Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Mikä ihmeen padel? Rakkaus uuteen lajiin syttyi ensilyönneillä

Mailapeli, joka sopii kaikille. Naisten maajoukkue lähtee ”opintomatkalle” MM-kisoihin.

Anu Kuikka hakee hiekkatekonurmipohjaisella kentällä palloa kulmasta, taustalla Veera Nurmi. Kuva: Sami Kuusivirta

Tuttu paikka, Metsäpellon Janus-areena, mutta nyt mielessä pyörii tukku ajatuksia. Hetken kuluttua kokeilussa on uusi mailapelilaji, padel, jossa on ominaisuuksia sekä tenniksestä että squashista.

Janus-areenassa on mahdollisuus kokeilla uutuutta. Mielenkiinto herää, kun muut pelaajat kirmaavat lasikopissa. Kaikki mailapelit kiinnostavat, padel ei tee poikkeusta. Täynnä tarmoa oleva pelaaja on innoissaan kuin pikkupoika, ja ensimmäisten lyöntien jälkeen on jo selvä, että padel on mailapelaajan uusi rakkaus.

Vaikka lajissa on paljon elementtejä muista mailapeleistä, on se silti ihan oma pelinsä. Säännöt on helppo oppia ja se sopii kaikenikäisille. Peliin pääsee nopeasti sisään ja se vie mennessään, kun on hetken aikaa totutellut mailaan, palloon ja kenttään.

Kun kokonaiskuva hiljakseen piirtyy paremmin silmiin, voi antaa vain mennä ja nauttia täysillä. Ensituntuman jälkeen ei ihmetyttä yhtään, jos laji lähtee Suomessakin räjähtävään nousuun. Paita on hiessä, mutta mikä tärkeintä, suu täydessä virneessä kahdekymmen minuutin mittaisen kentällä höyryämisen jälkeen.

Hyvää vaihtelua tennikseen

Suomen parhaimpiin naistennispelaajiin aikanaan kuulunut Veera Nurmi kokeili padelia ensimmäisen kerran kesällä 2016. Kaverin houkuttelemana padelkoppiin lähtenyt Nurmi innostui uudesta lajista välittömästi. Lahden Verkkopalloseuran kasvatti kuuluu nykyisin Suomen naisten padelin maajoukkueeseen.

– MM-turnaus pelataan loka-marraskuun vaihteessa Paraguayssa. Nyt olemme tehneet varainkeruutöitä, jotta reissu onnistuisi. Jos matkaan pääsemme, se on meille enemmänkin opintomatka. Menestysmispaineita ei ole, kertoo Nurmi, joka oli esittelemässä uutta lajia LVS:n seurapäivillä.

Nurmi on hallitseva padelin Suomen mestari. Hän ei aktiivisesti treena padelia, vaan pitää sitä enemmänkin hyvänä vaihteluna tennikseen.

Padelin maailmanlaajuista suosiota Nurmi ei ihmettele.

– Laji on helppo aloittaa. Siinä pääsee heti kiinni pelaamiseen. Hyvin eritasoiset pelaajat pystyvät helposti astumaan samaan aikaan kentälle. Padel on myös hieman rennompaa kuin vaikkapa tennis.

Nurmi löytää padelista ja tenniksestä selkeitä eroja.

– Padelissa kenttä on pienempi, pallo elää pitempään ja peli on nopeatempoinen. Aikaa ei mene pallojen keräämiseen. Voima ei myöskään näyttele niin suurta roolia, vaan taktinen silmä korostuu.

Rento tapa kuntoilla

Padelia pidetään varsin sosiaalisena lajina. Lajin perusluonteeseen kuuluu huulenheitto. Sosiaalisuutta lisää huomattavasti myös se, että padelia pelataan nelinpelinä.

Ensikertalaisen lyhyen testijakson aikana pelistä jää mieleen havaintoja. Padel ”vaatii” kissamaisen pehmeitä käsiä, terävää peliälyä, oivaa hahmotuskykyä sekä aitoa vastustajan kusettamistaitoa.

Padelista voi saada nopeasti mukavan rennon harrastuksen kunnon kohottamiseen. Kun siihen pystyy yhdistämään aika mielenkiintoisen pelin ja sosiaalisuuden, on koossa aika vastustamaton paketti. Ennakkoluulot pois ja mars mars lasikoppiin.

Vilpitön suositus etenkin perheille. Heittäkää kännykät, pädit ja muut viihdepaketit romukoppaan ja lähtekää yhdessä viettämään laatuaikaa. Padel antaa siihen mahdollisuuden.

Jutun kirjoittaja pelaa aktiivisesti tennistä. Padelia hän kokeili tätä juttua varten ensimmäisen kerran sunnuntaina Janus-areenalla. Katso video kokeilusta tästä linkistä.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi