Aiheet
Urheilu

Katri Kakko toipui masennuksestaan - on jälleen ehdottomasti Suomen parhaita judokoita

Lahden Judoseuran Katri Kakko on aloittanut olympiakarsinnat pistein ja otti lauantaina uransa parhaan European Open -sijoituksen, hopeaa. Kohta edessä ovat MM-kilpailut. Sairastumisen jälkeen paluu tuntuu hyvältä, mutta tarvittaessa judoka osaa nyt hidastaa hetkeksi.

Katri Kakko saa kotitreeneissä sparriapua valmentajaltaan Tea Laakkoselta. Kuva: Jussi Helttunen

Vuosi sitten oli vaikeaa, mutta nyt judoka Katri Kakko on palannut. Lauantaina hän kamppaili hopealle Minskin European Openissa. Siitä tulivat jo toiset pisteet Kakolle toukokuun lopulla alkaneessa olympiakarsinnassa kohti Tokiota.

Viime vuonna tähän aikaan Kakko oli toipumassa masennuksesta. Sairastuminen vei käytännössä koko viime vuoden kisat ja olisi lopettanut Kakon judouran, jos urheilija ei olisi saanut apua ja ottanut aikaa toipumiseen. Nyt hän on taas se urheilija, joka aiemminkin. Jo päivää ennen Minskin mitalia Kakko nimettiin Suomen joukkueeseen MM-kisoihin.

– Kunto ja fysiikka alkavat olla entisellään jollei vähän parempiakin, mutta vähän joudun hakemaan vielä heittopaikkoja kisoissa. Se tulee, kun saa matseja tarpeeksi alle, 24-vuotias Kakko sanoo.

Hopea on Kakon paras sijoitus European Openissa.

Olympiakarsinnan ensimmäiset pisteet tulivat kesäkuun alussa Madridin European Openin pistesijasta. European Openeista saa vähemmän pisteitä verrattuna vaikka Grand Slameihin tai MM-kisoihin, mutta pisteitä nekin ovat ja erityisen tärkeitä juuri nyt.

– Masennuksesta toipumiseen liittyi aika paljon se, että Katri pystyi todistamaan itselleen, että hän pystyy palaamaan siihen mitä hän oli, arvioi valmentaja Tea Laakkonen.

– Katsoin kisatuloksia ja mietin, että olen voittanut tuon ja tuon, mutta en ole kisoissa, miksi en ole kisoissa! Nyt tuntuu hyvältä, että olen, Katri Kakko sanoo.

Taloudelliset paineet kovia

Kova harjoittelu ei ole ollut Katri Kakolle ongelma, vaan urheilun ja muun elämän yhdistäminen kuormitti liikaa. Erityisesti Kakkoa painoi se, miten rahoittaa huippu-urheilu kisa- ja leirireissuineen ja samalla maksaa vuokra ja muut elämisen kulut. Taloudellinen tilanne ei ole oikeastaan yhtään aiempaa helpompi, koska Kakko on pudonnut pois yhteensä 10 000 euron tuilta, mutta jaksaminen on parantunut.

– Pääasiassa menee ihan hyvin. Samoja pieniä ongelmia on urheilijan elämän sovittamisessa kaikkiin muihin asioihin. Olen osannut hidastaa ja ottaa muutaman päivän lepoa, jos tarvitsee. Tiedän omat voimavarani, Kakko sanoo.

Ennen sairastumistaan Kakko sai urheilija-apurahaa 5 000 euroa ja kuului Judoliiton olympiaryhmään, josta sai tukea toiset 5 000 euroa vuodessa. Järjestelmä ei salli urheilijan sairastumista, jos se tarkoittaa kisanäyttöjen puuttumisen koko vuodelta. Kakko toivoo tämän vuoden näyttöjen riittävän sekä urheilija-apurahaan että olympiaryhmään valintaan. Tällä tahdilla niiden pitäisi riittää, sillä Kakko on jälleen Suomen ehdottomasti parhaita judokaita.

Pajulahti-tiimi ja oma seura Lahden Judoseura tukevat Kakkoa, nyt myös pienesti Judoliitto. Lisäksi Kakko tekee osa-aikatöitä lasten iltapäiväkerhon ohjaajana. Se mahdollistaa harjoittelun kaksi kertaa päivässä.

– Kesän treenailin. Oli hyvä, että sai rauhassa urheilla. Nyt takaisin töihin, kun koulut alkoivat, Kakko sanoo. Juuri nyt hän on vielä Minskissä, kisan jälkeisellä kansainvälisellä leirillä.

Kohti Tokiota 2020

Judon olympiakarsinta Tokion vuoden 2020 olympialaisiin kestää kaksi vuotta ja on Tea Laakkosen sanoin "hirvittävän raaka systeemi, joka vaatii tosi paljon kiertämistä ja resursseja ja jatkuvaa kovaa kuntoa".

Siitä huolimatta olympiaunelma ei ole mikään mahdoton unelma.

– En pidä sitä yhtään epätodennäköisenä. Jos saamme pysymään tämän tasaisen suorituskunnon ja siihen pienen nousujohteisuuden vielä, niin se riittää. Totta kai se vaatii resurssit rahallisesti ja ajallisesti. Kun saisimme ne varmistettua, Laakkonen toivoo.

Katri Kakko kertoo suunnittelevansa loppuvuoden kalenterinsa, kunhan budjetti on selvillä.

Seuraava olympiakarsintakisa on kuitenkin jo tiedossa, MM-kilpailut Bakussa 20.–27. syyskuuta. Kakko kuuli valinnastaan perjantaina, eli juuri Minskin kisojen alla. Hän keskittyi viikonloppuna ottelemiseen, joten hän on ehtinyt ajatella MM-kisoja vasta vähän.

– Kiva, että minun näytöt täyttivät kriteerit. Jo alkuvuodesta olimme miettineet, että tavoite on päästä taas edustamaan arvokisoihin. Nyt se täyttyi. EM-kisoihin en ehtinyt vielä keväällä, Kakko sanoo.

– MM-kisoissa saa jo otteluvoitoista paljon pisteitä. Sen takia ne ovat tärkeät kisat, hän jatkaa.

Katri Kakolla (vas.) alkaa olla asiat kunnossa. Valmentaja Tea Laakkosen lisäksi tukena on iso tiimi. Kuva: Jussi Helttunen

Lisää tehoa heittoihin

Kakko palasi kisoihin alkuvuodesta pienemmissä kisoissa ja painoluokassa 57 kiloa. Painonpudotuksen omaan 52 kilon painoluokkaan hän teki rauhassa. Kesäkuinen Madridin kisa oli ensimmäinen 52-kiloisissa ja heti tuli tulosta.

Kuten Minskissä näkyi, keskittyminen ja "matsipää" ovat Kakon hyviä puolia. Kakko on kisoissa parhaimmillaan, eivätkä ottelun ulkopuoliset asiat vaikuta suoritukseen. Hyviä puolia ovat myös liikkuminen, ottelutempo, otteluasennot ja taktiikka, valmentaja luettelee. Puutteet näkyivät muun muassa Minskin loppuottelussa, jossa Kakon heittoyritys epäonnistui ja Valko-Venäjän Kseniya Danilovich käänsi sen voitokseen ipponin arvoisesti.

– Katri tarvitsee lisää voimapuolta ja tehoa isoihin tekniikoihin, niin saataisiin ippon-voittoja, Tea Laakkonen sanoo.

Tehoihin keskitytään vielä ennen MM-kisoja. Muutoin Kakon otteleminen näyttää hyvältä.

– Katri pystyi tekemään hyvin kovalla intensiteetillä ja pitkään. Katri otti jopa jatkoaikamatseja, joissa hän on tosi hyvä. Matsaaminen näytti tosi liikkuvalta.

Valmennus jatkuvasti kuunnellen

Katri Kakon ja Tea Laakkosen yhteistyö alkoi noin vuosi sitten. Henkinen jaksaminen otetaan koko ajan huomioon valmennussuhteessa.

– Se on korostunut ihan ehdottomasti. Varovaisesti ja herkällä korvalla mennään muutenkin. Siitä ei ole kuin vajaa vuosi, kun olimme paljon paljon huonommassa tilanteessa. Katri itsekin on oppinut aikuisena urheilijana sanomaan ääneen asioita, Laakkonen sanoo.

He ovat ystäviä Laakkosen vuosilta maajoukkuejudokana. Vaikka he erottavat roolit valmentajana ja valmennettavana tai ystävinä, valmentaja myöntää ystävyyden vaikuttavan valmentamiseen.

– Asioiden sanominen on helpompaa, kun tuntee toisen muutenkin. Mutta tunteella mukana eläminen on voimakasta. Koska Katri on minulle tosi tärkeä muullakin tavalla, niin elän tosi paljon mukana, Laakkonen myöntää.

Lue myös: Kuperkeikka on peruskauraa, mutta miten sujuu kiekkojunnuilta käsilläkävely? Urheiluseurat pyrkivät tiivistämään yhteistyötään
 
Kuka?

Katri Kakko

Judoka, syntynyt 16.11. 1993.

Edustaa Lahden Judoseuraa, kotoisin Sodankylästä, asuu Helsingissä.

Kilpailee painoluokassa alle 52 kiloa.

Valmentajat Tero ja Tea Laakkonen sekä Lahden Judoseuran Seppo Aaltonen.

Saavutuksia: Alle 23-vuotiaiden EM-pronssi 2015, 8 European cup -mitalia 2014–2016, European Open -pronssi 2016 ja -hopea 2018, neljä SM-kultaa yleisessä sarjassa.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt