Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Toni Piispanen palaa pyörätuolirugbyn maajoukkueeseen: "Rugby toimii hyvänä tukilajina yleisurheilulle"

Ratakelauksen paralympiavoittaja Toni Piispanen tekee paluun pyörätuolirugbymaajoukkueeseen, kun Suomi pelaa EM-kisojen B-sarjassa lokakuussa Pajulahdessa. Kuva: Mirja Hussain

Ratakelauksen paralympiakultamitalisti Toni Piispanen palaa seitsemän vuoden tauon jälkeen pyörätuolirugbyn maajoukkueeseen, kun Suomi pelaa lokakuussa Liikuntakeskus Pajulahdessa lajin B-sarjan EM-kilpailuissa.

– Minua edelliset kaksi vuotta valmentanut Heini Sistonen oli sitä mieltä, että rugby toimii hyvänä tukilajina yleisurheilulle ja olinkin jo edelliskaudella mukana Helsingin Roostersin viikkoharjoituksissa ja pelasin turnauksissakin.

– Myös uusi valmentajani Jari Nordblom oli sitä mieltä, että rugby tukee hyvin yleisurheilun ominaisuuksia, hollolalaislähtöinen Piispanen perustelee paluutaan tiedotteessa.

Piispanen ehti pelata 15 vuotta (1996–2011) pyörätuolirugbya ennen kuin keskittyi pelkästään ratakelaukseen. Hän toimi pitkään maajoukkueen kapteenina ja pelasi kauden 1999–2000 Yhdysvalloissa.

Piispanen on keskustellut pelaamisesta Leo-Pekka Tähden kanssa, joka pelaa oheislajinaan Espanjassa pyörätuolikoripalloa. Tähden vamma-aste on Piispasta lievempi. Pyörätuolikoripallo soveltuu hyvin urheilijoille, joilla on hyvä ylävartalon toimintakyky. Pyörätuolirugbya puolestaan voivat pelata urheilijat, joilla on toimintarajoitteita myös käsissä.

Yleisurheilu säilyy ykköslajina

Yleisurheilu on Toni Piispaselle edelleen selvä ykköslaji, mutta kun seuraavat arvokilpailut, MM-kisat Dubaissa, ovat ohjelmassa vasta syksyllä 2019, osuvat pyörätuolirugbyn kotikisat sopivaan saumaan.

Ratakelauksen moninkertaisen arvokisamitalistin ehdoton vahvuus rugbykentällä on nopeus. Piispanen on korkean vamma-asteensa myötä pyörätuolirugbyssä niin sanottu pienipisteinen pelaaja. Rugbyssa pelaajat luokitellaan pisteittäin 0–3.5 pisteen pelaajiksi siten, että mitä lievempi vamma-aste, sitä korkeammat pisteet. Kentällä on neljä pelaajaa per joukkue ja heidän yhteispistemääränsä ei saa ylittää kahdeksaa pistettä.

Piispanen on 1.5 pisteen pelaaja. Yleensä pienipisteiset pelaajat keskittyvät pääasiassa puolustustehtäviin, mutta Piispasella on nopeutensa ansiosta käyttöä myös hyökkäyspäässä.

Tavoitteena paluu A-sarjaan

Suomi arvottiin B-sarjan EM-kilpailuissa samaan alkulohkoon Itävallan, Hollannin ja Tshekin kanssa. Alkulohkojen kaksi parasta etenee välieriin ja välierien voittajille, eli turnauksen kahdelle parhaalle aukeaa paikka EM-kilpailujen A-sarjaan vuodeksi 2019.

Suomi putosi B-sarjaan jäätyään kahdeksanneksi vuoden 2017 EM-kilpailuissa ja kuuluu kotikisoissaan ennakkosuosikkeihin. Taivoitteena on nopea paluu A-sarjaan.

B-sarjan EM-kilpailut järjestetään Pajulahdessa 7.–15. lokakuuta.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi