Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Kympeillä kuussa voi saada hyvän pesämunan, muttei pikavoittoja, neuvoo ex-huippukoripalloilija

Pankkialan konsulttina nykyisin työskentelevä Ville Mäkäläinen harmittelee pelaajien huonoa tietämystä ja vääränlaisia asenteita sijoittamista kohtaan.

Ville Mäkäläinen ryhtyi sijoittamaan rahojaan nuorena koripalloilijana jo kauan ennen kuin aloitti kauppatieteen opinnot. Kuva: Kai Sinervo

Jos joku koripallotuttu kysyy Ville Mäkäläiseltä sijoitusvinkkejä, hän antaa yleensä aina saman neuvon.

– Vähän kuluja ja pitkän ajan tähtäin. Ei mitään päivittäistä ”treidaamista”, joka on ihan eri maailma. Varsinkaan pikkusummilla ei kannata yrittää pikavoittoja, Mäkäläinen kiteyttää.

Usein Mäkäläinen, 33, on neuvonut kysymättäkin.

– Pelaaminen loppuu jossain vaiheessa. Luultavasti eläkekään ei ole yhtä suuri kuin nykyeläkeläisillä, joten omaehtoista sukanvarteen säästämistä kannattaisi harrastaa.

"Kysymys on asenteesta"

Viime vuonna pelaajauransa lopettanut Mäkäläinen osaa neuvoa raha-asioissa, sillä hän on ammatiltaan pankkialan konsultti. Sijoittamisesta hän kuitenkin kiinnostui jo paljon ennen kauppakorkeakouluopintojen aloittamista.

– Ensimmäisestä liigasopimuksesta alkaen, eli 17- tai 18-vuotiaasta lähtien olen tähän päivään asti laittanut joka kuukausi rahaa rahastoihin tai suoraan osakkeisiin. Joskus enemmän, joskus vähemmän, Mäkäläinen kertoo.

– En tiedä, mistä se on lähtenyt. Ei isä tai äiti ollut rahoitusalalla töissä.

Jokainen valveutunut penkkiurheilija tietää, että nuoren koripalloilijan palkka kotimaassa ei ole suuri. Ei ole monen kokeneenkaan pelaajan.

Ville Mäkäläinen opiskeli Turun kauppakorkeakoulussa samaan aikaan kun pelasi Loimaan Bisonsissa. Kuva: Jussi Helttunen

Mäkäläisen mukaan pienestäkin liksasta saa tiristettyä säästöjä sivuun.

– Pelaajilla on sillä tavalla hyvä tilanne, että esimerkiksi asunto ja ruoka tulevat seuran kautta. Se raha, mitä saa, ei mene tällaisiin kustannuksiin. Varmasti melkein jokaisella olisi muutama kymppi tai satanen kuussa irrotettavissa.

Pelaajalla on hyvä tilanne, kun asunto ja ruoka tulevat seuran kautta. Ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen

Jopa kympillä kuussa voi pitkällä aikavälillä saada kokoon kohtalaisen pesämunan, Mäkäläinen huomauttaa.

– Kysymys on asenteesta ja tietämättömyydestä siitä, mitä sijoittaminen on: sijoittamista pitkällä aikavälillä ja korkoa korolle -efektiä. Jos säästää 20 vuotta joka kuukausi, tulos on jo huomattava, vaikka summat eivät olisi isoja. Sitä ei moni ymmärrä.

Yliopistokaupungeilla on etulyöntiasema

Koripalloilijoiden mainitaan usein olevan keskimäärin koulutetumpia palloilijoita. Ville Mäkäläisen mukaan se näkyy ainakin siinä, miten pelaajat valikoivat työnantajansa.

– Kun ei ole jääkiekkoilijan liksaa, ei ole pelaamisen jälkeen varaa olla muutamaa vuotta tekemättä mitään. Pitää miettiä jo peliuran aikana, mitä tekisi tulevaisuudessa.

– On seuroja, jotka saavat pelaajia sen takia, että pystyvät tarjoamaan koko paketin, eli rahaa ja opiskelupaikan.

Mäkäläisen mukaan malliesimerkki on Joensuu, jossa ammattilaispelaajiakin kannustetaan opiskelemaan, ”että olisi muutakin kuin koripallo”. Hänen veljensä Vesa kuuluu koripalloilijoihin, jotka ovat uransa aikana yhdistäneet pelit Joensuun Katajassa ja opinnot Itä-Suomen yliopistossa.

Ville Mäkäläinen itse valitsi aikoinaan toisen ilmansuunnan. Hän pelasi Loimaan Bisonsissa samaan aikaan kun opiskeli Turun kauppakorkeassa.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi