Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Lahtelainen vammaisratsastaja kisaa aluemestaruudesta sunnuntaina Hollolassa

"Toivomme, että muutkin alueet uskaltavat ottaa parapuolen mukaan", sanoo lahtelainen vammaisratsastaja Katja Heikkinen. Vammaisratsastuksen kisatarjonta on kasvanut viime vuosina, kun kisat järjestetään yhä useammin kouluratsastuskilpailujen yhteydessä.

Maalipallon paralympiaurheilija Katja Heikkinen kuvailee ratsastuksen tasoaan tällä hetkellä "harrastekilpailemiseksi". Kuva: Mirja Hussain

Hollolassa Korpikylän ratsastuskeskuksessa kilpaillaan sunnuntaina kaikkien aikojen ensimmäisistä vammaisratsastuksen aluemestaruusmitaleista. Lajissa kilpaillaan kyllä Suomen mestaruudesta, mutta välitavoite matalan tason kisoista SM-tasolle on puuttunut.

– Ratsastajat haluavat eritasoisia haasteita. Ja yhdenvertaisuuden nimissä, lähes kaikissa muissakin ratsastuksen lajeissa on aluemestaruudet, samalla lailla vammaisratsastuksessa voi olla, sanoo vammaisratsastuskoordinaattori Hanna Talvitie Suomen Ratsastajainliitosta.

Korpikylässä kyse on Hämeen alueen aluemestaruuksista. Hämeessä järjestetään muutoinkin suurin osa Suomen vammaisratsastuskilpailuista.

– Toivomme, että tämä poikisi sen, että muutkin alueet uskaltavat ottaa parapuolen mukaan, lahtelainen vammaisratsastaja Katja Heikkinen sanoo.

Vammaisratsastus sopii koulukisojen yhteyteen

Katja Heikkinen on yksi neljästä ratsastajasta, jotka kilpailujärjestelmä-Kipan mukaan ovat ilmoittautuneet aluemestaruusluokkaan. Ainakin ensimmäisellä kerralla osallistujia on vielä vähän.

– Kilpailujen määrä on noussut selvästi siitä, kun aloitin. Kisaajia saisi olla enemmänkin, muutaman vuoden ajan vammaisratsastuksessa kilpaillut Heikkinen sanoo.

Itse suoritus on samanlainen, oli sitten avoimen tai parapuolen kilpailu. Vammaisratsastaja Katja Heikkinen

Suomessa on noin 50 kilpailukortillista vammaisratsastajaa. Kilpailukorttia ei vaadita matalimman tason kilpailuissa, joissa Hanna Talvitien mukaan ratsastaa suurin osa Special Olympics -ratsastajista, eli kehitysvammaisten luokissa kilpailevista ratsastajista.

Osa vammaisratsastajista pystyy Katja Heikkisen tavoin kilpailemaan myös avoimella puolella. Kun vammaisratsastuskisoja on alettu järjestää yhä enemmän avointen kisojen yhteydessä, myös vammaisratsastajia on siirtynyt niihin avoimista luokista.

– Vammaispuolella heillä on mahdollisuus pärjätä tasaveroisemmin, kun vamma otetaan huomioon, Hanna Talvitie sanoo.

Mäntsäläläinen Katja Karjalainen on voittanut useita arvokisamitaleita pararatsastuksessa. Hän kilpailee parhaillaan Tryonissa ratsastuksen MM-kilpailuissa. Kuva: Sonja Holma/SRL

Yhteiset kilpailut ovat parantaneet vammaisratsastuskilpailujen tunnettavuutta. Parhaillaan Yhdysvaltain Tryonissa käytävissä ratsastuksen MM-kilpailuissa pararatsastus on laji muiden joukossa. Suomen MM-joukkueesta suurimmat odotukset kohdistuvat pararatsastajiin. Myös Korpikylän Ratsastajat järjestää vammaisratsastuksen aluemestaruudet yhtä aikaa kouluratsastuksen aluemestaruuksien kanssa.

Kilpailut järjestetään pitkälti samalla tavalla, on kyse sitten koulu- tai vammaisratsastuksesta. Suurin ero on, että näkövammaiset ratsastajat, kuten Katja Heikkinen, tarvitsevat oman verryttelypaikan ja -ajan. Avoimissa kilpailuissa Heikkinen joutuu verryttelemään muiden joukossa, mikä on näkövammaiselle ratsastajalle vaikein asia avoimella puolella kilpailemisessa.

– Parapuolella on huomattavasti mukavampaa, vaikka sielläkään ei saa aina omaa verkkaa. Muut ovat tuttuja ja osaavat suhtautua asiaan ja varoa, Heikkinen sanoo.

– Itse suoritus on samanlainen, oli sitten avoimen tai parapuolen kilpailu, hän jatkaa.

Maalipallomestarilla tavoitteita uudessa lajissaan

Katja Heikkinen tavoittelee tulevaisuudessa nousua SM-tasolle. Hän ratsastaa Okeroisten tallilla ja myös kilpailee tallin kahdella opetushevosella.

– SM-kisoissa pitää osata tehdä on jo niin vaikeita asioita, että välttämättä ratsastuskouluhevosilla ei pääse sinne, Heikkinen sanoo. Hän suunnitteleekin oman hevosen ostamista jossain vaiheessa.

Ehkä sitä ennen Heikkisestä tulee historian ensimmäinen vammaisratsastuksen aluemestari.

– Siellä on kaksi ratsastajaa, joilla on omat hevoset, mutta eihän kilpailemaan lähdetä koskaan vain huvin vuoksi, maalipallon maailmanmestari naurahtaa.

Ensi viikolla Katja Heikkinen palaa vanhan lajinsa maalipallon pariin "määräaikaisesti", kun hän paikkaa loukkaantumisista kärsivää Suomen naisten maajoukkuetta lajin B-sarjan EM-kilpailuissa Puolassa. Suomen on sijoituttava siellä kolmen parhaan joukkoon noustakseen ensi vuodeksi A-sarjaan.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi