Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Pistooliampuja diggaa metsästyksestä ja tulisesta ruuasta - siis todella tulisesta

Lahden Ampumaseuraa edustava Teemu Lahti ei murehdi sitä, ettei lajivalintansa vuoksi tule koskaan pääsemään olympialaisiin. ”Mahdollinen MM-menestys toimisi hyvänä korvikkeena”.

Lahden Ampumaseuraa edustava Teemu Lahti asuu ja harjoittelee Saarijärvellä. Kuva: Tiina Hautamäki

Pistooliampuja Teemu Lahden, 42, kytkökset Lahteen jäävät vain sukunimen, seuravalinnan ja harrastuksesta löytyneiden kavereiden varaan.

– Lahden Ampumaseuraan liityin vuonna 2003. Seuralla on ollut ylivoimainen joukkue ruutilajien SM-kisoissa. Mitaleita on tullut kilokaupalla. Lisäksi siellä on paljon tuttuja harrastuskavereita, Lahti paljastaa.

Sanavalmis huumorimies asuu ja työskentelee Saarijärvellä, Keski-Suomessa. Parhaiten mies tunnetaan kuitenkin ammuntameriiteistään. Lahtea on helppo kuvailla Suomen menestyneimmäksi vakio- ja isopistooliampujaksi.

Niistä on tullut myös menestystä. Häneltä löytyy palkintokaapista useita Suomen mestaruuksia ja Eurooppa-cupin ykkössijoja. Kuitenkin se mieleenpainuvin hetki osuu vuoteen 2013.

– Ikimuistoisin kisa on Kroatian Osijekissa ammuttu EM-kilpailuiden joukkuekisa. Saavutimme siinä yhdessä Petri Ylisen ja Marko Räsäsen kanssa pronssia. Ne olivat muutenkin hienot kisat, sillä olin henkilökohtaisessa kisassa viides, Lahti sanoo.

Reilun kuukauden kuluttua Lahtea kutsuu taas yksi arvokisa, ampumalajien MM-kisa. Kuva: Tiina Hautamäki

Ampumalajien MM-kisat seuraava arvokisa

Lahdella on menossa nyt peräti 29:s vuosi ammuntaharrastuksessa. Matkan varrelle on sattunut ylä- ja alamäkiä.

– Aloitin aikoinaan ilma-aseilla. Siinä meni noin 2,5 vuotta. Kun sen jälkeen pääsin kokeilemaan ruutiaseita, niin se oli menoa. Kuuluin ikävuodet 16-20 junnumaajoukkueeseen. Se oli kaikin puolin hienoa aikaa. Miesten sarjaan siirryttyäni muistan toki kaikki edustustehtävät Suomen paidassa, sanoo kolmella eri vuosikymmenellä kotimaataan arvokisoissa edustanut Lahti.

Lue myös: 100-vuotias liikuttui presidentin onnitteluista
 

Reilun kuukauden kuluttua Lahtea kutsuu taas yksi arvokisa. Tällä kertaa keskisuomalaisen matka vie Etelä-Koreaan, tarkemmin sanottuna Changwoniin. Siellä käydään kaikkien ammuntalajien MM-kilpailut.

– Niitä karkeloita odotan innolla. Ne ovat suurimmat mahdolliset kisat. Olympialaisetkin jäävät lähes pilipalikisoiksi MM-skabojen rinnalla, sekä vakio- että isopistooliin ainoana suomalaisena osallistuva Lahti sanoo.

Menestysodotukset ovat maltilliset.

– Jos ammun omien ennätysteni tuntumaan, niin vähintään kymppisakkiin on täydet mahdollisuudet – ehkä jopa korkeammallekin.

Teemu Lahti kuului nuorena juniorimaajoukkueeseen. Kuva: Tiina Hautamäki

Lahtea ei kismitä yhtään se tosiseikka, ettei hänelle aukea koskaan mahdollisuutta osallistua olympialaisiin. Viiden renkaan kisoissa pistoolilajeina ovat miehillä ilmapistooli ja olympiapistooli ja naisilla ilmapistooli sekä urheilupistooli (25 metriä). Suomen olympiakomitean ja ampumaurheiluliiton painopistelajit ovat haulikko- ja kiväärilajeissa.

– Vaikka olympiahuuma jää itseltäni väliin, niin olen sen asian kanssa sinut. Ammunta on minulle niin kauan pelkkä harrastus, kun rinnalla kulkee siviilityö eikä kukaan maksa minulle siitä. Käyn iltaisin harjoittelemassa, koska tykkään lajista niin paljon, Lahti korostaa.

Habanero ketsuppina

Huumorimieheksi osoittautuvan Lahden harrastukset eivät ole ihan niitä kaikkein yleisimpiä. Metsästys nyt kuuluu aika monen suomalaismiehen repertuaariin, mutta tulinen ruoka ei välttämättä kaikille maistu. Lahdelle se sopii – ja hyvin muuten sopiikin.

– Sanotaan nyt vaikka näin, että käytän habaneroa ketsuppina, hän naurahtaa.

Lahti puhuu mielellään Scovillen asteikosta, joka kertoo tulisuuden. Makean paprikan arvo on nolla, jalopenon 3500, tukevan habaneron 200 000 ja poliisin käyttämän pippurikaasun 2 000 000.

– Silloin kun tulisuusaste heiluu siellä 500 000 korvilla, niin sitten se alkaa olla kohdillaan.

Lajivalinta ei harmita Lahtea. Kuva: Tiina Hautamäki
Kuka?

Teemu Lahti

Syntynyt: 12.4.1976 Saarijärvellä.

Kotipaikka: Saarijärvi.

Ammatti: autotarvikemyyjä.

Koulutus: merkonomi.

Aseet: vakiopistooli Walther SSP vuodesta 2010, isopistooli Benelli vuodesta 2003, ilmapistooli Steyr LP10 vuodesta 2004, ilmaolympiapistooli Steyr LP5.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi