Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

"Kilpaurheilu opettaa paljon" – Minna Kauppi yrittää innostaa lapset ja nuoret kilparasteille

Lahden Suunnistajat pestasi yhdeksänkertaisen maailmanmestarin toiminnanjohtajakseen. LS-37 aloitti seuratoiminnan kehittämisen, kun Lahti-Hollola Jukolasta on luvassa toiminnalle taloudellinen perusta. Jukolan taloudellinen tulos on vielä salaisuus, mutta se on 200 000–650 000 euroa, joka jaetaan Hollolan Urheilijoiden kanssa.

Aleksi Anttolainen jatkaa LS-37:n nuorten valmentajana ja Minna Kauppi aloitti maanantaina seuran toiminnan kehittämisen ja koordinoinnin toiminnanjohtajana. Kuva: Katja Luoma

– En ole mikään johtaja vaan enemmänkin kehittäjä, korostaa Minna Kauppi.

Lahden Suunnistajat -37 ja Hollolan Urheilijat -46 järjestivät kesäkuussa historian suurimman suunnistuksen Jukolan viestin. Jättitapahtuman lopullinen taloudellinen tulos selviää vasta marraskuussa, mutta jo pitkään on ollut selvillä, että tulos on reippaasti plusmerkkinen.

– Jukolan positiivinen tulos antaa eväitä seuratoiminnan kehittämiseen, sanoo LS-37:n hallituksen jäsen Kauko Suhonen.

Talkoohengellä perinteisesti pyöritetty LS-37 on päättänyt sijoittaa tulevaisuuteen teemalla "Elämää Jukolan jälkeen" ja keskiviikkona seura kertoi palkanneensa Minna Kaupin puolipäiväiseksi toiminnanjohtajakseen. Yhdeksänkertainen maailmanmestari aloitti tehtävässä maanantaina.

– Toiminnanjohtaja-nimikkeellä sinut palkattiin, mutta täytyy katsoa voisiko sitä vielä muuttaa, vastasi LS-37:n puheenjohtaja Tapio Irri Kaupille.

"Olen tosi innostunut"

Olipa titteli mikä tahansa, uuden toiminnanjohtajan tehtävä on kehittää ja koordinoida seuran toimintaa sekä keulakuvana avata seuralle ja lajille yleisemminkin uusia ovia.

– Olen tosi innostunut ja koska olen itse saanut suunnistukselta niin paljon, haluan innostaa muitakin sen pariin. Tämä on minulle ja seuralle loistava tilanne, Kauppi kuvaili yhdessä räätälöityä pestiä.

Osa-aikaisuus antaa Kaupille mahdollisuuden olla vuoden ja kahdeksan kuukauden ikäisen Ukko-poikansa kanssa sekä hoitaa myös oman yrityksensä kautta sovittuja töitä.

Olen pari päivää viikossa töissä ja loppuaika menee rakkaudesta lajiin. LS-37:n toiminnanjohtaja Minna Kauppi

– Olen pari päivää viikossa töissä ja loppuaika menee rakkaudesta lajiin, hän nauraa.

Kauppi ei pelkää työn ja vapaa-ajan liiallista sekoittumista.

– Jos alan vetää överiksi, niin varmaan siitä huomautetaan.

Ja on hän ollut tähänkin asti aktiivisesti mukana seuratyössä. Esimerkiksi tulevana viikonloppuna on Kaupin vuoro olla Päijäthämäläisten iltarastien ratamestari.

Haasteena liikunnan muutaminen urheiluksi

Pienen pojan äitinä Minna Kaupin sydäntä lähellä on lasten ja nuorten saaminen suunnistusharrastuksen pariin, ja myös kilpailemaan.

– Suunnistuskouluissa on valtavasti lapsia, mutta haaste on siinä, miten liikunta muuttuisi urheiluksi. Toivon, että vanhemmat näkisivät, ettei kilpailutoiminta ole mitään verissäpäin tappelua, eikä tarvitse olla mikään huippu, riittää kun kilpailee omalla tasolla.

Kilpaileminen voi olla monelle pelottavaakin ja sellaisia ennakkoluuloja Kauppi lähtee hälventämään.

Valmentaminen on tukenut hyvin omaa harjoittelua. Nuorisovalmentaja Aleksi Anttolainen

– Omasta kokemuksesta tiedän, että kilpaurheilu opettaa paljon. Elämässä tulee eteen paljon tilanteita, joissa kilpailemisesta on hyötyä, esimerkiksi ylioppilas- tai pääsykokeissa jännittämiseen kilpailutaustasta voi olla apua.

Hän haluaa myös kehitellä tapahtumia, joihin on helppo tulla koko perheen voimin.

– Tuodaan laji metsästä näkyville ja lasketaan samalla kynnystä mennä metsään, Kauppi kaavailee.

Viidessä vuodessa huippuseuraksi

LS-37 on linjannut kolmeksi tulevien vuosien kehityskohteekseen nuorisovalmennuksen, huippusuunnistuksen sekä kunto- ja harrastesuunnistuksen. Tänäkin kesänä iltarasteilla on mennyt 400 osanottajan raja rikki.

Seuran strategiapalaverissa on asetettu tavoitteeksi nousta viidessä vuodessa huippuseuraksi Jukolan ja/tai Venlojen viestissä.

– Emme lähde ostamaan huippuja, vaan kasvatamme heidät itse, korostaa Kauko Suhonen.

Kasvatustehtävässä tärkeässä roolissa on 12–18-vuotiaiden ryhmää jo pari vuotta vetänyt Aleksi Anttolainen. Seuran ykkössuunnistaja jatkaa valmentamista Kaupin tapaan osa-aikaisella pestillä.

Sen verran voin paljastaa, että taloudellinen tulos on Jukolan historian paras. LS-37:n puheenjohtaja Tapio Irri

– Meillä on nyt parinkymmenen suunnitelmallisesti harjoittelevan nuoren ryhmä. Esimerkiksi Nuorten Jukolassa meiltä oli kolme 7-hengen joukkuetta ja viime viikonloppuna olimme nuorisoviestissä kahdeksansia heti huippuseurojen jälkeen, kertoo Anttolainen.

Hän on viihtynyt vetohommissa erinomaisesti, kun on voinut keskittyä täysillä myös omaan harjoitteluun.

– Valmentaminen on tukenut hyvin omaa harjoittelua. Sitä oppii itsekin uusia asioita, kun opettaa muita, hän sanoo.

"Jukolan historian paras tulos"

Kesäkuussa järjestetty Lahti-Hollola Jukola oli iso voimainkoetus niin Lahden Suunnistajille ja Hollolan Urheilijoille. Jättiurakka kannatti, sillä seuroille on luvassa tapahtumasta vankka taloudellinen pohja tulevien vuosien toiminnalle.

Viesteissä oli lähes 20 000 osanottajaa ja Hälvälän lentokentällä kävi viikonlopun aikana noin 50 000 ihmistä. Tapahtuman kokonaisbudjetti oli 2,2 miljoonaa euroa. Lopullinen taloudellinen tulos kerrotaan ensi kuussa.

– Kyllähän se hyvin meni. Sen verran voin paljastaa, että taloudellinen tulos on Jukolan historian paras, sanoo LS-37:n puheenjohtaja Tapio Irri.

Enempää ei heru, ei edes sitä, mikä on edellinen ennätys.

Lue myös: Jättimäinen Jukola tyhjeni vielä nopeammin kuin täyttyi – katso kuvat
 

Järjestäjät kertoivat elokuun lopussa, että budjetti tulee olemaan voitollinen ja että tulos tulee olemaan "muutama euro" tehtyä talkootuntia kohden. Talkootunteja tehtiin järjestäjien mukaa 100 000–130 000.

Jos siis "muutama euro" on kaksi, on järjestäjien voitto 200 000–260 000 euroa, mutta jos "muutama euro" onkin viisi, merkitsee se 500 000–650 000 euron ylijäämää, joka siis jaetaan kahden seuran kesken.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi