Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Hyvää jäätä saisi olla enemmänkin – "Kevyesti täytettäisiin vielä yksi kaukalo kiekkoilijoilla, taitoluistelijoilla ja ringetellä"

Juniorijääurheilu kaipaa Lahdessa lisää jäätä. 10 vuotta täyttävästä Launeen harjoitushallista puuttuu käyttäjien mukaan vain asianmukaiset oheisharjoittelutilat ja neljäs kaukalo.

Lahden Taitoluistelijoiden Team Soleilin kapteeni Maria Ivanova viihtyy Launeen harjoitushallin jäällä. "Tämä on mukavan lähellä kotia ja täällä on hyvä urheilumeininki", hän perustelee. Kuva: Elena Liseytseva

Launeen harjoitusjäähalli, joka myös SOL Areenana tunnetaan, pääsee kymppikerhoon. Lahden Urheiluhalliyhdistyksen rakennuttama kolmen kaukalon kompleksi vihittiin käyttöön 2. syyskuuta 2008. Avajaisissa esiintyi Cheek ja kuulijoita oli melkein sata.

Hallin pääkäyttäjiä ovat JuniorPelicans, Lahden Taitoluistelijat, Lahti Ringette, Kortteliliiga, erilaiset ikämiesjengit sekä päivisin koulut ja päiväkodit. Jääkiekon, taitoluistelun ja ringeten lisäksi Launeella pelataan kaukalopalloa ja curlingia.

Hallin ahkerin käyttäjä on JuniorPelicans. Seuran 750 harrastajaa tekevät piirtoja jäähän 2 500 tuntia vuodessa.

– Homma on toiminut todella hyvin. Meillä vanhemmilla on vielä muistissa Kerinkallion halli, joka oli oikeastaan katettu tekojää. Päästiin oikeaan jäähalliin, jossa on hyvät jäät sekä lämpimät pukuhuoneet, varustekopit ja kahvilatila, sanoo JuniorPelicansin toiminnanjohtaja Ari Suomalainen.

Areenan laitteistoa on uusittu ja halli on käyttäjien mukaan hyvässä kunnossa. Jääkiekkoliitto valitsikin SOL Areenan toissa vuonna jääolosuhteiltaan valtakunnan parhaaksi harjoitusjäähalliksi.

Suomalainen sanoo, että hyvälle jäälle olisi enemmänkin kysyntää.

– Juniorijääurheilun kannalta jäämäärä alkaa olla riittämätön. Kevyesti täytettäisiin vielä yksi kaukalo kiekkoilijoilla, taitoluistelijoilla ja ringetellä ainakin iltatuntien osalta.

Oheisharjoitteluun tarvitaan tiloja

Neljännen kaukalon lisäksi Launeelta puuttuvat oheisharjoittelutilat.

– Sinnekin suuntaan näkyy vihreää valoa. Jos vaikka hallin laajennus saataisiin ensi keväänä alulle.

Laajennuksen rakennuskustannusten vaikutus hallin käyttöhintoihin ei huoleta JuniorPelicansin toiminnanjohtajaa.

– Sitä ei ole tarkkaan laskettu, miten se vaikuttaa, mutta laajennuksen valmistuttua poistuu lähtö erilliseen oheisharjoitukseen, joita on pidetty koulujen saleissa. Tulevaisuudessa pystymme tekemään oheisharjoituksen hallilla ennen tai jälkeen jäävuoron. Kokonaiskustannus tuskin merkittävästi kasvaa, kun ajaminen vähenee.

Oheisharjoittelutilojen valmistumista odottaa myös Lahden Taitoluistelijoiden seurajohtaja Miia Simpanen.

– Oheisharjoittelu on yhtä tärkeää kuin jääharjoittelu. Oheisia on tehty hallin ympäristössä, mutta kun talvea kohti mennään, homma käy hankalaksi.

Lahden Taitoluistelijat käyttää Launeen jäätä 1 100 tuntia vuodessa. Luistelijoita seurassa on noin 370.

– Hyvät kokemukset meilläkin on, mutta enemmän jäätä käytettäisiin, jos sitä olisi tarjolla.

Pelicans B2:n Niklas Laakson mukaan "Solilla" on tosi hyvä jää ja henkilökunta. "Jos kaukalo on päivällä vapaa, jäälle yleensä pääsee, kun kysyy", hän sanoo. Kuva: Elena Liseytseva

Ringetteseura kehuu yhteistyötä

Lahti Ringeten puheenjohtaja Jarkko Hellsten on sitä mieltä, että Launeen jäähallin rakentaminen on parhaita asioita, mitä kaupungin lähihistoriassa on liikuntarakentamisessa tapahtunut.

– Meidän näkökulmasta halli on pelannut tosi hyvin. Samoin kuin yhteistyö halliyhdistyksen ja muiden hallia käyttävien seurojen kanssa. Jäävuoroja haluttaisiin tietysti lisää, ja ne oheisharjoittelutilat, hän kommentoi.

Hellstenin mukaan seuran pelaajamäärä on kymmenessä vuodessa ainakin kaksinkertaistunut.

– Lisenssien määrä on haarukassa 200–250. Kun siirryimme Launeelle, se oli lähempänä sataa.

Sinitakit leipovat rinkeleitä Launeella 900 tuntia kaudessa. Halli toimii myös seuran edustusjoukkueen kotilinnakkeena SM-sarjan koitoksissa.

Suomen 205:nnen jäähallin rakentaminen Launeelle maksoi 6,9 miljoonaa euroa. Hallin tavoitteelliseksi vuosittaiseksi käyttötuntimääräksi asetettiin 7 000 tuntia. Nykyään hallia käytetään 9 200 tuntia. Käyttäjiä on vuosittain noin 230 000. Vapaita vuoroja on ainoastaan päivisin.

SOL Areenan 10-vuotissynttärit lauantaina kello 10–14. Seurat esittelevät toimintaansa. Maksuton yleisöluistelu kello 12–14. Arttu Lindeman ja Brädi esiintyvät kello 13.30.

Lue myös: "Mä vihaan Pasi Nurmista, daa dirlan dirlan daa!" - ESS-reportaasi kiekkoturistien Tallinnan-matkalta
 
Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi