Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Ossi Kekki haluaisi nähdä mihin rahkeet riittävät: "Tätä ei voi tehdä puolivaloilla, on pantava kaikki likoon"

Lahtelainen kestävyysjuoksija yrittää löytää rajansa valmentautumalla entistä ammattimaisemmin. Harjoitusbudjetin kokoaminen on suurin haaste, sillä Kalevan kisojen mitalit eivät riitä Urheiluliiton valmennustukeen.

Kuva: Tommi Berg

24-vuotias kestävyysjuoksija Ossi Kekki päätti kesällä panostaa urheilu-uraansa täysillä, kuten tähänkin asti, mutta vielä vähän kokonaisvaltaisemmin ja ammattimaisemmin. Juoksutekniikkavirheen aiheuttamista jalkavaivoista koko kilpauransa ajan kärsinyt lahtelainen haluaisi nähdä, mihin pystyisi, jos saisi kerrankin harjoitella terveenä ilman vammoja.

Kekki on laatinut talveksi yhdessä valmentajaisänsä Tapio Kekin kanssa "aika paljon" aiempaa kovemman ohjelman, joka pitää sisällään esimerkiksi kolme vuoristoleiriä. Ensimmäisen kerran hän on lähdössä "ylös" marraskuussa yhdessä estejuoksija Topi Raitasen kanssa.

Jo liiankin tutuksi tulleiden takaiskujen välttämiseksi suunnitelmissa on panostettu lihashuoltoon ja vammojen ennaltaehkäisyyn yhdessä hierojien, fysioterapeuttien ja lääkäreiden kanssa.

– Jalan tekniikka on parhaillaankin työn alla. Kroonista oiretta hoidetaan yhdessä fysioterapeutin ja lääkärin kanssa. Kokeilin olla juoksematta ja se kipeytyi, ja kun vähän juoksin, se helpotti, viime viikolla harjoituskauden aloittanut Kekki kuvailee haasteellista vaivaansa.

Kärkipään urheilijoilla budjetit ovat ihan eri luokkaa. Kestävyysjuoksija Ossi Kekki

Kolmen asian yhdistäminen ei onnistu

Suurin haaste juoksijalle on kuitenkin suunnitelman taloudellisessa toteutuksessa. Kekin budjettiarvio valmentautumiseen on yli 11 000 euroa. Kalevan kisojen mitalitason urheilijan ei kannata odottaa harjoituseuroja Olympiakomitealta tai Urheiluliitolta, mutta oma seura Lahden Ahkera on tärkeä tukijalka, samoin omat yhteistyökumppanit.

Kuva: Anssi Hietamaa

Tampereen yliopistosta hallintotieteen kandidaatiksi valmistunut Kekki kävi viime kesän töissä harjoittelun ja kilpailemisen ohessa. Yhteensovittaminen onnistui "joten kuten" ja hän suunnitteli jatkavansa työntekoa vuodenvaihteeseen asti rahoittaakseen urheilemisen. Opiskeluiden jatkuminen toi kuitenkin syksyllä eteen valintatilanteen.

– Työn ja urheilun, tai opiskelun ja harjoittelun yhdistäminen vielä onnistuu, mutta kolmas pyörä siinä kuormassa on liikaa. Ja opiskelua en ole kokenut kuomittavaksi, sanoo Kekki, joka jatkaa opintojaan tarkoituksenaan valmistua kolmessa vuodessa maisteriksi.

– Kesätyö herätti miettimään, että satsaanko juoksemiseen tosissani, vai pidänkö sen harrastuksena työn ohessa. Tätä ei voi tehdä puolivaloilla, on pantava kaikki likoon, tai ei ollenkaan. Päätin panostaa juoksemiseen.

Opintolainalla ja -tuella

Kekin mukaan hänen budjettiarvionsa on mahdollisimman riisuttu ja siinä on huomioitu vain välttämätön, mutta ei esimerkiksi vuokraa tai ruokia.

– Kuluja kertyy ja paljon keksisin lisääkin rahareikiä, mutta tuolla yritetään selvitä. Kärkipään urheilijoilla budjetit ovat ihan eri luokkaa. Itsellä tärkeä rahoitusosuus tulee edelleen opintotuesta ja opintolainasta, kertoo Kekki.

Suunnitelmassa aiempaa isomman menoerän tekevät leirien lisäksi lihashuollon kaksinkertaistaminen sekä testauksen lisääminen.

– Matolla pitäisi käydä ainakin pari kertaa vuodessa ja verikokeissa säännöllisesti. Verenkuvat ennen ja jälkeen leirien ovat myös tärkeitä, koska niistä analysoidaan leirien vaikutuksia, hän listaa.

Kuka?

Ossi Kekki

24-vuotias Lahden Ahkeran kestävyysjuoksija. Opiskelee hallintotieteitä Tampereen yliopistossa, kandidaatti 2018, tavoite valmistua maisteriksi kolmessa vuodessa.

17 henkilökohtaista SM-kultaa eri sarjoissa, yhdeksän yleisen sarjan viesti- ja joukkuekultaa Ahkeran riveissä. Tänä vuonna Kalevan kisoissa hopeaa 10 000 metrillä, 5 000 metrin mestari 2016.

Edustanut Suomea maaotteluissa ja muissa kansainvälisissä kisoissa yhdeksän kertaa.

Tavoitteena ensi kesän Universiadit Napolissa, SM-kisat sekä ennätysparannukset 1 500 ja 5 000 metrillä "euroopplaiselle tasolle". Pariisin EM-kilpailut 2020.

Ennätykset: 800m: 1.53,34. 1 500m: 3.44,91. 3 000m: 8.07,93. 5 000m: 14.11,25. 10 000m: 29.31,26.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi