uhka. Ensi vuoden loppupuolella päivitämme strategiaamme siitä, mitkä painopistealueemme ovat.

Vierumäen isot lajit, joissa tehdään merkittävää yhteistyötä lajiliittojen kanssa, ovat jääkiekko, taitoluistelu, cheerleading, voimistelu, uinti ja salibandy.

Näen työhyvinvoinnin tulevaisuutta ajatellen isona mahdollisuutena Vierumäelle. Peter Gabrielsson

Lajivalikoima ei ole kiveen kirjoitettu ja mikäli jotkut vanhat lajit jäävät sivuun voidaan tilalle nostaa uusia. Esimerkiksi viime keväänä Vierumäki Areenalle rakennettiin tilat elektroniselle urheilulle eikä lajin kasvua sivuuteta jatkossakaan.

– Se pitää ehdottomasti osata katsoa mahdollisuutena, sillä elektroninen urheilu tulee olemaan kymmenen vuoden päästä isompi laji kuin tänä päivänä kuvitellaankaan.

Työhyvinvoinnin suuri merkitys

Huippu-urheilu on aina ollut merkittävässä roolissa Vierumäellä. Nyt sitäkin mietitään uudestaan, missä suhteessa Vierumäen tarjonnassa on huippu-urheilua ja kuntoliikuntaa.

– Ne ovat toisiaan tukevia asioita, mutta pitää muistaa, että pelkällä huippu-urheilulla ei tehdä rahaa, sillä tulos tehdään muualla. Se mihin panostamme pitää tuoda jotain lisäarvoa myös isoille massoille liikunnan ja hyvinvoinnin saralla.

Gabrielsson näkee, että työhyvinvointiin liittyvien palveluiden kysyntä tulee kasvamaan entisestään.

– Näen työhyvinvoinnin tulevaisuutta ajatellen isona mahdollisuutena Vierumäelle.

42-vuotiaan Gabrielssonin edellinen työpaikka oli Restel, missä hän toimi hotelli ja -ravintolaliiketoiminnan kaupallisena johtajana. Hän on työskennellyt myös muun muassa Finnairilla.

Gabrielsson puhuu mielellään tiedolla johtamisesta ja organisaation osallistamisesta päätöksentekoon. Hän on aloittanut toimitusjohtajakautensa tapaamalla henkilökuntaa ja kuuntelemalla heidän ajatuksiaan.

– Pyrin olemaan läsnä ja viettämään aikaa työntekijöiden kanssa mahdollisimman paljon, sillä siellä se viisaus on. En usko siihen, että johtaja yrittäisi yksin keksiä ratkaisuja.

Mutta missä toimitusjohtaja näkee Vierumäen olevan viiden vuoden kuluttua?

– Vierumäki on silloin kovassa kasvussa. Fasiliteettejä kehitetään ja uutta luodaan. Toivon, että silloin meillä käy entistäkin enemmän kansainvälisiä matkailijoita, sillä Vierumäellä on kaikki edellytykset olla Euroopan parhaita liikunnan ja hyvinvoinnin keskuksia. Tietysti tulemme olemaan ylivoimaisesti Suomen suurin ja paras.

Mikä?

Vierumäki-yhtiöt

Sijoitusyhtiö Keele omistaa 51 prosenttia Vierumäki Country Clubista, Suomen Urheiluopiston Kannatusosakeyhtiöstä ja Vierumäen Infrasta. Suurin vähemmistöomistaja on entinen pääomistaja Jääkiekkosäätiö.

Vierumäki Country Club tuottaa muun muassa liikunta- ja hyvinvointipalveluja, ravintola-, kahvila- ja catering-palveluja sekä majoitusta, rakennustoimintaa ja kiinteistömyyntiä. VCC tarjoaa myös yksityisille asiakkaille liikunta- ja hyvinvointipalveluja.

Vierumäki Country Clubilla on monia tytäryhtiöitä kuten esimerkiksi Vierumäki Golf.

Suomen Urheiluopisto on opetusministeriön alainen valtakunnallinen liikunnan valmennus- ja koulutuskeskus, jota ylläpitää Suomen Urheiluopiston Kannatusosakeyhtiö. Suomen Urheiluopiston ydintoimintaa ovat liikunta-alan koulutus, terveysliikunta ja urheilu.

Suomen Urheiluopiston kumppanina toimii Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Vierumäen yksikkö, joka vastaa korkeakouluopetuksesta Vierumäellä. Opiskelijoita on lähes 800.

Suomen Urheiluopisto on Suomen Olympiakomitean virallinen harjoitus- ja valmennuskeskus. Vierumäellä kehitetään urheilua ja valmennusta yhteistyössä lajiliittojen kanssa sekä koulutetaan valmentajia.

Vierumäellä sijaitseva Kansainvälinen Jääkiekon Kehityskeskus (International Ice Hockey Centre of Excellence) toimii koulutus- ja osaamiskeskuksena sekä jääkiekon ja siihen liittyvän koulutus- ja valmennusmateriaalin kehittäjänä ja ylläpitäjänä.

Janne Pussila
janne.pussila@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi