Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Mika Häkkinen toista kertaa kaksipyöräisen selässä Lahdessa tänä kesänä: "Kun Valtteri Bottas pyysi, suostuin samalla sekunnilla"

Valtteri Bottas Duathlon kilpailtiin sunnuntaina toista kertaa Liikuntakeskus Pajulahdessa.

Mika Häkkistä kannustamassa olivat vaimo Marketa Häkkinen ja yhteiset lapset Lynn, Daniel ja Ella. Poika Hugo Häkkinen osallistui kilpailuun myös. Kuva: Elena Liseytseva

Nastolalainen formulatähti Valtteri Bottas sai sunnuntaina toista kertaa järjestetyn duathlonkilpailunsa pyöräilyosuudelle takaa-ajajan tutusta lajilegendasta. Syyskuussa 50 vuotta täyttävä Formula 1:n kaksinkertainen maailmanmestari Mika Häkkinen osallistui Valtteri Bottas Duathloniin Team Inzdr -joukkueensa kanssa. Häkkinen suoriutui 20 kilometrin maastopyöräilystä ajassa 1.08,03, reilut 23 ja puoli minuuttia kärkivauhtia hitaammin.

Liikuntakeskus Pajulahden maastojen raskaat mäet antoivat urheilijoille kunnolla haastetta, mutta Häkkisen mukaan pahimpia olivat viiden kilometrin reitin varrella olleet kannustajat.

– Murhamäen kannustajat olivat murhaavia. Joka ikinen kerta he huusivat, että tämä on viimeinen kerta, ponnista vaan. Mutta he sanoivat sen saman tarinan joka ikisellä kierroksella, Häkkinen nauroi maalissa.

Murhamäki kiristi kilpailijoiden naamoja. Kuva: Elena Liseytseva

Häkkinen kilpaili kaksipyöräisen kulkupelin selässä jo toista kertaa tänä kesänä Lahden alueella. Kesä-heinäkuun taitteessa Häkkinen suoritti Ironman-kilpailun 90 kilometrin pyöräilyosuuden. Mies ei kuitenkaan myönnä hurahtaneensa satulan selässä oloon.

– Ei voi niinkään sanoa. Mutta kuten monet muutkin, pyöräily on hyvä laji ja siinä pääsee lujaa. Fakta on, että ihmisestä riippuen kannattaa valita laji joka sopii omalle kropalle ja tuntuu hyvälle. Joillekin se voi olla pyöräily, joillekin juoksu ja joillekin uinti, Häkkinen maalailee.

Mika Häkkinen ei ole hurahtanut pyöräilyyn, vaikka lajista pitääkin paljon. Kuva: Elena Liseytseva

Urheilu on aina ollut Häkkiselle osa elämää. Mies paljastaa pysyneensä aktiivisena myös vuonna 2001 päättyneen Formula 1-uransa jälkeen.

– Nyt kun ikää tulee lisää, urheilusta on tullut vieläkin tärkeämpi osa. Mitä enemmän vuosia tulee mittariin, sitä korkeammalle pitää nostaa haasteita. Se auttaa pitämään kondiksen kohdallaan ja tuo hyvää fiilistä. Elimistö vaatii sitä.

– Minun myyttini on se, että olen aktiivinen. Teen kaikkea mahdollista, enkä jää sohvalle löhöämään. Minä olen valinnut sen, että aina pitää olla jotakin duunailtavaa ja pysyä aktiivisena, siksi minäkin olin nyt täällä.

"Totta kai otin haasteen vastaan"

Kun Valtteri Bottas kutsui ja haastoi Häkkisen duathlonkilpailuun, mies ei miettinyt sekuntiakaan.

– Sanoin, että totta kai mä tulen, vaikka en ole ikinä tuollaisella maastopyörällä ajanut kilpaa. Tietysti otin haasteen vastaan, koska ei tuolla tarvitse veren maku suussa vetää. Oli makeeta nähdä faneja kannustamassa ja tsemppaamassa.

Pajulahdessa miestä oli kannustamassa ja vastaanottamassa maalissa vaimo Marketa Häkkinen, sekä pariskunnan yhteiset lapset Lynn, Daniel ja Ella. Kartingin sijaan jalkapalloon tällä hetkellä enemmän panostava poika Hugo Häkkinen kilpaili serkkunsa Julian Häkkisen kanssa Team Häkkinen -joukkueessa. Joukkue suoriutui koko urakasta sijaan 62. oikeuttaneessa ajassa 1.56,22.

Mika Häkkinen oli iloinen maalissa. Kuva: Elena Liseytseva

– Uskon, että tulen ensi vuonna uudestaan. Ja itse asiassa huomasin, että lapset innostuivat kovasti. Varmasti he ottavat ensi vuonna myös osaa perhesarjaan, vaikka mitään en vielä lupaakaan, mies hymyili.

Häkkinen kehui vuolaasti tapahtuman ideoinutta ja haasteen antanutta Valtteri Bottasta ja uskoo, että hänellä on kaikki eväät tulla maailmanmestariksi.

– Vaikka Valtteri ajaa kilpaa, se ei ole hänen ainoa juttunsa. Valtteri on loistava esimerkki nuorille, että kannattaa harrastaa erilaisia asioita. Koskaan ei kannata jämähtää yhteen asiaan.

– Valtteri ei ole urallaan tehnyt kaikkea sitä työtä turhaan. Hänellä on taustatiimi kotipuoli mukaan luettuna kunnossa, joten maailmanmestaruuteen pitää uskoa totaalisesti, Häkkinen vakuutti.

Bottas tyytyväinen

Myös Valtteri Bottas oli maalissa kaatumisen aiheuttamista kolhuista huolimatta tyytyväinen mies. Tavoite viime vuoden ajan parantamisesta täyttyi 27 sekunnin turvin kokonaisajalla 1.24,57. Lopputuloksissa sija parani viime vuodesta pykälällä, kun Bottas oli tällä kertaa 10:s..

– Matkan aikana ei niin paljon hymyilyttänyt, mutta nyt maalissa tuntuu taas hyvältä. Joka vuosi nuo kovat mäet näköjään yllättävät. Mutta hauskaa oli ja näköjään muutkin ovat nauttineet.

Valtteri Bottas kaatui juoksuosuudella ja joutui maalissa paikattavaksi. Kuva: Elena Liseytseva

Juoksu oli jälleen Bottakselle vahvempi osa-alue, vaikka mies tänä vuonna onkin panostanut pyöräilyyn edellisvuotta enemmän.

– Suhteessa kärkeen juoksu on edelleen selkeästi vahvempi, mutta pyöräilyaika oli nopeampi kuin viime vuonna. Ehkä kuitenkin vielä enemmän täytyy harjoitella pyöräilyä ensi vuotta varten.

Bottas ei ole enää muutamiin vuosiin pitänyt sykemittaria mukana formulakilpailussa, koska siitä aiheutuu lisää painoa. Sunnuntain duathlonkilpailussa miehellä sykemittari kuitenkin oli ja lukemat pysyttelivät 180 päällä lähes koko ajan.

– Pyöräillessä sykkeet vaihtelivat välillä 165–190, täysiä vedin kaikki mitä lähti.

Duathloniin hurahtanut ja kovaa fysiikkatreeniä vuosittain tekevä Bottas vakuuttaa, että ei pyri maratoonariksi.

Lue myös: Lauri Lappalainen voitti ja ripitti Half Marathon Weekendin järjestäjiä
 

– Jos alkaa treenata liikaa kestävyyttä, reaktioaika väkisinkin heikkenee ja se menee sellaiseksi junnaamiseksi. Formulakuljettajan täytyy pysyä nopeana, skarppina ja reaktiivisena.

Maalissa Bottas sai sunnuntaina nauttia shampanjan sijaan urheilujuomaa. Mies kuitenkin uskoo, että maanantaina fiilis on hyvin samanlainen kuin F1-viikonlopun jälkeen.

– Rasitus on toki erilaista. Tässä tuntuu enemmän jaloissa kun taas formuloissa niska-hartiaosasto on lujilla ja lämpö tekee väsymyksen. Mutta hyvin lähti lomalöysät tällä, ja ensi viikonloppuna olen taas valmis astumaan Mersun rattiin.

Hiihtäjä päihitti formulakuskit

Voittoon kiri tänä vuonna jälleen hiihtäjä Markus Vuorela. Kilpailu säilyi jännittävänä loppuun saakka, sillä eroa toiseksi tulleeseen Antti Kososeen jäi ainoastaan seitsemän sekuntia. Kolmanneksi ylsi Valtteri Repo 24 sekuntia Vuorelaa hitaampana.

Vuorelan kannalta kilpailun teki erityisen jännittäväksi tekniset ongelmat viimeisellä viiden kilometrin pyöräilylenkillä.

hiihtäjä Markus Vuorela voitti Valtteri Bottas Duathlonin. Kuva: Elena Liseytseva

– Ketjut tipahtivat, joten minun piti pysähtyä laittamaan ne paikoilleen. Vähän alkoi jännittää, mutta ajattelin että juoksuosuudella saatan silti hoitaa homman kotiin.

Maastohiihdon maajoukkueen haastajaryhmään nimetyn Vuorelan kesäkausi on sujunut mukavasti.

– Seuraavaksi suuntaan Norjaan leirille treenailemaan, 22-vuotias Vuorela kertoi.

Naisten sarjan voittoon ylsi tapahtumaan ensimmäistä kertaa osallistunut maastopyöräilijä Noora Kanerva. Kuva: Elena Liseytseva

Naisten sarjassa voitto meni tänä vuonna maastopyöräilyn puolella meritoituneelle Noora Kanervalle. Juuri pyöräily olikin se osa-alue, joka ratkaisi voittokamppailun Kanervan eduksi 42 sekunnilla viime vuoden mestari Elisa Sihvolasta.

Kolmanneksi ylsi Niina Kosunen 3 minuuttia ja 21 sekuntia Kanervaa hitaampana.

Valtteri Bottaksen nimikkokilpailu keräsi noin 3500-henkisen yleisön Pajulahteen. Kilpailuun osallistui 106 miestä, 35 naista ja 45 perhettä.

Aino Kattilakoski
aino.kattilakoski@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi