Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Aino-Kaisa Saarisella oli useampi haastaja, paikkaa hakenut Martin Mustonen pettyi valintamenettelyyn – "Tuntuu tapahtumaosaamisen vähättelyltä"

Aino-Kaisa Saarisen vahvuutena pidettiin sitä, että hän hoiti 20-vuotisen urheilu-uransa aikana sponsorineuvottelunsa ja oman markkinointinsa itse. Kokemuksen puute tapahtumien järjestämisestä epäilyttää silti monia.

Aino-Kaisa Saarinen päätti hiihtouransa viime kevääseen. Elokuussa hän aloitti Salpausselän kisojen pääsihteerin tehtävät. Kuva: Katja Luoma

Salpausselän kisojen pääsihteerin paikkaa haki kaikkiaan 12 henkilöä. Aino-Kaisa Saarisen valinta oli tarkkaan harkittu ratkaisu, sanoo Lahti Eventsin toimitusjohtaja Emilia Mäki. Saarisen valinta kisojen pääsihteeriksi ja Lahti Eventsin vastaavaksi tuottajaksi on herättänyt keskustelua, sillä moni on epäillyt entisen kilpahiihtäjän ja moninkertaisen arvokisamitalistin taitojen ja kokemuksen riittämistä uuteen tehtävään.

Saarisen täyttämässä tehtävässä vaadittiin hakuilmoituksen mukaan esimerkiksi "kokemusta tapahtumien kehittämisestä ja tuottamisesta sekä ymmärrystä suur-/urheilutapahtumien toimintaympäristöstä."

– Saarisella on 20 vuoden ja 350 tapahtuman kokemus. Hänellä on ollut tuote nimeltä Aino-Kaisa Saarinen, jota hän on tavoitteellisesti kehittänyt. Hän on vastannut budjetoinnista, markkinoinnista, myynnistä sekä kumppaneiden ja sponsoreiden neuvotteluista. Ne ovat kaikki tuottajan ja pääsihteerin tehtävissä haettuja asioita, Mäki sanoo.

Lahti Eventsin toimitusjohtaja Emilia Mäki uskoo Aino-Kaisa Saarisen pärjäävän uudessa työssään erinomaisesti. Kuva: Katja Luoma

Lahti Events on kaupungin omistama tapahtumayhtiö, jonka toimitusjohtajana Mäki vastasi viime kädessä Saarisen rekrytoinnista. Valinnalla oli kuitenkin yhtiön hallituksen puheenjohtajan hyväksyntä, ja keskustelua käytiin rekrytointiprosessin aikana tiiviisti myös toisen hallituksen jäsenen kanssa.

Lahti Eventsin hallituksen puheenjohtaja Jari Salonen yhtyy Emilia Mäen käsitykseen Saarisen kyvykkyydestä tehtävään.

– Saarinen on vastannut urallaan omasta markkinoinnistaan ja yhteistyökumppaneistaan. Hän on ollut mukana isoissa tapahtumissa ja nähnyt, miten niitä järjestetään. Älykkäänä ihmisenä hän on osannut katsoa muutakin kuin mitä hänen välittömässä ympäristössään on tapahtunut. Nämä ovat olleet tärkeitä pointteja.

Martin Mustosen mukaan valinta tuntui "tapahtumaosaamisen väheksymiseltä"

Muun muassa Summer up -festivaalin perustajana tunnettu Martin Mustonen kertoi tiistaina Facebook-sivuillaan olleensa yksi Salpausselän kisojen uudeksi pääsihteeriksi hakeneista. Mustosen mukaan valinta tehtiin lopulta hänen, Aino-Kaisa Saarisen ja kolmannen henkilön välillä.

Mustonen kertoo Etelä-Suomen Sanomille pettyneensä epäammattimaiseksi kokemaansa rekrytointiin. Hänen mukaansa valinta on ristiriidassa haastatteluissa käytyjen keskustelujen kanssa.

– Keskusteluissa korostettiin useaan otteeseen taloudellista osaamista: mistä raha tulee. Kovasti painotettiin myös, että on oltava näyttöä tuloksellisesta tapahtuman tuottamisesta.

Mustonen muistuttaa, että Salpausselän kisojen pääsihteerin toimen lisäksi haettiin Lahti Eventsille vastaavaa tapahtumatuottajaa.

– Tehtävänä on kehittää uusia tapahtumia Lahteen, johtaa, myydä ja markkinoida niitä. Tehtävään valittu on pestissään aika yksin. On erikoista, että valitaan henkilö, joka ei ole koskaan tehnyt yhden yhtä tapahtumaa. Se tuntuu vähän tapahtumaosaamisen väheksymiseltä.

Mustonen korostaa, että hänen tarkoituksenaan ei ole kritisoida Aino-Kaisa Saarista vaan valintamenettelyä, joka hänestä oli epäjohdonmukainen.

Lahti Eventsin toimitusjohtaja Emilia Mäki ei vahvistanut tai kommentoinut ESS:lle mitenkään Mustosen mukanaoloa valintaprosessissa.

Viimeisessä vaiheessa 4 hakijaa

Toimitusjohtaja Mäen mukaan kaikista tehtävää hakeneista haastatteluun kutsuttiin 8. Heistä puolet eteni jatkohaastatteluun. Välttääkseen henkilöiden tunnistamisen Mäki ei kommentoi sitä, millaisia taustoja työtehtävää hakeneilla oli.

– Olemme osakeyhtiö, emmekä rekrytoi työntekijöitä julkiseen virkaan. Siksi emme julkaise hakijoita. Se oli myös osan oma toive. Hakemusmäärä oli ihan mukava, mutta mitään valtavaa vyöryä ei tullut.

Lue myös: Aino-Kaisa Saarisen valinta Salppurin kisojen pääsihteeriksi kuohuttaa – näin valintaa kommentoidaan verkossa
 

Mäki on huomannut, että valinta on puhuttanut etenkin verkkokeskustelijoita.

– Kritiikkiä ja palautetta saa antaa. On hyvä, että keskustelua herää.

Aino-Kaisa Saarinen aloitti uudessa tehtävässään elokuun alussa. Työsopimuksessa on koeaika. Saarinen vastaa jatkossa Salpausselän kisojen tapahtumatuotannosta ja toimii kisaorganisaation esimiehenä.

Pääsihteerin tehtävään kuuluu myös ensi vuoden tammikuun lopussa järjestettävät pohjoismaisten hiihtolajien nuorten MM-kilpailut. Talviurheilutapahtumien lisäksi Saarinen hoitaa Lahti Eventsin vastaavan tapahtumien tuottajan tehtävää ympärivuotisesti.

Kuuntele Lahti Eventsin toimitusjohtajan Emilia Mäen haastattelu Radio Voimassa tästä ja tästä. Toimittajana Ilpo Kaikkonen

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi