Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

E-urheilijatkin ovat löytäneet urheilijarahastoinnin – rahastointi onnistuu jääkiekkoilijoiden pelaajayhdistyksen kautta

Suomen kori- ja lentopalloilijoiden pelaajayhdistykset elävät nykyään lähinnä pöytälaatikossa. Yhdistyksiä on yritetty elvyttää laihoin tuloksin.

E-urheilu on nykyisin suurempi bisnes kuin monet niin sanotut perinteiset urheilulajit. Suomalaishuiput ovat viime kuukausien turnauksissa voittaneet kuusinumeroisia palkintopotteja. Kuva: Mirja Hussain

Toisin kuin jääkiekkoilijoilla ja jalkapalloilijoilla, lento- ja koripalloilijoilla ei ole Suomessa aktiivisesti toimivia pelaajayhdistyksiä. Sitä myötä ei ole myöskään koottua tietoa pelaajapalkoista – eikä sellaista tahoa, joka suoraan opastaisi pelaajia urheilijarahastoon sijoittamisessa tai muussa varainhoidossa.

– Jokainen pelaaja hoitaa omansa henkilökohtaisesti. Jos kysytään, niin ohjaan jonnekin eteenpäin. Jokaiseen asiaan on omat ammattilaisensa, sanoo useita huippulentopalloilijoita edustava pelaaja-agentti Nisse Huttunen.

Sekä lento- että koripallossa pelaajayhdistykset on kyllä olemassa, mutta nykyisellään lähinnä pöytälaatikossa.

– Toiminta on lamaantunut. Yhdistys on olemassa, mutta se ei ole toimintakykyinen, ex-huippupelaaja Ville Mäkäläinen tiivistää koripallon tilanteen.

Yhdistystä on yritetty elvyttää henkiin. Pankkialan konsulttina työskentelevää Mäkäläistä on kysytty vetäjäksi, mutta hän on toistaiseksi kieltäytynyt muiden kiireiden vuoksi.

Kapea kärki, leveä palkkahaitari

Lajivalinta ei kuitenkaan estä urheilijarahastoon sijoittamista. Jääkiekkoilijoiden pelaajayhdistys Suomen Jääkiekkoiljat ry (SJRY) salli pari vuotta sitten sääntömuutoksellaan, että kaikki urheilijat voivat rahastoida tulojaan SJRY:n kautta. Näin mahdollisuus avautui myös muille palloilijoille ja yksilöurheilijoille.

Nykyisin Salon Vilppassa pelaava kokenut Teemu Rannikko kuuluu Korisliigan harvoihin tähtiin. Suomessa hän palkkansa on murto-osa siitä mitä huippuvuosina ulkomailla. Kuva: Markku Ulander

SJRY:n toiminnanjohtajan Jarmo Saarelan mukaan näitä ei-jääkiekkoilevia rahastoijia on toistaiseksi vähän, mutta tietoisuus on levinnyt.

– Siellä on muutama e-urheilijakin, Saarela paljastaa.

Jääkiekkoilijoiden lisäksi vain jalkapalloilijoilla on oman urheilijayhdistyksensä kautta rahastoinnin mahdollisuus. SJRY:llä on valikoimassaan kolme riskiprofiililtaan erilaista rahastoa, kun Jalkapalloilijoiden Pelaajayhdistyksellä (JPY) niitä on vain yksi. Nykyään jalkapalloilijatkin voivat tosin tehdä rahastointinsa SJRY:n kautta.

Palloilijoiden yleinen palkkakehitys on pysähtynyt

JPY:llä ei ole jäsenilleen tarjolla muita sijoituspalveluita kuin urheilijarahasto.

– En tiedä, onko sellaiseen järkevää laittaa resursseja, koska näillä palkoilla sijoittaminen on jalkapalloilijoille niin marginaalista toimintaa, puheenjohtaja Pekka Sihvola pohtii.

Parhaat jalkapalloilijat saavat Suomessa kunnon ammattilaisen palkan, mutta kärki on kapea ja palkkahaitari leveä. Yleinen palkkakehitys on ollut viime vuodet pysähdyksissä.

Koripallossa ja lentopallossa tilanne on samanlainen.

– Hyväpalkkaisten jälkeen tipahdetaan opiskelijoihin ja kotona asuviin nuoriin. Välissä ei ole massaa ollenkaan, Ville Mäkäläinen sanoo koripallon osalta.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi