Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Orimattilan Erkko-lukioon suunnitellaan urheilulinjaa - "Odotamme hakijoita muualtakin kuin Orimattilasta"

Erkko-lukion uudelle urheilulinjalle odotetaan hakijoita myös Orimattilan ulkopuolelta. Vuosittain kymmenet hakijat jäävät ilman paikkaa Lahden lyseon urheilulinjalla, mutta Lahdessa on huomattu, että he eivät ole halukkaita lähtemään Nastolaan.

Orimattilan Jymyn koripallovalmentajana tuttu, opettaja Jarkko Sallinen toimii ensi syksynä aloittavan urheilulinjan vastuuvalmentajana. Kuva: Mirja Hussain

Ensimmäiset urheilijat aloittavat Orimattilan Erkko-lukion urheilulinjalla ensi syksynä. Kyseessä ei ole urheilun erikoislukio vaan urheilupainotteinen linja, jossa urheilulla voi suorittaa osan lukio-opinnoista. Urheilijoille tarjotaan muun muassa mahdollisuus aamuharjoituksiin.

– Haluamme tarjota orimattilalaisille ja muille lähialueen urheilijoille mahdollisuuden yhdistää aktiiviurheilu ja lukio-opiskelu. Varmasti monellakin urheilijalla on päivät tiukkaan aikataulutettuja, rehtori Saija Loponen sanoo.

Urheilulinjasta on tullut jo paljon kyselyjä, vaikka tiedottaminen on ollut vähäistä.

Rehtorin tiedossa on, että omasta kaupungista löytyy lukioon tähtäävää ikäluokkaa ainakin koripalloilijoista ja jalkapalloilijoista. Orimattilalaisille nuorille oman lukion urheilulinja vapauttaa päivästä sen ajan, mikä kuluisi matkatessa Lahteen urheilulukioon. Urheilulinjan toivotaan kiinnostavan myös lähikunnissa. Liikuntapainotteiselle lukiolle uskotaan olevan tarvetta.

– Lahden lyseon urheilulinjalle eivät pääse suinkaan kaikki, jotka haluaisivat. Odotamme, että hakijoita tulisi muualtakin kuin Orimattilasta, Saija Loponen sanoo.

Erkko-lukion urheilulinjalle haetaan ensi kevään yhteishaussa. Valinnassa painotetaan peruskoulun päättötodistuksesta liikunnan ja terveystiedon arvosanoja, ja vaatimuksena on urheiluseuran valmennuksessa mukana oleminen. Pääsykokeita ei järjestetä. Ensimmäisenä lukuvuonna urheilulinjalla on 20 aloituspaikkaa. Erkko-lukioon pääsi viime kevään yhteishaussa keskiarvolla 7.

Yhteistyötä paikallisten seurojen kanssa

Kolmesti viikossa urheilulinjalaisilla on mahdollisuus aamuharjoituksiin, joissa on omaa lajiharjoittelua ja yhteisiä fysiikkavalmennuksia. Urheilulinjan koordinaattorina toimii lukion liikunnanopettaja Sami Wirkkala ja vastuuvalmentajaksi tulee Orimattilan Jymyn valmentaja Jarkko Sallinen, joka työskentelee Orimattilassa opettajana. Harjoituksia vetävät myös liikunnanopettajat, ja lajiharjoitukset järjestetään yhteistyössä orimattilalaisten urheiluseurojen kanssa. Yhteistyöhön ovat lähteneet jalkapalloseura Orimattilan Pedot, Orimattilan Judoseura, suunnistusseura Rastivarsat, Orimattilan Seudun Urheiluampujat, usean lajin Jymy sekä ratsastusvalmennusta tarjoava Vironmäen Ponitalli.

– Jos urheilijalla on jokin muu laji, toivottavasti yhteistyö onnistuu valmentajan kanssa, Saija Loponen sanoo.

Aamuharjoituksilla voi suorittaa lukion aikana enintään kahdeksan urheiluvalmennuskurssia. Urheilulinjalla on myös viisi pakollista kurssia: kaksi kurssia valmennusoppia, kuntosali- ja kehonhuoltokurssi, kuntoliikuntakurssi sekä lukiodiplomi joko liikunnasta tai tanssista.

Lukion 75 kurssiin kuuluu näiden 13 kurssin lisäksi kaksi pakollista kurssia liikuntaa, ja halutessaan urheilijat voivat valita myös valinnaisia liikuntakursseja. Urheilijat suorittavat tavalliseen tapaan lukion pakolliset kurssit.

Orimattilan uusi urheilutalo valmistuu vuodenvaihteessa, joten harjoitusolosuhteet ovat ensi syksynä kunnossa.

Erkko-lukiossa on toiminut jo toistakymmentä vuotta viestintälinja. Kiinnostus siihen on vaihdellut lukuvuosittain. Syksyllä viestintälinja muuttuu robomedialinjaksi, joka sisältää viestintää, robotiikkaa ja ohjelmointia.

Lahdessa virallinen urheilun erikoislukio

Urheilulukion statusta on vaikea saada. Suomessa toimii 15 virallista, valtakunnallisen erityistehtävän saanutta urheilulukiota. Toiminnalle linjat vetää Suomen Olympiakomitea, joka määrää muun muassa urheilijoiden valintakriteerit. Niiden lisäksi on useita lukioita, joissa järjestetään itsenäisesti urheilupainotteisia linjoja Erkko-lukion tapaan.

Yksi virallisista urheilulukiosta toimii Lahden lyseossa, jonka urheilulinjan paikat ovat erittäin haluttuja. Urheilulinjalle valitaan vuosittain 30–36 lajissaan huipulle tähtäävää urheilijaa. Määrä riippuu hakijoiden tasosta.

Enimmillään jopa kuutisenkymmentä urheilijaa on jäänyt ilman paikkaa lyseon urheilulinjalla. Lahden lukiojohtaja Heikki Turunen kertoo, että heille on markkinoitu vaihtoehtona Nastopolin lukion ja Liikuntakeskus Pajulahden yhdistelmää. Yksikään urheilija ei ole tarttunut siihen. Kyseessä ei ole varsinainen urheilulukio, mutta vuosien saatossa yksittäisiä, muualta tulleita urheilijoita on käynyt Nastolassa lukiota ja majoittunut ja valmentautunut Pajulahdessa.

Urheilulukiot

Orimattilassa alkaa urheilupainotteinen linja syksyllä 2019. 20 paikkaa.

13 kurssia urheilua: 8 urheiluvalmennusta (sis. aamuharjoitukset) sekä valmennusoppia kaksi kurssia, kuntosali- ja kehonhuoltokurssi, kuntoliikuntakurssi sekä lukiodiplomi.

Urheilijat suorittavat kaikki lukion pakolliset kurssit, myös kaksi kurssia liikuntaa. Valittavana myös muita liikuntakursseja.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi