Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Lahti Half Marathon Weekendissä kourallinen tuplapuolikkaan kokeilijoita – "Kropassa voi tuntua sunnuntaina"

Lahdessa on mahdollista juosta puolimaraton sekä lauantaina että sunnuntaina. Naisista vain osallistuja urakoi molemmat matkat.

Mikko Heikkinen (vas.), Paul Carroll ja Tuomo Olin haastavat itseään tuplapuolikkaalla Half Marathon Weekendissä.

Toista kertaa Lahdessa järjestetty Half Marathon Weekend kokosi lauantaina Salpausselän maastoihin reilut 70 puolimaratonin juoksijaa ja viitisentoista Salpausselkä trekkingin suorittajaa. Sunnuntaina ohjelmassa on Vesijärven rannassa kulkeva puolimaraton ja neljännesmaraton.

Kaksipäiväinen tapahtuma mahdollistaa halukkaille puolimaratonin juoksemisen kahtena päivänä peräkkäin, lauantaina maastossa ja sunnuntaina kadulla. Haasteen otti tänä vuonna vastaan puolenkymmentä juoksijaa.

Naisten sarjassa palkintokorokkeelle kipusivat voittaja Sini Laine, toiseksi tullut Pinja Kilpeläinen sekä kolmanneksi tullut Senja Vainikka.

Viidenneksi lauantaina ajalla 1.40,35 juossut Mikko Heikkinen kokeilee kahden puolimaratonin juoksemista kahteen päivään ensimmäistä kertaa.

– Jalka on vaivannut tänä kesänä, mutta se on nyt kunnossa. Juoksu alkoi taas kulkea, joten ajattelin kokeilla tällaista haastetta. Todennäköisesti huomenna tuntuu kropassa, Heikkinen sanoo.

Noin kaksikymmentä maratonia ja muutaman puolimaratonin juossut Heikkinen nauttii kuntoilusta, ja yrittää pitkien juoksumatkojen avulla pysyä kunnossa.

– Maratonit ja puolimaratonit on aina kiva tavoite. Ne auttavat jaksamaan lenkkeilyä ja säännöllistä treenaamista.

Lahden Ahkeraa edustava hollolalainen Heikkinen juoksee maratoneja mielellään eri kaupungeissa.

– Praha on kiva kaupunki ja yksi suosikkejani. Siellä olen juossut pari kertaa.

Miesten sarjan voittajakolmikkoon ylsivät Tero Miettinen (keskellä), Antti Kaasalainen (vas.) ja Heikki Käsnänen.

Lauantain suoritukseen Heikkinen oli ihan tyytyväinen. Hän on parhaimmillaan juossut puolimaratonin tunnin ja 25 minuutin kieppeille.

– Ihan kiva oli juosta tutuissa maastoissa. Kostea ja hiostava keli oli haastava, mutta kuiva alusta piti kengät kuivina ja tuntuman alustaan hyvänä. Sunnuntaita varten täytyy syödä hyvin. Ennätystä tuskin tulen kuitenkaan rikkomaan.

"Ennen sunnuntaita pitää levätä ja tankata"

Muita kokeilijoita olivat miesten sarjassa lauantaina sijoille 18. ja 19. juosseet Paul Carroll ja Tuomo Olin. Miehet saapuivat maaliin peräkkäin ajoilla 1.57,02 ja 1.58,10. Molemmat ovat niin ikään ensikertalaisia tuplapuolikkaalla.

– Ensinnäkin täytyy sanoa, että vielä ei voi olla varma, pääseekö maaliin myös huomenna. Sen näkee huomisaamulla, millainen olo kropassa on, Olin sanoo.

Molemmat miehet kuitenkin sanovat, että yksittäinen maraton on todennäköisesti silti raskaampi, kuin kaksi puolikasta peräkkäin.

Irlannista Lahteen kotoutunut Paul Carroll on juossut kahdeksan maratonia vuodesta 1983 lähtien.

– Kaikki alkoi opiskeluajoilta, halusin haastaa itseäni ja pidän haasteista edelleen, sen vuoksi tätä tuplapuolikastakin nyt kokeilen kun viime vuonna yksi puolikas täällä meni niin hyvin. Kerran olen juossut täysmittaisen maratonin Lahdessa, muuten eri suurkaupungeissa.

Tuomo Olin on juossut puolimaratonien lisäksi viisi kokopitkää maratonia, joista kolme Lahdessa ja kaksi Tuusulanjärvellä. Hän on treenannut juoksua viimeiset 7–8 vuotta, sitä ennen oli vuosikymmenten tauko.

Pinja Kilpeläinen juoksi naisten sarjassa toiseksi ja piti miestenkin joukossa 13. nopeinta vauhtia.

– Armeija-aikana alle 25-vuotiaana juoksimme kavereiden kanssa puolimaratoneja. Vasta yli 50-vuotiaana palasin harrastuksen pariin, Olin sanoo.

Paul Carroll juoksee noin neljä tunnin pituista lenkkiä viikossa. Olin juoksee 3–5 tuntia viikossa kahtena lenkkinä muun muassa Lahden Juoksuklubin mukana.

Puolimaratonista alle kahdessa tunnissa selvinneet Carroll ja Olin myönsivät, että lauantain suorituksessa alkupuolisko Messilään tuntui hyvältä, mutta sen jälkeen raskaat mäet tuntuivat raastavilta. Kotimaastoissa oli silti kiva juosta.

– Kuumuus ja väsymys kiusasivat, maalin lähestyessä alkoi helpottaa. Sellainen 15–18 astetta on paras lämpötila, ei liian kylmä eikä liian kuuma, miehet sanoivat.

Miehiä harmittaa, ettei Lahdessa enää ole täysimittaista maratonia. Lauantaina myös juoksuseuraa olisi kaivattu.

– Pitkällä matkalla pitäisi olla kanssajuoksijoita kaikilla tasoilla. Ei saanut kimppaa, josta olisi apua, vaan jokaisen täytyi tehdä oma juoksu, mies harmitteli.

Mikäli Carroll ja Olin selviävät myös sunnuntain puolikkaasta, kauden tavoite on saavutettu. Toiveissa on toinen alle kahden tunnin suoritus.

– Ennen sunnuntaita pitää tankata hyvin, juoda paljon, tehdä perus lihashuoltoa ja levätä paljon. Katsotaan, miten kroppa jaksaa, miehet päättävät.

Yksi juoksi alle 1,5 tunnin

Lauantain puolimaratonilta ainoana alle yhden ja puolen tunnin maaliin selvisi Tero Miettinen ajalla 1.28,27. Toiseksi juoksi Antti Kaasalainen ajassa 1.30,15 ja kolmanneksi Heikki Käsnänen reilun minuutin Kaasalaiselle jääneenä.

Naisten sarjan voittajaksi ja kokonaiskilpailussa seitsemänneksi ylsi Sini Laine ajalla 1.47,11. Toiseksi tullut Pinja Kilpeläinen oli kuusi ja puoli minuuttia Lainetta hitaampi. Naisten sarjan kolmanneksi ajalla 1.54,49 tuli Senja Vainikka, joka ainoana naisena juoksee puolimaratonin myös sunnuntaina.

Aino Kattilakoski
aino.kattilakoski@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi