Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Vesijärvi puolikas sai osallistujat haastamaan itsensä ja hakemaan entistä parempaa aikaa - katso videolta tunnelmia reitin varrelta

Lahtelaista Nenna Mäkistä, 11, jännitti kovasti, muttei ihan niin paljon kuin vastaavalla matkalla Heinolassa, koska Lahdessa reitti oli tuttu. Nenna Mäkinen starttasi sunnuntaina 174 muun juoksijan kanssa Lahden Ahkeran järjestämään pitkän matkan juoksukisaan.

Vesijärvi puolikas juostiin osana Half Maraton Weekend -tapahtumaa 10,55 kilometrin reitillä. Osa juoksijoista matkasi neljäsosamaratonin, ja kaikkiaan 119 juoksijaa puolimaratonin eli 21 kilometriä. Nenna Mäkinen juoksi alle 16-vuotiaiden sarjassa.

– Tämä on Nennan toinen tällainen juoksu tänä kesänä. Hän harrastaa myös yleisurheilua Lahden Ahkerassa. Nenna on tykännyt urheilla ekasta luokasta asti, ja juoksutapahtumiin hän on halunnut lähteä ihan omasta aloitteestaan, kertoo Mäkisen äiti Minna Mäkinen.

Minna Mäkinen ja Nennan isä Jonni Mäkinen odottivat tytärtään maalialueella Lahden stadionilla. Isovanhemmat olivat asettuneet reitin varrelle kannustamaan.

– Nennan tavoiteaika täällä Lahdessa on alle tunti. Heinolassa ajaksi tuli 1,02 h, ja Nenna haluaa parantaa aikaansa. Mutta ihan harrastepohjalta tässä mennään, Nennan omien tuntojen mukaan, Minna Mäkinen kertoo.

Äidin mukaan tyttären "palautusjuomana" käytetään grilliruokaa ja jäätelöä. Nenna Mäkinen on ne ansainnut, sillä hänen aikansa oli lopulta 56,25!

Saiko huonoksi mielletty kunto osan ilmoittautuneista jänistämään?

ESS kertoi jo aiemmin, että Half Maraton Weekend -juoksukilpailun osallistujamäärät ovat tippuneet rajusti viiden vuoden takaisesta. Tuolloin vielä Uusi Lahti -nimellä kisattu kisa keräsi parhaimmillaan tuhat juoksijaa. Innokkaiden juoksijoiden väheneminen näkyi myös huoltojoukkojen määrässä – stadionilla oli sunnuntaina hyvin hiljaista, eikä uteliaita katsojia näkynyt missään. Paikalla oli lähinnä kourallinen juoksijoiden huoltojoukkoja.

Lahden Ahkeran Janne Harjula kertoi, että hänen oma selityksensä viimeiset 10 vuotta on se, että "täytyy olla mukana valmisteluissa ja järjestelyissä, muuten kyllä osallistuisin".

Vesijärvi puolikas -lähtö tapahtui sunnuntaina Lahden stadionilta. Eri pituisiin matkoihin osallistui kaikkiaan 175 juoksijaa.

– Juoksijoita olisi ollut tänään 250, jos kaikki ilmoittautuneet olisivat tulleet paikalle. Sairastumiset lienevät yleisin syy jäädä tulematta, mutta saattaa joukossa olla niitäkin, jotka eivät ole mielestään kuntoilleet tarpeeksi ennen h-hetkeä, ja jäävät siksi kotiin. On myös niitä, jotka eivät pidä massatapahtumista, Harjula sanoo.

Harjula toivoo, että myös tavalliset kuntoilijat löytäisivät maratonjuoksutapahtuman nykyistä paremmin.

– Puolimaraton on sen verran pitkä matka, että siihen pitää jo valmistautua etukäteen. Kun tietää, että tänne on tultava, tulee lähdettyä lenkille silloinkin kun ei huvita, ja sehän tämän tarkoitus on, innostaa ihmisiä liikkumaan arjessa.

"En todellakaan lähtisi tuonne, sen verran on itsesuojeluvaistoa"

Minna Puurunen oli tullut paikalle kannustamaan miestään puolimaratonissa. Seurana oli kummipoika Nooa Tauriainen, 7 kuukautta, ja hänen äitinsä Sanna Allonen.

– Itse en todellakaan lähtisi tuonne juoksemaan, sen verran minulla on itsesuojeluvaistoa! Mutta mies halusi haastaa itsensä. Hän on ensimmäistä kertaa mukana puolimaratonilla, mutta harrastaa lenkkeilyä, Puurunen kertoo.

Miestä kuulemma jännitti kovasti etukäteen jo lauantaista asti, jolloin hän kävi noutamassa osallistujanumeronsa.

Lue myös: Juha Kankkusen rallin ja tuopin jäljet, vaimokin lähti juomalla
 

– Juostessa saa kuulemma ajatukset kasaan, Puurunen sanoo.

Sanna Allonen kertoi odottaneensa, että stadionilla olisi ollut enemmän yleisöä lähtöä seuraamassa.

– Ehkä tänne saapuu kannustajia, kun juoksijoita alkaa saapua maaliin, Allonen sanoi.

Ensi vuonna mukaan, mutta aloita treeni maltilla, vinkkaa asiantuntija

Janne Harjula kertoo, että Half Maraton Weekend palaa ensi vuonna uudella nimellä, "joka on toivottavasti Uusi Lahti -juoksu". Tapahtuma siirtyy samalla takaisin keväällä järjestettäväksi. Näillä muutoksilla Ahkera toivoo saavansa mukaan nykyistä enemmän juoksijoita.

– Myös yritysporukoita pitäisi saada aktivoitua osallistumaan. Tällä kertaa isoin porukka taisi tulla Etelä-Suomen Sanomista, teiltä tuli yli 10 henkeä.

Niille kuntoilijoille, jotka nyt miettivät mukaan lähtöä, Harjulalla on viesti.

– Ei kannata aloittaa treenaamista liian kovaa. Se on varsinkin miesten ongelma. Varsinkin jos on ylipainoa, riskinä on hankkia erilaisia polvi- ja lonkkavikoja.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi