Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Whippet pinkoo vieheen perässä yli kuuttakymppiä – lahtelaisperheellä on yhteinen harrastus

Lahtelainen Vekkelin perhe jakaa aikansa tyttöjen ringette- ja vanhempien koiraharrastuksen välillä. Perheen koiratähti on Suomessa kaiken voittanut Kapu. "Siinä on jotain ihmeellistä. Sen veli on yhtä nopea, mutta Kapu luovii itsensä porukasta jotenkin ykkösenä maaliin."

Punaisessa manttelissa juokseva Kapu kilpailee ensi viikonloppuna ratajuoksun MM-kisoissa Belgiassa. Kuva: Harri Nurmela

Nopurin Jack Sparrow, tuttavallisemmin Kapu, on lahtelaisille Minna ja Janne Vekkelille ainoa laatuaan. Neljävuotias whippet-uros on voittanut Suomessa kaikki arvokisat vinttikoirien ratajuoksussa, osan titteleistä kahteen kertaan. Viikonloppuna Kapu edustaa Suomea ratajuoksun MM-kilpailuissa Belgiassa.

– Siinä on jotain ihmeellistä. Sen veli on yhtä nopea, mutta Kapussa on jotain, että se osaa juosta porukassa. Se luovii itsensä sieltä jotenkin ykkösenä maaliin, Minna Vekkeli sanoo.

Radalla yhtä, kotona toista

Ratajuoksussa koirat juoksevat keinotekoisen vieheen perässä radalla. Ennen lähtöä ilma täyttyy koirien innostuneesta haukunnasta. Kuonokopat päässä ja hampaat vilkkuen Kapu yltää radalla yli 60 kilometrin tuntivauhdin huippunopeuteen ja on usein ensimmäisenä maalin jälkeen vieheen kimpussa.

Kotona meno on toista ja Kapu käpertyy kotiväen kylkeen sohvalle. Vieras saa kyllä iloisen vastaanoton, ja Kapu kilpailee perheen kolmen muun whippetin kanssa rapsutuksista.

– Vaikka whippetit ovat radalla mitä ovat, kotioloissa ne ovat ihan erilaisia koiria. Ja lasten kanssa ne ovat ihania, Minna Vekkeli kertoo.

Inka, 8, ja Ilona, 13, Vekkeli ovat kasvaneet siihen, että koirat ovat perheen elämäntapa. Tyttöjen oma harrastus on kuitenkin ringette. Koiraharrastus ja ringette solahtavat melko hyvin eri vuodenaikoihin. Vain elo-syyskuussa ne osuvat päällekkäin.

– Viime vuonna (koirien) tuloskunto laski koko syksyn. Kun tyttöjen harrastukset alkoivat, ei riittänyt aika, Janne Vekkeli muistaa.

– Siirrymme lokakuussa kokonaan jäähalleihin ja harrastamme ringetteä koko perhe. Myös isovanhemmat sitoutuvat ringetteen – ja ovat mukana myös koirahommassa, Minna Vekkeli kertoo.

Lue myös: BMX-pyöräily, skeittaus, boulderointi ja skuuttaus - elämätapalajeissa tärkeintä on fiilis
 

Nyt vuotta myöhemmin nuorempikin tytär on sen verran vanha, että hän voi olla tunnin lenkin ajan yksin kotona. Yhä useammin Inka kuitenkin haluaa lenkille mukaan. Ilonasta tuli puolestaan koiranulkoiluttaja viimeistään viime vuonna, kun perheeseen hankittiin Laku-pentu. Isä ja tytär puhuivat perheen äidin ympäri ja lupasivat huolehtia pennusta. Ilonan tehtäväksi tuli sisäsiisteysopetus.

– Ilona ottaa tosi paljon vastuuta Lakusta. Jokaisella teini-ikäisellä pitäisi olla oma koira, kun vanhemmat ovat ihan kamalia eivätkä ymmärrä mitään ja maailma potkii päähän. Teini-ikäinen saa koirasta lohtua, lämpöä ja läheisyyttä silloin, kun äitiä ja isää ei voi halata. Laku on tosi tärkeä Ilonalle, Minna Vekkeli sanoo.

Vanhemmat kiertävät koirien kanssa kesän aikana kisoissa lähes joka viikko. Välillä lapset ovat mukana, joskus jopa lasten kaverit. Radat sijaitsevat rauhallisissa paikoissa, joissa jo pienten lasten on turvallista liikkua.

– Kisapaikoilla on kavereita ja usein leikkipaikat. Kaikki tuntee lapsetkin ja vähän katsovat heidän perään. Radoilla on sellaisia ihmisiä, jotka olen nähnyt rattaissa, ja nyt he ovat aikuisia, Minna Vekkeli kuvailee.

Aina yksi kisatykki

Minna Vekkeli on harrastanut whippetien kanssa ratajuoksua vuodesta 1995. Nykyisin Minna ja Janne Vekkelillä on neljä koiraa. 13-vuotias Elwis oli Suomen radoilla erityisesti yhden vuoden ajan suvereeni. Sen 6-vuotias poika Jätkä on veteraanisarjaiässä ja kuulemma ”ikuinen kakkonen”, vaikka onkin isäänsä nopeampi. 4-vuotias Kapu on parhaassa juoksuiässä, joka whippeteillä on 3–4-vuotiaana. Pian vuoden täyttävä Laku odottaa 15 kuukauden ikää, jotta pääsee aloittamaan kisauransa.

– Tämä on jatkumo, siksi koiria on neljä. Yksi on aina kisakunnossa, ykköstykki, yksi on nuoremmassa ja yksi vanhemmassa päässä ja yksi täyseläkeläinen, Minna Vekkeli kertoo.

Suomessa vinttikoirien ratakisoissa on ylivoimaisesti eniten whippetejä. Maastokisoissa muitakin vinttikoirarotuja näkyy enemmän, vaikka whippetit pysyvät enemmistönä.

– Whippetin kanssa on helpoin harrastaa juoksukisoja. Todennäköisesti koira on innostunut hommasta ja nämä loukkaantuvat todella harvoin. Esimerkiksi greyhoundit loukkaantuvat herkästi, koska ne ovat isompia, painavampia ja niillä on enemmän vauhtia, Vekkelit kertovat.

Suomessa vinttikoirien ratakisoissa on ylivoimaisesti eniten whippettejä. Punaisessa manttelissa Kapu juoksi kolmivuotiaiden Derby-voittajaksi viime vuonna. Kuva: Harri Nurmela

MM-kisoissa vertailua Eurooppaan

Kisamatkassa vinttikoirien ratajuoksun MM-kisoihin Belgiaan on vain yksi harmi, ajankohta. Minna ja Janne Vekkeli eivät halua ottaa tyttöjään pois koulusta kisan vuoksi, joten vanhemmat lähtevät reissuun kahdestaan, kahden koiran kera toki. MM-osallistuja Kapun kaveriksi lähtee tällä kertaa Laku, joka ei vielä kisaa vaan opettelee matkustamista.

– On eräänlaista hulluutta, että ajamme Belgiaan ja meidän koiran suoritus kestää luultavasti kaksi kertaa 22 sekuntia, Minna Vekkeli myöntää. Matkailuauto on hankittu pelkästään koiraharrastuksen vuoksi.

Kapun ennätys 350 metrillä on 22,06 sekuntia. Se syntyi viime vuonna Helsingissä nurmella. Belgian Awansissa rata on myös nurmella mutta lyhyempi, joten juostava matka on tarkalleen 344 metriä. Se tarkoittaa, että Kapun ennätysvauhdin keskinopeudella matkaan menisi 21,68 sekuntia. Keskinopeus, paikaltaan lähdettynä, on 15,87 metriä sekunnissa eli 57,1 kilometriä tunnissa.

Janne Vekkeli laskee keskinopeuksia, jotta koiran omia suorituksia voidaan verrata keskenään. Valitettavasti MM-kisoihin ei lähdetä menestymään. Keski-Euroopassa taso on niin paljon kovempi, että voittoon vaadittaisiin 0,5–0,7 sekuntia kovempaa aikaa.

– Odotus on, että koira juoksee sen mihin sillä on omat kyvyt, Janne Vekkeli sanoo ja tarkentaa:

– Toive on, että Kapu juoksee elämänsä kovinta vauhtia nyt. Siellä pitäisi olla nopea nurmirata ja Kapu on aina tykännyt juosta nurmella.

Hieronnat ja muut valmistelut on hoidettu viimeisen päälle, jotta kesän paras kisa olisi mahdollinen. Kapu on juossut tänä kesänä ennätyksensä 280 metrillä, joten se on kunnossa.

Vastustajat ovat eurooppalaisia. Vaikka kyseessä on kansainvälisen koiranjalostusliitto FCI:n MM-kilpailut, osallistujia on vain vähän Euroopan ulkopuolelta. Euroopasta Englanti ei kuulu FCI:n alaisuuteen.

Parasta kansainvälisissä arvokisoissa on kuitenkin tunnelma. Suomen joukkue kannustaa toisiaan koirien rodusta välittämättä ja koko vinttikoirayhteisö on kavereita keskenään. Suurin osa osallistujista majoittuu kisapaikalla. Tunnelman vuoksi myös Vekkelit haluavat majoittua kisoissa matkailuautossaan. Vain kerran, vanhemman tyttären ollessa pieni, he lennättivät koiran kisoihin.

Minna ja Janne Vekkelin tyttäret Inka ja Ilona ovat kasvaneet siihen, että koirat Laku, Jätkä, Elwis ja Kapu ovat perheen elämäntapa. Kuva: Suvi Lempinen
Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi