Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Virkeä 70-vuotias Rauli Rapo elää ja hengittää edelleen pesäpalloa

Rauli Rapo haluaa pesäpalloon uuden Suomen mestarin. Maan parhaaksi pelaajaksikin valitulla monipuolisuusihmeellä on merkittävä vaikutus siihen, että Lahdessa yhä pelataan kansallispeliä.

Rauli Rapo Lahden satamassa, jota hän pitää toisena olohuoneenaan. Kuva: Elena Liseytseva

Lahden sataman raitilla astelee elämäänsä hyvin tyytyväinen mies. Tyylikkään rennosti pukeutunut ex-huippupesäpalloilija kertaa innostuneesti elämän eri vaiheitaan.

Tänään keskiviikkona 70 vuotta täyttävä Rauli Rapo on sosiaalinen, vilkas, rehellinen ja viljalti hymyilevä herrasmies, jolta eivät värikkäät tarinat ensimmäisenä lopu.

Kaksinkertainen Suomen mestari (Imatran Pallo-Veikot) ja Vuoden pesäpalloilijaksi vuonna 1974 valittu Rapo nousi pesiskartalle jo nuorena. Hyvin vaatimattomista oloista ponnistaneelle ”Rulille” elämän alkutaival ei ollut helpoin mahdollinen.

– Olin viisilapsisen perheen vanhin. Äitini menehtyi, kun olin 9-vuotias. Jo silloin jouduin – osin pakon sanelemana – ottamaan vastuuta nuoremmista sisaruksistani. Opin siitä lähtien periksiantamattomuutta sekä myös elämänasenteen, että huomenna on jo varmasti parempi päivä. Samat asenteet näkyivät myös urheilu-urallani, Rapo kertoo satamassa, jota hän pitää toisena olohuoneenaan.

"Yli varojen ei saa elää"

Jos Ravon menestyksekkään uran kävisi vaihe vaiheelta läpi, sitä varten pitäisi kirjoittaa lyhyt romaani. Yksi mielenkiintoisimmista mutta samalla myös raskaimmista muistoista liittyy Lahden Mailaveikkoihin.

Nuorempi polvi ei varmasti tiedä, että ilman Rapoa ja kolmea muuta rohkeaa henkilöä, ei Mailaveikkoja olisi enää olemassa. Nelikko pelasti LMV:n vuoden varmalta konkurssilta 1980-luvun puolivälissä.

– Erään seuran vastuuhenkilön väärinkäytösten takia seura jäi sievoisen summan velkaa. Teimme ihan yksityishenkilöinäkin kovia uhrauksia, jotta seura pääsisi takaisin jaloilleen. Toistakymmentä vuotta siinä meni ennen kuin velat oli hoidettu. Nykyään seuraan positiivisin mielin LMV:n toimintaa. Junioritoiminta on myös kunnossa. Miesten joukkueen peli kulkee. Jos nousu Ykköspesikseen tapahtuu, niin siihen pitää olla valmis. Yli varojen ei saa elää, kuuluu Ravon ohje.

Rapo seuraa nykypäivänä erittäin tiiviisti huippupesistä. Keskiviikkona alkavat Superpesiksen välierät herättävät ex-kakkoskopparissa suuria tunteita.

– Isot pelit olivat ne, joissa itse sytyin liekkiin. Nämä ovat niitä hetkiä, jolloin mitataan se kuka on kuka, omalla pelipaikallaan maan ykkönen aikanaan ollut Rapo korostaa.

Sotkamon Jymy ja Vimpelin Veto ovat hallinneet itsevaltiaan tavoin koko 2010-lukua. Tähän Rapo haluaisi muutoksen.

– Toivon mestariksi joko Kouvolaa tai Joensuuta. Vaihtelu virkistää. Tietynlainen toistuvuus pitäisi saada pois urheilusta.

Neljästä välieräjoukkueesta Rapo ei löydä suuria eroja.

– Jos Kouvola pitää rytminsä ja pomppu nousee, niin sitä on vaikea voittaa. Lyöntivoimaa sieltä löytyy valtavasti. Takakentän tiiviys on pieni kysymysmerkki. Sotkamo on kuitenkin vaarallinen vastustaja. Jymy tietää tasan tarkkaan, mitä voittaminen vaatii. Kouvolassa vasta opetellaan voittamaan.

– Vimpelin ja Joensuun ottelupari on ympäripyöreä. Vimpelillä ei ole yhtään heikkoa kohtaa. Tämä on urheilijan kulta-aikaa.

"Isot pelit olivat ne, joissa itse sytyin liekkiin", Rauli Rapo muistelee. Kuva: Elena Liseytseva

"Ihminen on luotu liikkumaan"

Rapo elää sopivan kiireistä eläkeläisen arkea. Kalenteri täyttyy nopeasti. Se ei haittaa, sillä kaikki merkinnät ovat mieluisia. Päivät kuluu urheillessa – kuinkas muutenkaan.

– Tennistä, golfia, sauvakävelyä, hiihtoa ja laskettelua. Myös Tahkon ja Saimaan maisemissa kuluu viikkokausia vuoden aikana. Liikunta on elämän eliksiiriä. Ihminen on luotu liikkumaan, Rapo korostaa.

Lukeminen on myös iso osa Ravon elämää. Talvi- ja jatkosodan historia on Ravon mieleen.

– Välillä tekee hyvää laittaa radio, puhelin ja telkkari kiinni. Sen jälkeen kirja käteen. Se on todellista laatuaikaa.

Lue myös: Janus-Areenan padel-kenttien kysyntä on ollut vilkasta, laji lanseerataan Lahdessa syyskuussa
 
Kuka?

Rauli Rapo

Syntynyt 29.8.1948 Riihimäellä.

10 Itä-Länsi -ottelua.

328 peliä SM-sarjassa, 179 lyötyä juoksua ja 383 tuotua.

Kaksi SM-kultaa ja yksi pronssi.

Vuoden pesäpalloilija 1974.

IPV valitsi Ravon viidentenä henkilönä kunniagalleriaan.

”Timo Soini ojensi kunniataulun 1 600:n seisaaltaan taputtavan ihmisen edessä. Silloin silmä hieman kostui”.

Pelannut kaksi kautta käsipallon SM-sarjassa.

Teki aikoinaan kananmunanheiton ME-tuloksen, 92,50 metriä, kiinniottajana oli Markku Kuikka. Ennätys kesti 12 vuotta.

On merkkipäivänään matkoilla Hollolassa.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi